25 april 2008

Stamboom TV

Het maken en publiceren van video is tegenwoordig erg eenvoudig en nagenoeg gratis. Hier lijkt mij een kans te liggen voor het NGV of GCV/HCC Genealogie, ik heb het al eerder geroepen (www.genealogie.tv is al bezet), maar roep het nog een keer: maak werk van Stamboom TV!

Tijdens de voorbereiding van de lezing Internet services voor stamboomonderzoekers, die ik op uitnodiging van de afdeling Computergenealogie van het NGV op 5 april jongstleden mocht verzorgen, viel het mij op dat er op de bewuste dag zo'n 5 bijeenkomsten waren georganiseerd door het NGV. Daarnaast had de ruimte waar ik de lezing gaf een capaciteit van maar 80 personen. Kortom, niet iedereen kan naar elke activiteit/lezing komen. Een situatie die in het Internet tijdperk makkelijk anders kan, met groot voordeel voor de genealogische vereniging of archiefinstelling....

Het idee

Het idee is simpel: neem elke lezing op video op, maak van elke bijeenkomst een korte impressie en plaats deze op een website als YouTube/Google Video of begin je eigen video website via StartYourTube. Het voorbeeld is toch wel RootsTelevision!

Een promo

Bovenstaande video is gemaakt met mijn foto camera, dit levert uiteraard wat lagere kwaliteit dan een video camera. Maar het gaat om het idee!

Wat kost Stamboom TV?

De investering zit in de video camera's en statief en wellicht in videobewerkingsoftware of cursus. Het "uitzenden" is gratis!

Wat levert Stamboom TV op?

  • er ontstaat een rijk archief die beoefening van de genealogie bevordert door "de verbreding en verbreiding van de kennis daarvan en van al hetgeen daar aan verwant is" (quote statuten NGV);
  • de lezingen en bijeenkomsten hebben een veel groter publiek;
  • de video's zijn te bekijken wanneer je maar wilt;
  • het 'internet televisiekanaal' is een extra kanaal waarmee een genealogische vereniging haar leden en niet-leden kan bedienen. Het geeft hiermee gelijk een heel goed beeld van de bezigheden van de vereniging, wat weer nieuwe leden kan opleveren!

Welke genealogische vereniging pakt dit idee op?

15 april 2008

Toegankelijkheid archieven buiten kantooruren

Ik werd deze week via de RSS feed van het Nationaal archief op de hoogte gebracht van het nieuwsbericht dat het Nationaal Archief vanaf 17 mei om de week op zaterdag open zal zijn. Aangezien de kantooruren door mij - en velen met mij - worden doorgebracht op kantoor en archiefbezoek op deze tijden dus niet mogelijk is, stemde mij deze openstelling op zaterdag erg goed.

Aangezien ik het beeld had dat stamboomonderzoek buiten de kantooruren eigenlijk alleen kan via Internet kon heb ik een steekproef genomen bij een 19-tal archieven op openingstijden (op basis van wat er vermeld staat op de website van het betreffende archief of instelling).

Resultaten steekproef

Hieronder ziet u de resultaten van de steekproef (gepubliceerd via Google Documenten). Ik heb in dit overzicht de "open buiten kantooruren" velden groen gemarkeerd.

Conclusie

In het algemeen kan ik zeggen dat ik mijn beeld moet bijstellen: archiefbezoek buiten kantooruren is goed mogelijk!

07 april 2008

Digitale studiezaal CBG live!

Het Centraal Bureau Genealogie (CBG) heeft een belangrijke stap gezet in haar digitale dienstverlening met het live brengen van haar Digitale studiezaal. In deze Digitale studiezaal wordt toegang gegeven tot een groeiend aantal gedigitaliseerde verzamelingen en naslagwerken. Op dit moment zijn de volgende collecties in de Digitale studiezaal beschikbaar:

Digitale afbeeldingenimage

Toegang tot de Digitale studiezaal loopt via de normale "zoeken in catalogus" functie (rechtsboven op de website van het CBG). De bekende resultatenpagina met knoppen naar resultaten (groen voor resultaten binnen een bepaalde collectie, grijs voor geen resultaten) worden nu - als er digitale afbeeldingen beschikbaar zijn - voorzien van een "document" ikoontje. Een zoektocht naar 'coret' gaf aan dat er digitale afbeeldingen zijn binnen de 3 treffers op familieadvertenties.

