29 november 2007

Transcriptieprogramma digitale documenten - maak het gebruikersvriendelijk!

Via de Op zoek naar mijn Roots weblog las ik het volgende bericht:

Demogen visu

...
Daarnaast wordt ook gestart met een online analyseproject ‘Demogen visu’. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van het Rijksarchief. Na installatie van een klein softwarepakket, kunnen zij gedigitaliseerde documenten downloaden voor bewerking. Het pakket demogen visu is een geïntegreerd pakket waarbij men boven aan het scherm de gedigitaliseerde documenten kan raadplegen en in het onderste gedeelte de gegevens invoert. Het softwarepakket bevat heel wat hulpmiddelen om de invoer te vergemakkelijken: automatische vertaling van republikeinse datum in gregoriaanse kalender, verkorte invoer van gemeentenamen, enz. Tijdens de bewerking dient de gebruiker niet on line te zijn. Hij/zij dient enkel over een internetverbinding te beschikken voor het downloaden van het werkpakket en het opnieuw uploaden van de databank. De medewerker heeft keuze uit een heel aantal werkpakketten met documenten uit verschillende provincies en gemeenten. U kan ook suggesties doen en gemeentenamen doorgeven die u graag beschikbaar zou zien. Wij zullen deze in de prioriteitenlijst opnemen.

Dit artikel, dat overigens één op één is overgenomen (zonder bronvermelding) van de website van het Rijksarchief in België en al op 2 oktober 2007 op Het Archiefforum was gepost, deed mij erg denken aan de FamilySearch Indexing Service die ik in mijn posting Vrijwillige digitalisering van genealogische bronnen motiveren en ondersteunen beschreef.

Nieuwsgierig ging ik dan ook naar de Demogen visu website om mezelf te registreren en de software te proberen. De opmerking "Internet Explorer 5.01 is vereist om DemoGenVisu te kunnen installeren" deed mij vreemd aan, Internet Explorer zit tegenwoordig al op versie 7 (achteraf bezien was dat voor mij het moment om die rare rode berichten niet meer te lezen). Enkele minuten later waren beide klussen geklaard (en ik gebruik toch echt Firefox!) en kon ik het programma opstarten:

demogenvisu

Tja, en dan kan je niets. Geen welkomstscherm die uitleg geeft en zelfs het (?) help ikoon geeft geen soelaas, is het alleen een (slechte) demo? Dan maar eens de Demogen visu website lezen. Het blijkt dat je via deze website een ZIP moet downloaden die je dan in het programma kunt importeren. Ik zie wel wat waarschuwingen in het rood, maar lees deze niet vanwege mijn eerdere ervaring. Ik wil gewoon een werkpakket downloaden die ik kan transcriberen! Mijn popup blocker begint te knipperen en ik geef toestemming om popup's te downloaden. Helaas, het kwaad is nu al geschied: omdat ik al een werkpakket heb gedownload (wat? waar? wanneer?) moet ik eerst resultaten uploaden om het volgende pakket te mogen downloaden:

demogenvisu2

Het is 5 minuten nadat ik het bericht in mijn RSS reader las en ik ben nu al afgehaakt. En als een klap op de vuurpijl: er is geen de-installatieprogramma in het Startmenu toegevoegd. Zucht... ok, even doorbijten... In de FAQ valt te lezen dat je de bestanden ook via "Jouw pagina" kunt downloaden (zet dat dan bij bovenstaande Opgelet melding!!), ik geef het initiatief nog één kans.

Na het downloaden van een ZIP van 20MB en importeren kan ik aan de slag:

demogenvisu3

De kwaliteit van de scan valt tegen, deze is erg wazig. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar van het transcribeerprogramma verwacht ik de functionaliteit om hier wat aan te doen. Helaas, meer dan een inverteerfunctie en in/uitzoomfunctie heeft het programma niet. Er is überhaupt weinig ondersteuning bij de invoer. Ik vind het geheel niet gebruikersvriendelijk, ik haak definitief af.

Ik was van plan een lovend verhaald te schrijven over dit initiatief van het Belgische Rijksarchief met een knipoog richting het Nederlandse Nationaal Archief: onze zuiderburen geven het goede voorbeeld. Helaas, alhoewel ik het initiatief erg toejuich en bewonder sta ik niet te juichen over de realisatie van programma èn website... Mijn advies aan het Nationaal Archief luidt nu dan ook: betrek en ondersteun vrijwilligers optimaal bij het transcriberen van gedigitaliseerde akten en kijk hierbij naar hoe de Mormonen het doen, FamilySearch Indexing Service!

27 november 2007

Genealogie TV

Mijn vorige posting op Blog Coret was getiteld Genealogy Cruises: drijvende genealogie conferenties. Een leuke brug naar het onderwerp van dit bericht wordt gegeven in onderstaande video. In deze video praat Dick Eastman op de Wholly Genes Cruise 2007 met Megan Smolenyak (zij is oa. Chief Family Historian bij Ancestry.com en één van de personen die Roots Television maakte).

Klik op de PLAY button links onder (en lees daarna weer verder).

Zoals de titel van dit bericht al aangeeft gaat mijn interesse nu voor vooral uit naar Roots Television. Zoals Megan in bovenstaande video aangeeft zijn er nu zo'n 1.100 video (fragmenten) over diverse genealogische onderwerpen, zogenaamde channels:

 • African Roots
 • Ancestors Series
 • British Roots
 • Conferences
 • Dearly Departed
 • DNA
 • Family Reunions
 • Hispanic Roots
 • How To
 • Immigration
 • Irish Roots
 • Jewish Roots
 • Kids
 • Libraries & Archives
 • Military
 • Pay TV
 • Preserving the Past
 • Roots Shopping
 • Roots Books
 • Roots Living
 • Roots Tube
 • Societies
 • Storytelling
 • Al met al een zeer mooi aanbod van Engelstalige genealogische televisie die u via uw browser gratis (met zeer beperkte reclame) is te bekijken. Bekijk de programmagids: al met al zeer de moeite waard!

  Het Stamboom Kanaal

  Als Hollander heb ik gelijk zoiets van waar is de "Dutch Genealogy" channel? Of een Nederlandse aanbieder die Genealogie TV maakt of het Stamboom Kanaal? In Nederland hebben op televisie (en radio) het programma Verre verwanten (via Internet te bekijken via Uitzending gemist). Alhoewel Teleac met dit programma stamboomonderzoek bij een breder publiek bekend maakt, haalt de serieuze genealoog hier waarschijnlijk z'n neus voor op.

  Bekijk kanaalDe publieke omroep heeft ook digitale kanalen (die ook op Internet te bekijken zijn) onder de noemer Nederland 4. In dit aanbod zit ook Geschiedenis TV, het historische themakanaal met documentaires, reportages, films en klassiekers uit de omroeparchieven. Van Mata Hari tot Madonna, van Stalingrad tot Vietnam. 

  My Roots TV

  Maar Geschiedenis TV is nog geen Genealogie TV, dat is er dus nog niet. Zouden de diverse Nederlands(talige) genealogische organisaties plannen hebben in deze richting? Ik denk het niet. Maar de genealogische video-talenten kunnen dit nu al zelf oppaken! De eerder genoemde Roots Television kan hierbij wellicht uitkomst bieden. Zij bieden een service die je kunt vergelijken met video-deel-websites als Google Video en Google's YouTube genaamd My Roots TV. Hier kunt u uw genealogische videobeelden aanbieden om te vertonen aan een groot publiek!

  Wie begint Genealogie TV?

  20 november 2007

  Genealogy Cruises: drijvende genealogie conferenties

  Eén van mijn genealogische webfeeds is die van Dick Eastman: Eastman's Online Genealogy Newsletter. Met verbazing lees ik aldaar aankondigingen en rapportages van Genealogy Cruises. Jawel: speciale meerdaagse tochten op cruiseschepen voor genealogen!

  Een kort overzichtje van cruises die ik onlangs in Eastman's Newsletter langs heb zien komen:

   

  Zoals de titels van deze cruises verraden zijn ze gekoppeld aan producenten van genealogische software. Maar de lijst met sprekers en onderwerpen geven toch wel een indruk dat het gerust genealogische conferenties genoemd mogen worden. Uiteraard onder het genot van eten, drinken, zon en eiland- en stedentripjes in zonnige orden. De Legacy Genealogy Cruise 2008 wordt geadverteerd als een Historisch Europa Cruise: deze start in Londen en doet daarna steden aan als Copenhagen, St. Petersburg, Helsinki en Stockholm. Deze 12-daagse cruise kost u $2.048 ... De één week durende Wholly Genes Cruise, die start vanuit New York City en vaart naar exotisch plaatsen als St. Kitts, Antigua, St. Thomas en San Juan, Puerto Rico, kost $843 per persoon. De verschillende berichten lezende over de diverse cruises geeft toch wel de indruk dat deze prijzen niet afschrikken, in tegendeel, de cruises zitten vol!

  Tja, als ik dan even mag dagdromen...

  Bob Coret nodigt u uit, in samenwerking met het CBG en NGV, gesponserd door Ancestry.com, GensDataPro en het Nationaal Archief, voor de Genealogie Online Cruise 2008. Het luxe cruiseship Insignia vaart u op deze 6 daagse cruise langs Griekse eilanden als Suros, Malymnos en meert af in Bodrun, Turkije. Tijdens deze cruise worden er diverse presentaties gegeven door toonaangevende experts op het gebied van genealogie, onderzoek en archieven als Rob van Drie, Yvette Hoitink, Eric Hennekam, Christian van der Ven en Dick Eastman. Diverse lezingen worden er gegeven door leden van het NGV, waarbij in workshop verband uitleg wordt gegeven over archiefonderzoek, online publiceren & privacy, genetische genealogie en paleografie en vele andere onderwerpen. Het programma na de lunch wordt veelal gevuld met cursussen voor beginners èn gevorderen van stamboomprogramma's als GensDataPro, PRO-GEN en Aldfaer en services als UwStamboomOnline, Zooof, Geneanet en uiteraard Genealogie Online. In een afsluitend forum wordt er gediscussieerd over genealogie en geschiedenis onder leiding van Maarten van Rossum. De kosten voor de cruise, inclusief eten, drinken en alle lezingen bedraagt € 975 per persoon.

  Zou u boeken?