27 februari 2007

Wat heeft internet de beoefenaars van genealogie gebracht? - Eén vraag interview

Wil je meewerken aan een interview?
Het interview bestaat uit één vraag!


Op ProBlogger kwam ik het artikel 1 Question Interview van Darrin Rowse tegen. Het idee: stel één en dezelfde vraag aan diverse personen en plaats de reacties (al dan niet verzameld) op de weblog. Hoe kijken diverse personen in een bepaald veld tegen een bepaald thema/verschijnsel aan (dit heeft ook wel wat weg van het co-blog van Het Archiefforum)? Een leuk idee dat ik ook eens op mijn weblog Blog Coret wil uitproberen, uiteraard "over het raakvlak van Internet en genealogie".

De vraag die ik heb gekozen is een brede vraag, waar een ieder wel een mening of zelfs visie over heeft, positief dan wel negatief:

Wat heeft internet de beoefenaars van genealogie gebracht (of wat gaat het brengen)?


Het antwoord mag in één zin of één verhaal. Ik ben benieuwd naar de verschillende antwoorden!
Ik heb deze vraag om te participeren in beginsel naar een groep personen gestuurd waarvan ik het e-mail adres had en waarvan ik inschatte dat zij hierop een antwoord konden/wilden geven en wier antwoorden ik ook graag zou willen lezen. Maar graag wil ik ook een ieder die de uitnodiging per e-mail niet heeft ontvangen bij deze uitnodigen om de vraag te beantwoorden via de commentaar optie!


PS. Teksten op mijn weblog vallen onder een Creative Commons licentie, welke onder andere commercieel gebruik verbiedt.

[Update]

Ingezonden bijdragen zal ik hier melden, inclusief links naar de bijdragen:

26 februari 2007

Nieuwe frisse "look" genealogische websites

De sites Genealogie Online, Stamboom Gids, Genealogie Werkbalk en Stamboom Forum hebben een nieuwe frisse "look" gekregen!

Grootste verandering is te vinden in de "kop" van elke pagina. In de oude versie was het een vrij grote kop met menu en steevast een afbeelding van een bos of boom. De nieuwe kop is veel "slanker" waardoor er minder gescroll'd hoeft te worden. Verder heeft de opmaak een iets meer Web 2.0 achtige uiterlijk gekregen door gebruik te maken van overloopjes (gradients) en de pagina niet links uit te lijnen maar te centreren (de Web 2.0 pastel tinten heb ik niet overgenomen). Tenslotte is er getracht om de 4 sites ook qua "feel" meer consequent te maken.

Er zullen in de komende dagen nog wel enkele kleine tweaks doorgevoerd worden. Eén van de aspecten is het weer valide maken van het gros van de pagina's volgens W3C normen (XHTML Strict!). Ook de checklist van Drempels weg wil ik weer even nalopen.

Alhoewel het geen extreme make-over betreft, hieronder toch even de voor en na afbeeldingen.

Genealogie Online (voor)

Genealogie Online

Genealogie Online (na)

Genealogie Online
Stamboom Gids (voor)

Stamboom Gids


Stamboom Gids (na)
Stamboom Gids
Genealogie Werkbalk (voor)

Genealogie Werkbalk

Genealogie Werkbalk (na)

Genealogie Werkbalk

Stamboom Forum (voor)

Stamboom Forum

Stamboom Forum (na)

Stamboom Forum

20 februari 2007

Nieuwe genealogische internet service

Genealogische internet services (met als doelgroep stamboomonderzoekers) zijn volgens mij als volgt te segmenteren:

 • Publiceren - Mogelijkheid tot publicatie van genealogische gegevens (zoals Genealogie Online)
 • Discussiëren – Discussie platform voor genealogen (zoals het Stamboom Forum)
 • Zoeken
  • .. van websites – Portals met links naar genealogische websites (zoals de Stamboom Gids)
  • .. van bronnen – Meta-searchengine voor genealogische bronnen (zoals TOP en Thematis)
  • .. van onderzoekers – Functionaliteit om onderzoekers met elkaar in contact te brengen (zoals het Wie (onder)zoekt wie? register)
  • .. van voorouders – Meta-searchengine voor genealogische websites door zoeken op (familie)naam
Mis ik nog segmenten?

Bovenstaande opdeling gebruikte ik vorig jaar om te zoeken naar ideeën voor nieuwe genealogische diensten. In de laatst categorie (Zoeken van voorouders) was er nog niet echt een website in Nederland. Je kunt natuurlijk zoeken met Google (of Google Genealogie), maar die weet het verschil niet tussen een familienaam, plaatsnaam of willekeurig zelfstandig naamwoord.... De Genealogie Werkbalk maakt het makkelijk om de belangrijkste genealogische bronnen vanuit de browser te doorzoeken. Maar het blijven verschillende te doorzoeken bronnen...

Het idee was dan ook geboren om een de site te maken waarmee je de stamboomsites op Internet zou kunnen doorzoeken, werknaam Voorouder Index. De site zou het mogelijk moeten maken voor stamboomeigenaren (die hun gegevens op Internet hebben gepubliceerd) om een index aan te leveren van hun gegevens. Een de-facto standaard hiervoor is het GENDEX formaat, ooit bedacht door Gene Stark. Via de Voorouder Index zou je dan op voornaam, achternaam en/of plaatsnaam kunnen zoeken. De resultaten zouden links zijn naar de sites van de stamboomeigenaren. Een Monitor functie (zoals Genlias Monitor en Digitale Stamboom Monitor) zou er ook bij komen, het zou immers weer een groeiende dataverzameling zijn die je in de gaten wilt houden. Uiteraard ook gelijk een Engelse versie in gedachte: Ancestor Index.Ik was al een aardig eind gevorderd met de ontwikkeling van de website toen ik eind september een bericht zag van Gerrit Veldman (o.a. van www.voorouders.net). Hij had de site Stamboomzoeker.nl gelanceerd. Ik was niet blij, ietwat beteuterd... Er was namenlijk al heel wat werk verzet voor de Voorouder Index. Op zo'n moment komt de gedachte nog voorbij om de concurrentie aan te gaan, maar Stamboomzoeker.nl zag er goed uit, dus waarom de moeite?

Dan maar het alternatief, de site Stamboomzoeker.nl op weg helpen door geautomatiseerd (via een custom 'API') index gegevens aan te leveren van Genealogie Online aan Stamboomzoeker.nl . Voor Stamboomzoeker.nl betekende dit snel een grote set van doorzoekbare gegevens, dus voor de gebruikers viel er daadwerkelijk iets te zoeken. Ook de gebruikers van Genealogie Online zijn hiermee gebaat, omdat hun gegevens beter vindbaar zijn.

Een internationale versie van soortgelijke functionaliteit, gelieerd aan The Next Generation of Genealogy (TNG) van Darrin Lythgoes, is de TNG Network. Deze site werkt op basis van dezelfde input: GENDEX bestanden. Alhoewel TNG Network "slechts" 4,5 miljoen personen bevat (valt me eigenlijk vies tegen als je de potentiële groep gebruikers bekijkt) en Stamboomzoeker.nl ruim 6,1 miljoen (complimenten Gerrit!), is het wellicht een idee voor de twee site eigenaren om samen te werken? Dan krijgt FamilyTreeSeeker.com wellicht internationaal een boost. Nog een laatste suggestie voor Stamboomzoeker.nl: biedt ook een API aan zodat er genealogische mash-ups gemaakt kunnen worden (zie ook Na toegankelijke websites ook toegankelijke data! en http://api.coret.org/)!

Mijn lessons learned: blijf niet te lang broeden om een plan, wil niet te veel functionaliteit (perfect) in één keer live brengen, kortom, zorg voor een korte time-to-market!