Na het klikken op de familieadvertenties knop volgt het scherm met resultaten met daarbij bij één van de treffers de knop "afbeelding".

image

Registratie

Na het klikken op de "afbeelding" knop opent er een nieuw scherm: de bezoekregistratie. Om de digitale afbeelding in te zien dient u zich (eenmalig) te registreren en daarna in te loggen. U bent er dan nog niet: voor de digitale afbeeldingen geldt een gebruiksvergoeding!

De Digitale studiezaal van het CBG maakt gebruik van een pay-per-view systeem, waarbij wordt gerekend in 'eenheden'. Een gedeelte van de afbeeldingen zijn gratis in te zien, voor een ander deel dient er betaald te worden. De gebruiksvergoeding bestaat uit een bepaald aantal 'eenheden' per afbeelding. 'Eenheden' zijn online te kopen via iDeal(dat direct gekoppeld is aan het internetbankieren bij ABN AMRO, Fortis, Postbank, Rabobank of SNS Bank) of credit card. Beide betalingsmethoden zijn beproefd en veilig te noemen!

image Wanneer we eenheden hebben gekocht (500 eenheden kost € 20,- , als je voor € 36,00 per jaar Vriend van het CBG wordt krijg je 500 gratis eenheden per contributiejaar en ook nog eens 100 extra eenheden bij eerste bezoek aan de Digitale studiezaal) zien we het tegoed rechtsboven in beeld en kunnen we een resultaat gaan inzien.

Inzien afbeeldingen

Allereerst wordt er een klein deel van het resultaat getoond (dit is nog gratis!) zodat je kunt beoordelen of het een resultaat is dat je daadwerkelijk wilt inzien. Na het aanvinken van de melding onder de afbeelding zie je wat de betreffende afbeelding "kost". Een A4-tje met familieadvertenties kost 4 eenheden (omgerekend 16 eurocent), een stuk politieblad 8 eenheden en een bidprentje 20 eenheden (gebaseerd op een kleine steekproef, waarbij ik geen gratis afbeelding ben tegengekomen).

image

Na het klikken op "Volledige beeld bekijken" wordt de gehele afbeelding in een Flash viewer in de webbrowser getoond (en de eenheden afgeschreven). Hier kun je in- en uitzoomen en de afbeelding naar links en recht bewegen. Boven de viewer staat een "download" link waarmee je de totale pagina in één keer kunt downloaden (erg handig!). De afbeelding blijft een jaar lang te bekijken (dus je hoeft niet bij elke bezichtiging weer te betalen!).

Let op: gebruik afbeeldingen

Alhoewel ik geen jurist ben maak ik uit het 'Reglement en voorwaarden gebruik website en digitale studiezaal Centraal Bureau voor Genealogie' - waarmee elke gebruiker akkoord dient te gaan - dat de afbeeldingen niet op de eigen website geplaatst mogen worden:

Het materiaal op deze website mag, mits ongewijzigd en met bronvermelding, vrij worden hergebruikt voor niet-commercieel persoonlijk gebruik. Het op deze website verkregen materiaal mag niet worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van het Centraal Bureau voor Genealogie.

Tenslotte

De Digitale studiezaal maakt een deel van de zeer interessante bronnen van het CBG beschikbaar, tegen betaling. Alhoewel nergens expliciet beschreven ligt het in de lijn van de verwachting dat de omzet van de Digitale studiezaal wordt besteed aan het digitaliseren van andere collecties en dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling!

Ik ben positief gestemd. De eerste reacties op het Stamboom Forum zijn positief! Wat vindt u ervan?

05 april 2008

Lezing "Internet services voor stamboomonderzoekers" (presentatie online)

Hieronder kunt u de presentatie bekijken van de lezing "Internet services voor stamboomonderzoekers".


En enkele foto's:

En tenslotte een lijst met links naar websites die genoemd zijn de lezing: