24 juli 2008

Mijn DNA en mijn kwartierstaat

Na een uur niet drinken en eten was het zo ver: ik kon mijn DNA afstaan door 45 seconden mondwater in mijn mond te spoelen en dat daarna weer in een potje te spugen. Weer eens een andere methode van stamboomonderzoek!

Genetische Genealogie

Het was voor mij de tweede keer dat ik mijn DNA afsta ten behoeve van genealogisch onderzoek. Zoals ik al aankondigde in Een nieuwe fase in genealogisch onderzoek doe ik mee met het Project Genetische Genealogie in Nederland. In het genoemde artikel beloofde ik u op de hoogte te houden van het proces en de resultaten. Reden dat ik dit (nog) niet heb gedaan is dat de eerste kennismaking (de "intake") met het werk van de Nationale Werkgroep Genetische Genealogie niet echt positief was. Laten we het er maar op houden dat ik hogere verwachtingen had.... Ik hoop dat het DNA materiaal dat ik reeds medio april heb opgestuurd iets oplevert. Tot op heden heb ik er in ieder geval nog niets over gehoord (zelf geen ontvangstbevestiging)....

Post uit Salt Lake City

IMG_1329

Het pakketje dat vandaag via de post uit Salt Lake City, Utah, Amerika kwam is afkomstig van de Sorensen Molecular Genealogy Foundation (SMGF). Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor de promotie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van genetica, genealogie en toepassingen hiervan die de mensheid bind.

Our mission is to change the way we think about each other, and hopefully the way we act towards each oterh, by showing we are on great human family.

OK, dit overtuigde mij ook niet zo. Maar resultaten van de gratis DNA test komen in de Sorensen Database: 's werelds grootste collectie van gecorreleerde genetische en genealogische informatie, welke miljoenen genealogische records en genetische informatie bevat van ruim 100 duizend DNA monsters van over heel de wereld (zowel Y-chromosoom die van vader op zoon wordt doorgegeven als mtDNA dat van moeder op kind overgaat).

IMG_1338

De website van het SMGF zag (en ziet) er goed uit en ook het postpakketje zag er zeer verzorgd uit: duidelijke informatie (over wat er met het materiaal gebeurt en het juridische deel) in een doosje dat je ook weer gebruikt om het DNA monster en persoonlijke informatie inclusief kwartierstaat op te sturen. En zoals ik dit artikel al begon, niet een schraper waarmee je wat wangslijm verzameld maar een potje mondwater.

IMG_1340

Ook bij deze genealogische DNA test ben ik toch weer wat sceptisch. Zal het me iets brengen dat mijn genealogische onderzoekt helpt? Of geeft het algemene informatie over afstamming in delen van de wereld? Ook hier is het weer afwachten, als er resultaten zijn zal ik deze op mijn weblog plaatsen.

U ook?

Tenslotte, de DNA kit is gratis, dus ook u kunt eenvoudig meedoen. En het SMGF werkt ook graag samen met familienaam projecten, genealogische verenigingen en andere groepen!

Heeft u al ervaring met genetisch genealogie? Ik hoor het graag via de commentaar functie bij dit artikel.

[Update 31/7] Vanavond ontving ik de volgende e-mail van Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn van Project Genetische Genealogie in Nederland:

De resulaten van het onderzoek naar Uw dna-profiel verwachten wij in de komende weken binnen te krijgen. De eerste 200 resultaten zijn reeds bij ons binnengekomen en aan de deelnemers doorgestuurd. Op dit moment telt het project zo'n 400 deelnemers en er komen er nog dagelijks bij! De voorlopige conclusies zullen begin oktober bij het symposium van het Genootschap te Amsterdam worden bekend gemaakt en eind november volgt er een dag in Leiden waarbij de publicatie over dit project ten doop wordt gehouden en waarbij er uitgebreid ingegaan kan worden op de individuele resulaten en de conclusies.

09 juli 2008

Weer een mooi transcriptie initiatief: World Archives Project

Vanavond kreeg ik een uitnoding ("You're invited to help save the world's stories.") van Ancestry.com om mee te doen in een "private beta" (testen door een selecte groep gebruikers van een stuk software dat binnenkort wordt uitgebracht) van hun nieuwste project: World Archives Project.

Transcriberen0

Ancestry.com, onderdeel van The Generations Network, Inc., noemt het zelf "a revolutionary community keying project that lets anyone from the genealogy community help bring free historical records collections to the public". Oftewel: enthousiastelingen ondersteunen in het transcriberen van genealogische digitale bronnen. Het "revolutionary" deel is puur marketing (lees: onzin), the Mormonen doen dit langer met hun FamilySearch Indexing service (zie ook Vrijwillige digitalisering van genealogische bronnen motiveren en ondersteunen).

Hoe werkt het?

Ancestry.com verkrijgt en digitaliseerd historische bronnen in hun systeem. Deze bestanden worden door een boel vrijwilligers (de "genealogische community") middels de zogenaamde KeyingTool getranscribeerd waardoor er op alle digitale bestanden een doorzoekbare index komt. Deze index is daarna gratis toegankelijk, de scans waarschijnlijk niet... Ancestry.com is en blijft een commercieel bedrijf. Maar toch, een goed initiatief!

Aan het werk

Na het downloaden van een stuk software en inloggen kan het werk beginnen. De eerste stap is het downloaden van een "image set": een set van digitale bestanden die getranscribeerd kunnen worden. Ik kreeg de set "Nebraska State Census records from the 1860s to the 1880s" toebedeeld. Na het selecteren van de set wordt je gevraagd om het formulier type en layout te kiezen waarna je een tweetal markeringspunten op de scan aangeeft. Deze markering helpt je bij het invullen van de data (het te transcriberen deel wordt dan gemarkeerd).

2

Het programma kent klaarblijkelijk de diverse formulieren... Verder biedt de tool een boel mogelijkheden om de scans duidelijk te krijgen (inzoomen, contrast wijzigen, enz.). Er zijn diverse handige hulpjes, zo wordt bijvoorbeeld bij het invullen van de plaatsnaam een lijstje getoond met de vermoedelijk plaatsen:

3b

Ook zijn er voorbeelden van handschriften:

5

Helaas, het is nu nog een beta (dus nog geen "af" product); ik kreeg ik diverse foutmeldingen en het markeringsgedeelte werkte niet goed bij mij, maar het principe (en de potentie) is duidelijk!

6

Je kunt ook een online presentatie van de Keying Tool van Ancestry zelf bekijken.

Kwaliteit

De kwaliteit van alle transcripties wordt - net als bij FamilySearch Indexing - geborgd door het feit dat elke set van scans door twee vrijwilligers wordt getranscribeerd. Bij verschillen tussen de twee zal een "arbitrator" uitkomst bieden.

Conclusie

Ook al zit er een commerciƫle partij achter, ik ben erg positief over het World Archives Project. Ancestry.com heeft een groot bereik en kan waarschijnlijk dus heel van mensen motiveren om mee te werken waardoor er veel materiaal efficiƫnt en effectief wordt getranscribeerd. Het programma is nog niet helemaal af, maar daarvoor is het ook een beta. Nu is het hopen dat Ancestry ook Nederlandse bronnen ter transcriptie gaat aanbieden! **

En ik blijf het roepen tegen de heren "Van Papier naar Digitaal" en archiefinstellingen: dit is een tool waarmee je vrijwillers blij maakt en waarmee resultaat wordt verkregen!

[** Update] Ancestry Support meldde het volgende: "Our future plans do include transcribing international data sets. I am not sure as to the content yet but we are open to working with Societies who have data that they would like imaged and transcribed."