11 februari 2007

Genealogische feeds

Feeds, webfeeds en RSS, zijn termen die nog niet bij een breed publiek bekend zijn, hetgeen ook uit onderzoek blijkt. Nu Internet Explorer 7.0 ook in Nederland langzaam gemeengoed wordt, zullen - door de feed ondersteuning in IE7.0 - meer en meer mensen de feed ontdekken als nuttig en tijdsbesparend en gaan gebruiken! In dit artikel een korte introductie van feeds en een inventarisatie van genealogische feeds.

Wat zijn feeds?

Een (web)feed is een alternatieve, versimpelde weergave van online inhoud (in principe zonder opmaak). Het is de meest gebruikte vorm van websyndicatie, hetgeen betekent dat inhoud beschikbaar wordt gemaakt voor andere sites, internetgebruikers en media - de site syndiceert zijn inhoud. Een voorbeeld van een site die feeds van andere sites toont is feeder.nl, er is ook een Genealogie sectie (die onder andere inhoud van mijn sites incorporeert). Feeds, of de meer technische namen RSS en ATOM, worden vooral gebruikt bij weblogs en nieuws sites om het laatste artikel of nieuws kenbaar te maken. Feeds zijn voor gebruikers een uitermate geschikt middel om op de hoogte te blijven van nieuws: als er een nieuw item is wordt dit ook via de feed kenbaar gemaakt. Je hoeft dus niet constant sites te controleren (door deze te bezoeken) om te kijken over er iets nieuws is, tijdsbesparend dus.

Feeds zijn te lezen via een RSS-lezer. Browsers als Firefox en de nieuwe versie van Internet Explorer (versie 7.0) hebben ondersteuning voor feeds. Ook zijn er speciale websites, zoals Feedo of Google Reader (die ik persoonlijk gebruik), die het mogelijk maken om feeds te lezen. Zie verder de pagina RSS feeds op het Stamboom Forum ...

Tenslotte, hoe weet u of een site een feed heeft? Er zijn twee manieren: of de auteur maakt dit kenbaar door een feed logo te gebruiken (zoals rechtsboven in dit artikel in het groot), of een klein oranje XML of RSS logo. Ook kan een auteur aan de browser kenbaar maken dat er een feed is, dit heet auto-discovery. Als bezoeker ziet u dan in het feed logo in de adresbalk verschijnen (bij Firefox) of oplichten in de werkbalk (van Internet Explorer). Door op het logo te klikken kunt u de feed toevoegen aan uw lijst van feeds. Als het goed is ziet u het feed logo nu ook in uw browser, immers mijn weblog wordt ook via een feed aangeboden.

Meer hierover lezen? Lees de Meer uit RSS halen posting op de weblog van Tanja de Bie.

Genealogische feeds

Al mijn sites, inclusief deze weblog, hebben een RSS feed met auto-discovery, zie de RSS feeds pagina op het Stamboom Forum voor een totaal overzicht. Als er bijvoorbeeld een nieuwe site wordt toegevoegd aan de Stamboom Gids, een nieuwe publicatie is op Genealogie Online of nieuws is te melden over de Genealogie Werkbalk, dan wordt dit ook via de feed van de betreffende site gemeld.

Ook sites als Geneanet, Voorouders.net, fora van Aldfaer en PRO-GEN, en weblogs van onder andere Eric Hennekam, Gijs Hesselink, Christian van der Ven (De Digitale Archivaris) en Genealogie West-Brabant bieden webfeeds.

De site van Verre Verwanten is een voorbeeld van een site die de RSS knoppen gebruikt om aan te geven dat er feeds zijn om op de hoogte te blijven van nieuws (deze site gebruikt geen auto-discovery).

Waar zijn de feeds?

