26 februari 2009

Studiereis Who Do You Think You Are? Live 2009 (Londen)

Vorig jaar schreef ik over mijn droom: een tweedaagse, groots opgezette Stamboom Beurs (of “Verre Verwanten ! Live” of het “Voorouder Evenement”) in bijvoorbeeld de Jaarbeurs in Utrecht. Die zomer heb ik ook een plan geschreven (“visie”) en rondgestuurd aan diverse mensen. Begin dit jaar heb ik het plan doorgesproken met een beursorganisator. Resultaat hiervan is dat we komend weekend naar Londen gaan om een goed voorbeeld te bekijken: de Who Do You Think You Are? Live 2009 in de Olympia National Hall in Londen!

header_bg

Ik zie het als een studiereis, vooral bedoeld voor het bepalen van de haalbaarheid van een soortgelijk evenement in Nederland. We gaan dus praten met diverse mensen over de beurs (vanuit Nederland gaan er ook afgevaardigden van CBG en NGV), voorzichtig polsen of bijvoorbeeld Ancestry ook naar Nederland zou komen en kijken naar de opzet van heel het evenement (combinatie genealogie en geschiedenis).

Eén van de mensen die ik hoop te ontmoeten is Dick Eastman. Hij is er ook en hij mailde mij zijn mobiele nummer, dus dat gaat lukken! Zie ook zijn intro van de 2008 versie van de show in Londen.

Volgende week hoop ik een vervolg op dit artikel te schrijven met foto’s en verhalen!

thumbnail_37314 PS. Zondag ben ik in Londen, maar zaterdag in Vleuten, waar ik een lezing geef bij HCC!genealogie.

04 februari 2009

Geboren in 1809 in Tilburg

logo_home Via een "tweet" van Yvette Hoitink  op Twitter kwam ik terecht op de website van het project Geboren in 1809 van het Regionaal Archief Tilburg en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) afdeling ’s-Hertogenbosch-Tilburg.  Het doel van het project is om van alle 318 Tilburgers die in 1809 geboren zijn, de levensloop en levensverhaal boven tafel te krijgen. Een leuk project!

De twee organisatoren doen niet zelf het onderzoek. Zij nodigden (aanmelden kan niet meer...) hiervoor inwoners van Tilburg uit, zowel beginnende als ervaren onderzoekers en geïnteresseerden in de Tilburgse geschiedenis.

De project website maakt gebruik van een Wiki (een wiki is een applicatie of (web)toepassing, waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, een bekend voorbeeld van een wiki is Wikipedia). Veelal staat zo'n wiki open voor iedereen, samen weten en kunnen we immers meer!

Helaas niet dit initiatief. Wellicht dat dit komt door hun doel "[..] Tilburgers kennis laten maken en betrekken bij de geschiedenis van hun eigen stad én stimuleren om hier zelf actief aan deel te nemen" en de bijbehorende tagline "onderzoek door Tilburgers naar Tilburgers". Maar waarom ook niet "buitenstaanders" laten participeren? Wordt het resultaat niet alleen maar mooier/beter? Is het niet juist mooi dat "buitenstaanders" zich ook in Tilburg interesseren?

Er zijn denk ik genoeg "buitenstaanders" die willen en kunnen helpen. Yvette Hoitink wilde graag helpen. Zo'n 16 stamboomonderzoekers op Genealogie Online hebben een Tilburger uit 1890 in hun publicatie, wellicht dat ook zij hulp willen en kunnen bieden...

Aan de instellingen die "Geboren in 1764 te Gorinchem", "Overleden in 1873 te Gouda" of "Getrouwd in 1874 in 's-Hertogenbosch" gaan organiseren dus de oproep: sta open voor alle medewerking, betrek alle geïnteresseerden, denk web 2.0!

Voor het project Geboren in 1809 tenslotte nog de lijst van 46 personen (sommige komen meerdere keer voor) die in 1809 in Tilburg zijn geboren en gepubliceerd staan op Genealogie Online:

Aan de bovenstaande auteurs op Genealogie Online: ga eens kijken op http://www.geborenin1809.nl/ !