31 december 2007

Internationale Congres voor Genealogie en Heraldiek

In het artikel Van de voorzitter gaf Roelof Vennik, voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en lid Raad van Toezicht van het Centraal Bureau Genealogie (CBG), een leuk nieuwtje: het NGV heeft samen met het CBG het 31e Internationale Congres voor Genealogie en Heraldiek van 2012 toegewezen gekregen!

Wat Google'n leert dat het eerste congres in 1929 werd gehouden in Barcelona. Op het tweede congres in 1953 werd besloten dat er vanaf dat moment elke twee jaar een congres zou worden georganiseerd. De Vlaamse Heraldische Raad verzorgde in 2004 de organisatie van XXVI Internationaal Congres voor Genealogische en Heraldische Wetenschappen te Brugge. Uit hun programma:

Daarom zijn ze vooral op zoek naar lezingen die de banden tussen erfgoed en genealogie of heraldiek belichten. Ze denken daarbij bijvoorbeeld aan huizengeschiedenis, overlevering binnen families of monumenten met een belangrijk heraldisch patrimonium, maar ook over levend erfgoed zoals studentenheraldiek. Voor de heraldische kunst wil het congres een bijzondere plaats inruimen. Domeinen als genetica of informatisering worden niet uit de weg gegaan.

In 2006 vond het 27th International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences plaats in St. Andrews (Scotland). Uit het programma van dit congres valt goed het internationale karakter van deze congressen af te lezen. Als lezers één of meer van deze congressen hebben bijgewoond dan hoor ik via de commentaar optie bij dit artikel graag de ervaringen!

Het XXVIIIe Congrès International des Sciences Généalogique et Héraldique zal van 23-28 juni 2008 in Qeubec worden gehouden. In 2010 zal het 29e International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences in Slowakije plaatvinden. Maar het 30e congres zal over ruim 4 jaar dus in Nederland worden gehouden.

Ik wens het NGV en CBG succes met de organisatie!

Tenslotte wil ik nog reageren op een andere passage uit Venniks artikel:

Zo loopt het ledental nog steeds terug en leiden veel afdelingen onder een gebrek aan belangstelling en bestuursleden. Juist in deze tijd dienen we ons te realiseren dat we het niet alleen kunnen.

Wat ik gisteren als afsluiter schreef aan het CBG geldt ook voor het NGV:

overweeg samenwerking met bijvoorbeeld het Stamboom Forum (met ruim 12 duizend leden de grootste online community van genealogen), de Stamboom Gids (met ruim 11 duizend gecategoriseerde en doorzoekbare genealogische websites) en Genealogie Online (eenvoudig publiceren van genealogische gegevens en met ruim 3 miljoen personen een rijk doorzoekbare bron), alle gratis en reclamevrije diensten! En dan bedoel ik niet het plaatsen van een link/logo naar elkanders website, maar echte service integratie: meerwaarde bieden aan genealogen!

29 december 2007

Nieuwe website Centraal Bureau Genealogie (en mijn advies)

cbgOp de startpagina van het Centraal Bureau Genealogie (CBG), in de Actueel sectie, valt te lezen:

Vernieuwde website CBG

Vrijdag 28 december jl. heeft het Centraal Bureau voor Genealogie zijn vernieuwde website online gezet. De vernieuwing van de website is een belangrijke stap op weg naar de digitale studiezaal die het CBG medio januari open stelt. Een nieuwe layout en een praktische menustructuur in één kolom aan de linkerzijde van het scherm zijn de opvallendste aanpassingen.

Reden genoeg om deze vernieuwde website eens onder de loep te nemen. Ik ben dan wel geen vriend van het CBG, graag geef ik hen, net als Genlias en het NGV, wel advies.


Look-and-feel

De opmaak van de vernieuwde website is erg behoudend, ik vond de vorige look-and-feel origineler. Maar opmaak is altijd erg subjectief. Ergonomie is meer objectief, zo is een zoekfunctie rechtsboven een juiste plaats. De "broodkruimel" (aanduiding waar je in een website bent) is ook vaak bovenin zichtbaar, nu (of was dat al?) staat deze onderaan, minder logisch.

Bij de taal wissel functie (rechtsboven) wordt de vlag van het Verenigd Koninkrijk (Union Jack) getoond (naast het woord english). Echter: vlaggen representeren landen, geen talen!


Standaarden

Een ander objectief meetbaar aspect is het voldoen aan standaarden. De homepage van het CBG heeft volgens het W3C 35 fouten (ook de CSS bestanden zijn niet zonder fouten). De WechrichtlijnenQuickscan, die vooral voor overheidssites is bedoeld, heeft een score van 29 van 47 aan (oftewel 18 verbeterpunten).

De code ziet er zowieso rommelig uit: zo komt er niet gebruikte Javascript voor (function MM_swapImgRestore() { ...} function MM_preloadImages() { ...} function MM_findObj(n, d) { ...} function MM_swapImage() { ... }) en komen er browser(versie) afhankelijke constructies voor (<!--[if IE 7]> ... <![endif]-->). Weg ermee!

Een belangrijk aspect bij toegankelijkheid van een website is ook het gebruik van Javascript en alternatieven. Zo is de "Exact zoeken" link (behalve dat deze naar een niet bestaande pagina leidt en het geheel er in Internet Explorer 7 niet goed uitziet) afhankelijk van Javascript. Dus een ieder die Javascript heeft uitstaan kan geen informatie krijgen over de zoekfunctionaliteit, er is geen "noscript" alternatief.


Search Engine Optimization

Een ander belangrijk aspect van een website is de vindbaarheid. Het feit dat de pagina's niet allemaal "onder" http://www.cbg.nl/ draaien is hierbij het eerste minpuntje, ook voor alle bezoekers is het vreemd en niet vertrouwd dat zij ineens http://194.171.109.12/page/6/home in hun adresbalk zien staan.

Een tweede minpunt is het ontbreken van unieke titels en beschrijvingen per pagina. Als iemand in Google zoekt naar "vrienden cbg" dan krijgen zij het volgende resultaat:


CBG

Huisgenoten van Vrienden die de studiezalen bezoeken kunnen vrije toegang krijgen door Huisgenoot-vriend van het CBG te worden. Zij betalen daarvoor ook een ...
194.171.109.12/page/115/vrienden - 14k -

Als je niet overal op elke pagina <title>CBG</title> zet en ook nog eens <meta name="keywords" content="" /> en
<meta name="description" content="" /> (dus lege waarden!?) maar hier slim mee omgaat dan kun je het volgende verbeterde resultaat krijgen:

Vrienden van het Centraal Bureau voor Genealogie

Een groot aantal Vrienden/donateurs steunt ons werk met hun jaarlijkse contributie...

cbg.nl/page/115/vrienden - 14k -

Bijkomend voordeel van unieke paginatitels is dat als een bezoeker een pagina toevoegd aan zijn/haar favorieten niet de nietszeggende titel "CBG" ziet maar de juiste titel voor die betreffende pagina!

De eerder genoemde Google zoekopdracht bracht ook nog een ander euvel naar voren. Het derde zoekresultaat (getitel Centraal Bureau Genealogie, maar ook deze ging over de Vrienden pagina) leidde naar http://www.cbg.nl/cbg_lege_pagina.php?id=115. Dit is de oude link... Bij een transitie naar een nieuwe structuur is het van groot belang - voor zowel bezoekers als zoekrobots - om de oude links te herleiden naar de nieuwe links (zog. 301 Permanent redirect). Nu krijg je een Not Found, zowel zoekrobot als bezoeker is hier niet mee geholpen.


Beveiliging

Een belangrijk deel van de beveiliging van een website bestaat uit het niet te veel informatie geven aan potentiële hackers. Het melden van de exacte versie van server software op de colofon pagina is dan ook niet aan te raden.

De website is gemaakt met behulp van PhP 5.0.1, de database is MySQL 4.0.2. De server is een Sun Sparc met Solaris 9, de webserver is Apache 1.3.31. De website maakt gebruik van Javascript.

Een deel van deze informatie wordt trouwens ook bij elke HTTP response meegegeven:

Server: Apache/1.3.31 (Unix) PHP/5.0.1

En de standaard 404 Not Found pagina (voorbeeld) toont ook weer:

Apache/1.3.31 Server at 194.171.109.12 Port 80

Positieve aan deze rijke infrastructuur beschrijving is natuurlijk dat ik het CBG kan adviseren om hun server software te updaten, ook dat hoort bij een goede beveiliging! MySQL zit op versie 4.1.22 (in de 4 serie dan, want 5 is er ook al), Apache zit op versie 1.3.39 (in de 1 serie, want 2 is er ook al) en PHP zit op versie 5.2.5.

Een ander plaats waar te veel informatie wordt prijsgegeven zijn de PHP foutmeldingen, zie bijvoorbeeld de niet werkende sitemap. Deze geeft de exact technische PHP foutmelding inclusief directory namen op de server.


Web 2.0

Naast een behoudende opmaak is een en ander erg Web 1.0, dus weinig Web 2.0. Zo ontbreekt een RSS feed, zijn er geen open API's om de collecties te doorzoeken/annoteren en is er geen tot weinig gebruikersparticipatie. Belangrijke functies voor bezoekers, gebruikers en vrienden die meerwaarde geven aan een website. Maar wellicht komt dit mee met de digitale studiezaal die in de tweede helft van januari 2008 online komt op de CBG site ... ?


Tenslotte

Als afsluiter: overweeg samenwerking met bijvoorbeeld het Stamboom Forum (met ruim 12 duizend leden de grootste online community van genealogen), de Stamboom Gids (met ruim 11 duizend gecategoriseerde en doorzoekbare genealogische websites) en Genealogie Online (eenvoudig publiceren van genealogische gegevens en met ruim 3 miljoen personen een rijk doorzoekbare bron), alle gratis en reclamevrije diensten! En dan bedoel ik niet het plaatsen van een link/logo naar elkanders website, maar echte service integratie: meerwaarde bieden aan genealogen!

22 december 2007

Terugblik Blog Coret 2007

Het naderende einde van het jaar nodigt altijd uit om eens rustig terug te kijken naar het afgelopen jaar en na te denken over het komende jaar. Via de pagina De beste genealogische wensen geef ik een terugblik op 2007 van mijn genealogische diensten, een vooruitblik op 2008, bedank ik alle donateurs en wens ik uiteraard iedereen een goed nieuw jaar!

In dit artikel een terugblik op een jaar bloggen. Deze weblog ben ik in november van 2006 begonnen, als een experiment. Vragen die ik toen had: Heb ik wel genoeg inspiratie om iets te schrijven "over het raakvlak van internet en genealogie", zijn er wel mensen die het lezen, wat schiet ik er eigenlijk mee op?

De eerste vraag is snel beantwoord, de lijst met 30 artikels op dit weblog dit jaar overtreft mijn verwachtingen:

Ik geef graag advies, hou van nieuwe technologie (denk aan Web 2.0), ben kritisch en volg graag wat er (vaak in Amerika) gebeurt op genealogisch gebied: stof genoeg dus.

Uit de bezoekersstatistieken (12 duizend paginaweergaves) en RSS abonnees (60 stuks) blijkt dat het weblog redelijk wordt gelezen. Ik merk het ook aan de reacties die via diverse kanalen mij bereiken. De reacties op artikels vallen mij wat tegen qua aantal... maar op het Stamboom Forum is discussie genoeg!

Blijft de hamvraag: wat schiet ik er mee op? Het belangrijkste aspect is toch dat ik er lol aan beleef. Ik hoop dat dit ook voor u geldt als lezer! Er is in ieder geval genoeg motivitie om door te gaan met het schrijven en u ook in 2008 weer welkom te heten op Blog Coret!

21 december 2007

Nieuwe ontwikkelingen: Nederlands Erfgoed Digitaal en AlleGroningers

Soms krijg ik de indruk dat er niet zo veel gebeurd door overheid en archieven op internet. Maar dit beeld klopt niet! Er zijn her en der diverse mooie initiatieven, waar de Web 2.0 gedachten ook langzaam insijpelen (erg positief!).

Twee recent gestarte projecten op het gebied van genealogie en erfgoed laat ik graag kort even de revue passeren.

Het eerste project is AlleGroningers van het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. Van hun (deels reeds operationele) website:

AlleGroningers vertelt over alle Groningers die geboren, getrouwd of overleden zijn in de provincie Groningen, van de 17e eeuw tot midden jaren vijftig van de vorige eeuw. De website is de ‘de etalage’ van de Groninger Archieven. Het is een website die stap voor stap steeds meer zal laten zien van wat er in de Groninger Archieven over de Groningers is te vinden.

Het fundament van AlleGroningers wordt gevormd door een database met gegevens uit de openbare akten van de burgerlijke stand (vanaf 1811) en de oude doop,- trouw- en begraafboeken van vóór 1811 (DTB’s). Al met al komen daarin ruim een miljoen Groningers voor.  Maar dat is niet alles. AlleGroningers zal de akten ook laten zien. Regelmatig zullen er nieuwe scans en nieuwe gegevens over Groningers worden toegevoegd. Na de burgerlijke stand en de DTB’s zal AlleGroningers worden aangevuld met memories van successie, huwelijkscontracten, notariële akten en andere interessante informatie.

AlleGroningers gaat niet alleen over alle Groningers, maar is ook van alle Groningers. Iedereen kan namelijk meewerken aan de uitbreiding van de website. Zo kunnen er particuliere gegevensbestanden worden toegevoegd, als ook foto’s van Groningers, film en geluid, verhalen, anekdotes en korte scripties. Iedereen kan dit thuis met behulp van de eigen computer aan de website toevoegen.
 

Het tweede project is grootser en ambiteuzer (doorlooptijd van 6 jaar, kosten € 186 miljoen, baten tussen de circa € 172 en € 223 miljoen) en heet Nederlands Erfgoed: Digitaal!. Van hun (project) website:

De ambitie van het project Nederlands Erfgoed: Digitaal! is het creëren van een gezaghebbende digitale collectie Nederlands erfgoed. Een collectie die bijdraagt aan de zichtbaarheid van de Nederlandse cultuur in virtuele, nationale en internationale gemeenschappen. En een collectie die ongekende mogelijkheden biedt voor een breed scala aan gebruikers in onderwijs, wetenschap, toerisme of creatieve industrie. Maar ook nieuwsgierige bezoekers van het internet moeten zich graag laten inspireren door de digitale beschikbaarheid van het rijke Nederlands erfgoed.

Om dit te realiseren hebben tien nationale erfgoedinstellingen (Beeld en Geluid • Nederlands Architectuurinstituut • Koninklijke Bibliotheek • Nederlands Fotomuseum • Letterkundig Museum • Nederlands Openluchtmuseum • Nationaal Archief • Rijksmuseum Amsterdam • Naturalis • Rijksmuseum van Oudheden) zich verenigd in het project Nederlands Erfgoed: Digitaal! De ambitie van het project is het creëren van een gezaghebbende digitale collectie Nederlands erfgoed. Een collectie die bijdraagt aan de zichtbaarheid van de Nederlandse cultuur in virtuele, nationale of internationale, gemeenschappen. En een collectie die ongekende mogelijkheden biedt voor een breed scala aan gebruikers in onderwijs, wetenschap, toerisme of creatieve industrie. Maar ook nieuwsgierige bezoekers van het internet worden geïnspireerd door de digitale beschikbaarheid van het rijke Nederlands erfgoed.