Feeds zijn een ideaal middel om mensen (en websites) op de hoogte te stellen van nieuws (nieuwe artikelen, nieuwe toevoegingen) zonder dat gebruiker constant sites hoeven te controleren. Ik moet dan gelijk aan de sites Digitale Bronbewerkingen Nederland en België en Van Papier Naar Digitaal. Beide belangrijke sites die in met soort nieuwe technieken helaas vaak ver achterblijven ...

Aan mijn Mijn advies aan het NGV artikel kan ik nog een item toevoegen, want ook de (nieuwe en huidige) site van het NGV ontbeert een feed:
Mijn advies: voeg een feed toe om uw bezoekers op de hoogte te houden van het actuele nieuws (en wellicht de agenda).

Enige geruststelling voor de personen van bovengenoemde sites: ook vele sites van professionals/archieven/overheden moeten nog feeds implementeren! Denk hierbij aan sites van CBG, Genlias, Drenlias, Tresoar, Zeeuws Archief, Brabants Historisch Informatie Centrum en alle Digitale Stamboom websites ...


Gebruikt u al webfeeds?


Ja
Ja en mijn site/weblog heeft ook een webfeed
Nee, maar ik ga het eens proberen
Nee, ik vind het te moelijk
Nee, ik zie het nut niet
Free polls from Pollhost.com

01 februari 2007

Top 5 Nederlandse stamboom sites

Het lijkt een trend: statistieken mogen en worden getoond. Enerzijds zie je dat (vooral Amerikaanse) weblogs hun webstatistieken delen. Anderzijds zie ook genealogische initiatieven met grafieken komen betreffende genealogisch bronmateriaal zoals bijvoorbeeld Richard Keijzer over het Van Papier Naar Digitaal project, Genlias over het aantal beschikbare akten en bezoekers en Genlias Monitor over het aantal zoekopdrachten en gebruikers. Zelfs Geneanet schreef haar gebruikers over aantallen (in het gebruikelijke Belgisch): "meer dan 600 000 maal hebt u verbinding gehad met GeneaNet" (worden hier nu inlogacties, zoekacties, pageviews, of hits bedoeld???). Dit soort staatjes - mits duidelijk gedefinieerd is waar precies over wordt gerapporteerd - maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de grootte en groei van een website of dienst. Critici zullen roepen dat het om puur om ego gaat, ik noem het een mix van trots en marketing.

In de rij van statistieken past ook deze posting: een lijstje met de Top 5 van Nederlandse stamboom sites, waarbij ik vooral kijk naar de kwantiteit.


In grafiekvorm

In onderstaande grafieken zijn de eerste 4 sites uit de Top 5 weergegeven. Aangezien ik al enige tijd deze gegevens bijhoudt is ook de groei (of stilstand) te zien. De eerste grafiek toont het aantal publicaties die de vier genealogische service providers herbergen en de tweede grafiek het aantal personen binnen alle publicaties waarover de stamboomsites informatie presenteren.Toelichting per stamboom site

1 - Genealogie Online

Met enige trots kan ik melden dat mijn website - Genealogie Online - de grootste Nederlandse genealogische service provider is! De site geeft thans informatie over ruim 2 miljoen personen vergezeld met ruim 900 foto's. En dit alles gratis en zonder reclame.

Qua telling moet ik aantekenen dat dit slechts een telling is van het aantal personen binnen de GEDCOM bestanden die ook daadwerkelijk gepubliceerd worden als stamboom, parenteel of kwartierstaat. Vanwege privacy regels wordt een deel van de gegevens niet gepubliceerd en dus ook niet meegeteld. Ook herbergt Genealogie Online publicaties die in andere vormen worden aangeleverd (zo'n 130 stuks), zoals HTML en Word formaat. Hoeveel personen in deze publicaties zitten weet ik niet. Ook de bidprentjes zitten niet in deze tellingen, dit zijn er ruim 200 duizend.

2 - Stamboom (NGV)

In deze Top 5 vind ik NGV's stamboom site wel het meest opvallend, in negatieve zin. Waarom komen er al lange tijd geen nieuwe publicaties bij? Waarom wordt deze site niet actief gepromoot door het NGV of betrokken in de zoekfunctie van de nieuwe NGV site (zie ook Mijn advies aan het NGV)?

Was de site eerst bovenaan Google te vinden met de domeinnaam http://www.stamboom.nl/ nu is het http://stamboom.ngv.nl/. De oude domeinnaam verwijst nu naar Genealogische Computer Vereniging, een afsplitsing van het NGV. Uit de bezoekersstatistieken blijkt dat de site hierdoor ook veel minder bezoekers krijgt. Van wie is deze stamboom site eigenlijk, nog steeds van de NGV of van de GCV?

3 - Stamboom Onderzoek

Marius Bakker is degene die de site StamboomOnderzoek.com op basis van The Next Generation of Genealogy Sitebuilding heeft opgezet. Deze genealogische service provider heeft enige reclame en vraagt een kleine bijdrage voor het hosten van afbeeldingen.

De sterke stijging in de grafiek bij Stamboom Onderzoek èn Genealogie Online is te danken aan één persoon: de heer Klaas Jansen. Meneer Jansen heeft zijn verzameling van ruim 301 duizend personen bij beide sites geplaatst. Hierbij komt ook gelijk een verschil in telling naar voren die wordt veroorzaakt door de implementatie van de privacy regels:
4 - Uw Stamboom Online

Op nummer 4 qua aantal personen waarover informatie wordt gegeven staat de "commerciële" genealogische service van Margaret Massop. Sinds April 2003 wordt hier de mogelijkheid geboden om voor 5 euro per maand een (reclamevrije) persoonlijke stamboom site te plaatsen met eigen sub-domeinnaam.

Ook hier is een verschil in telling zichtbaar door een publicatie die bij twee stamboom sites is geplaatst:
 • Stamboom Uriot (op Uw Stamboom Online) - 752 personen
 • Stamboom Uriot (op Genealogie Online) - 739 personen. Vanwege privacy zijn de gegevens van 223 personen niet gepubliceerd, dus in de tellingen wordt deze publicatie meegenomen voor 516 personen.
5 - Persoonlijke sites

Nummer 5 in de deze Top 5 is niet echt een site, maar een type site: de door genealogen zelf gemaakte/gehoste stambomen. Over deze categorie sites heb ik zeer weinig betrouwbare cijfers beschikbaar, dus wellicht hoort deze wel (veel) hoger in de lijst... (maar het is en blijft wel sites vergelijken met een groep van sites).

Op het moment zijn er bij Gerrit Veldman's Stamboomzoeker.nl (deze site indexeert stamboom sites van auteurs, maar ook Genealogie Online en StamboomOnderzoek.com) volgens de statistiek pagina ruim 6 miljoen personen geïndexeerd. Haal hier even grofweg 2,5 miljoen af voor de personen van de Genealogie Online en StamboomOnderzoek.com sites, dan zijn er toch al zo'n 3,5 miljoen gegevens geïndexeerd van sites die niet onder de noemer genealogische service providers vallen!


Buiten Nederland

De Top 5 had zoals gezegd betrekking op de Nederlandse genealogische service providers. Als we even over de grens kijken dan wil ik ter afsluiting (en om het geheel in perspectief te plaatsen) toch nog even twee initiatieven met wat cijfers noemen. De al eerder genoemde Franse site Geneanet geeft op haar homepage aan bijna 144 miljoen ingangen te hebben (uhm, wat is nu weer een "ingang"?).

In een persbericht van het Amerikaanse - commerciële - Ancestry.com valt te lezen dat de gebruikers van Ancestry.com in de afgelopen 6 maanden meer dan 150 miljoen namen en 400 duizend foto's hebben toegevoegd. Daar wordt je toch wel even stil van...