29 oktober 2007

Stamboom Forum verwelkomt 10.000ste lid!

De groei

Vandaag heeft het Stamboom Forum het 10.000ste lid mogen verwelkomen. Zoals onderstaande grafiek toont is de groei meer dan lineair. Als deze groei is te behouden dan wordt de 20.000 mijlpaal over een half jaar al weer bereikt!

Het nu

Het Stamboom Forum is in de basis een communicatieplatform voor genealogen, hierbij zijn fora, weblogs en nieuwsgroepen gebundeld. Het is onderdeel van een breder pallet van genealogische diensten, zoals de Stamboom Gids en Genealogie Online.

De profielen zijn hier een belangrijke uitbreiding op, het geeft de gebruikers "meer smoel" waardoor er een vertrouwde omgeving ontstaat waarin hulp krijgen en hulp geven centraal staat.

Een ander belangrijk element van het Stamboom Forum is het Wie (onder)zoekt wie? register. Dit (vrij) doorzoekbare register met al bijna 20 duizend familienamen wordt bij de berichten op het Stamboom Forum gebruikt om overeenkomsten te ontdekken. Ook ontwikkelaars van stamboomprogramma's of websites kunnen het register gebruiken, via een open webservice (API) kan deze geïntegreerd worden! En tenslotte is er zelfs, voor hen die het actuele profiel op de eigen website, weblog of social network profiel willen opnemen, een widget! RSS feeds ontbreken uiteraard niet (voor nieuwe onderwerpen of nieuwe familienamen)! Met andere woorden: het Stamboom Forum is met recht een open platform!

De toekomst

Web 2.0, mits bruikbaar en begrijpelijk (voor de doelgroep). Ik hoop van het Stamboom Forum nog meer een "social network" te maken. Eén van de ontwikkelingen hierin is natuurlijk het "vrienden" concept, waar leden kunnen aangeven wie hun vrienden (binnen het Stamboom Forum) zijn.

Activiteiten binnen deze vriendengroep hebben meer waarde voor de groep. Als een lid binnen de vriendenkring:

dan is dit interessant voor elk van de vrienden in het sociale netwerk op het Stamboom Forum!

23 oktober 2007

Samenwerking Nationaal Archief en FamilySearch

Sorry, een ietwat misleidende titel, meer een wens. De titel is geïnspireerd door nieuwsberichten uit Amerika getiteld National Archives & FamilySearch Team Up (About.com: Genealogy) en National Archives and FamilySearch Announce Wide Reaching Agreement (Eastman's Online Genealogy Newsletter).

In deze berichten wordt melding gemaakt over de samenwerking die het Amerikaanse National Archives and Records Administration (NARA) en Mormoonse FamilySearch aangaan om miljoenen historische documenten te digitaliseren!

Een groot deel van de digitale afbeeldingen zal gratis beschikbaar zijn via onder andere FamilySearch.org (= non-profit organisation!). Een deel zal ook, volgens About.com, via Footnote.com beschikbaar worden (met gratis indexen bij FamilySearch.org). Waarschijnlijk voor de inkomsten...

Tenslotte nog een grappig detail die weer teruggaat naar de titel: ik heb de link naar de National Archives & FamilySearch Team Up aankondiging binnengekregen in Google Reader via de "Shared items" RSS feed van een medewerker van het Nationaal Archief :-)

Het digitale archief van de Leeuwarder Courant

Een bezoek aan het digitale archief van de Leeuwarder Courant heeft bij mij wisselde gevoelens achtergelaten. Ik zal u vertellen waarom. Bij binnenkomst op de homepagina valt direct de reclame op, twee schreeuwende banners: één voor alcohol en één voor het Historische Centrum Leeuwarden. Grappig genoeg werken de links van deze banners niet... Proost!

Ik wilde natuurlijk gelijk zoeken, maar moest mij eerst registeren en inloggen. Ok, het was snel en pijnloos, dus dat zien we maar even door de vingers (later begrijp ik pas het nut). De familie Coret is grotendeels in Zuid-Holland en Noord-Brabant te vinden, dus met zoeken naar Coret in de Leeuwarder Courant had ik geen hoge verwachtingen. Toch 64 resultaten, huh? Het blijkt dat alle gescande kranten via OCR worden doorzocht, dus alles wat een beetje op Coret lijkt levert een resultaat op. Maar toch zijn er ook zeker nuttige resultaten, meer dan ik had verwacht! Vooral artikels met de titel Burgerlijke stand of Familieberichten leverde mij genealogisch relevante artikels! Hieronder een voorbeeld, waarbij de zoekterm (Coret) automatisch wordt gehighlight.

Bij deze resultaten zien we ook gelijk een leuke, Web 2.0 achtige, feature: je kunt resulaten "aansterren", ze komen daarmee in de "Mijn archief" sectie. Klein minpuntje aan het "Mijn archief" (die dus een overzicht biedt van de "gesterde" artikel) is dat als ik het resultaat open vanuit "Mijn archief" de zoekterm niet meer is gemarkeerd.

Al me al had ik een positieve eerste indruk... Terug op de startpagina van het digitale archief lees ik alles eens rustig door.

Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant, een samenwerking tussen Tresoar en Leeuwarder Courant, wil cultureel erfgoed conserveren en ontsluiten. Dat doet ze door de totale krantencollectie van de Leeuwarder Courant, van 1752 tot heden, te digitaliseren en beschikbaar te stellen aan een zo breed mogelijk publiek via een website.

Een publiek-private samenwerking in archiefland: hulde!

Maar bij de volgende alinea moest ik toch even slikken:

Wij zijn trots op ons digitale archief! Daarom hebben wij ervoor gekozen tijdens een introductieperiode het archief gratis open te stellen met alle momenteel aanwezige functionaliteit. Dit betekent dat u onbeperkt kunt zoeken door het archief. Gevonden artikelen kunt u tonen op het scherm, downloaden en printen. Ook kunt u ‘gewoon bladeren’ door alle kranten. Deze gratis periode duurt tot begin 2008.

Ja, u leest het goed: van begin 2008 zal u moeten betalen om het digitale archief van de Leeuwarder Courant te gebruiken! De registratie wordt mij ineens duidelijk: men is potentiële abonnees aan het verzamelen. Over de kosten die gerekend gaan worden kan ik nog niets vinden op de website (20 euro per jaar? 5 eurocent per inzage van een gevonden artikel?).

Ik heb op mijn weblog al diverse bijdragen aan commercie gewijd, waaronder Commercie op genealogisch Internet. Hierin had ik onderstaande conclusie, welke (geruststellend genoeg) ook bij dit artikel past:

Zoals ik in de inleiding al zei: Ancestry is big business, genealogie is not (yet?)! In Amerika is de doelgroep vele malen groter, daar valt geld te verdienen. Hier zie je ook heel veel broninformatie beschikbaar komen, inclusief scans! In Nederlands geldt Not: Ik vraag me af of er in Nederland genoeg volume is om commercieel aantrekkelijke producten en diensten op te zetten op het vlak van genealogie. En wil de Nederlander wel betalen als er goede/afdoende gratis alternatieven zijn? Maar wellicht geldt in Nederland ook Not Yet: Geld vragen/verdienen is niet per definitie commercieel! Het biedt de organisaties/personen mogelijkheden tot uitbreiding en innovatie. En zijn gebruikers hier niet mee gediend?

18 oktober 2007

Advies aan Genlias: RSS feed

Sinds kort (11 oktober 2007) is de Actuele inhoudsopgave van Genlias vernieuwd:

Actuele inhoudsopgave overzichtelijker

Het overzicht van wat er in Genlias zit is vanaf nu op een andere manier vormgegeven. Tot nu toe werd in één lange pagina alles getoond wat er van iedere gemeente beschikbaar was. Deze gegevens zijn nu in een database overgebracht. Het voordeel hiervan is, naast een eenvoudiger beheer van de gegevens, dat er gemakkelijker gezocht kan worden, terwijl de presentatie van de inhoud van Genlias er door verbeterd is.

Aangezien ik Genlias vanwege de Genlias Monitor altijd goed in de gaten hou was ik benieuwd wat deze nieuwe pagina zou brengen. Op zich denk ik dat dit mooie nieuwe functionaliteit is, met nog enkele verbeterpuntjes...

Een viertal zaken valt op:

  1. Onderaan de lijst met regio's en landen staat de melding "(De pagina's worden geopend in een nieuw venster)". Ik heb hier een hekel aan, ik wil zelf de baas over mijn browser zijn, dus zelf bepalen of iets in een nieuw venster komt of niet! Het nut van het openen in een nieuw venster op deze pagina ontgaat mij totaal. De maker(s) van de nieuwe functionaliteit wil ik dan ook graag op de volgende Webrichtlijn wijzen:

    R-pd.8.15
    Open geen automatische nieuwe vensters, behalve wanneer de locatie van de link behulpzame informatie bevat die nodig kan zijn tijdens een belangrijk, niet te onderbreken proces.

    Bron: http://webrichtlijnen.overheid.nl/eisen-richtlijnen/richtlijnen/alle-richtlijnen/

  2. Om in de buurt van de Webrichtlijnen te blijven, de HTML laat wat te wensen over... De validator van bijv. het W3C meldt zo'n 1242 fouten op de Groningen pagina...
  3. De "database met gegevens" en bijbehorende pagina's wordt gehost via http://www2.tresoar.nl/genliasdocs/. Opvallende ?! Is het uitbreiden van Genlias te moeilijk qua organisatie en techniek (Oracle?/Java) / duur en bij het Tresoar makkelijk qua organisatie en techniek(MySQL?/PHP) / goedkoop?

Maar bovenstaande punten vallen toch in het niet bij het punt dat ik het meest vind ontbreken: een RSS feed !!! Nu de gegevens in een database zitten (ik hoop inclusief datum van toevoegen) kun je ook heel eenvoudig een RSS feed creëren. De RSS feed is natuurlijk de manier om gebruikers - in deze tijd van feedreaders, aggregators en open standaarden - op de hoogte te stellen van nieuwe toevoegingen!

Enkele voorbeelden: nieuwste publicaties op Genealogie Online, nieuwste genealogische websites in de Stamboom Gids, of voor de echte liefhebbers een OPML bestand van al mijn genealogische webfeeds. Mijn RSS feeds lopen overigens via Google's gratis FeedBurner service met de MyBrand optie via http://feeds.coret.org/ (ook brandbreedte technisch een aanrader).

01 oktober 2007

Stamboom publiceren onder Creative Commons licentie

Het publiceren van genealogische gegevens op Internet brengt voor velen de angst mee dat anderen de moeizaam bij elkaar gevonden gegevens klakkeloos en in z'n geheel worden overgenomen. Angst dat een en ander zelfs door commerciële partijen wordt uitgebuit. Sommige mensen gaan zelf zo ver om expres fouten te introduceren in hun publicatie, een verwerpelijke praktijk! Niet dat ik het klakkeloos kopiëren van gegevens zonder toestemming en bronvermelding goedkeur, in tegendeel, maar ik ben wel van mening dat stamboomonderzoekers dienen samen te werken. Het uitwisselen van gegevens hoort hier bij, een Creative Commons licentie kan hierbij uitkomst bieden.

Creative Commons

Creative Commons (CC) is een initiatief om de distributie en het gebruik van auteursrechtelijk beschermde literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk via het internet zoveel mogelijk te stimuleren, zonder dat inbreuk wordt gemaakt op het auteursrecht. Het traditionele auteursrecht gaat uit van het voorbehouden van alle rechten (‘all rights reserved’ of ‘alle rechten voorbehouden’) op een werk. Het aanbieden van een werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat auteursrechten worden opgegeven. Het betekent dat sommige van de rechten (zoals kopiëren, verspreiden, tonen, op- en uitvoeren) onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan aan wie er maar gebruik van wil maken.

In de CC-licenties worden de voorwaarden voor gebruik gedefinieerd. Zo kan een maker het voorbehoud maken dat je als gebruiker het werk alleen openbaar mag maken als de naam van de maker vermeld wordt. De maker kan ook bepalen dat het werk alleen voor niet-commerciële doeleinden vrij gebruikt mag worden. Een andere licentievorm verbiedt het maken van aanpassingen in het oorspronkelijke werk. In totaal zijn er elf verschillende licenties die de maker al naar gelang zijn persoonlijke voorkeuren kan kiezen. De licenties zijn aangepast op het Nederlandse recht. Via een eenvoudige webpagina kunnen makers in enkele stappen één van de CC-licenties selecteren (en de resulterende HTML code bij hun werk plakken).

Lees tip: Creative Commons: auteursrecht voor het Internet-tijdperk van Arnoud Engelfriet.

Aanrader?!

Naast de genealogische standaarden (letterlijk vertaald van Genealogical Standards & Guidelines) die zijn opgezet en worden aanbevolen door de Amerikaanse National Genealogical Society (NGS), lijkt mij ook het toevoegen van een Creative Commons licentie aan genealogische publicaties een aanrader!

 

Graag hoor ik hoe u hierover denkt!

 

PS. Op ook artikels op mijn weblog is een Creative Commons Licentie van toepassing (zie het logo in de rechterkolom onderaan).