20 september 2009

Genealogie Online op de 50PlusBeurs: Dag 5

Het zit erop: 5 dagen met de Genealogie Online stand op de 50PlusBeurs. Aan het einde van de dag werd de stand ontmanteld, tezamen met de genealogie ambassadeurs Cor van Rooij, Frans Goedemondt, Wil van der Horst en Arie-Cees Kleijwegt.

afbreken

Genealogie straat

De samenwerking met de buren - Genlias/Digitale Stamboom – beleefde vandaag een hoogtepunt. Folders en pennen werden uitgewisseld zodat we elkaars publiek in de ‘genealogie straat’ van informatie konden voorzien. Toch leuk om te zien dat je folders door de archieven worden uitgedeeld! Zelfs een andere buurstand – SeniorWeb – vroeg of ze en stapel folders mee mochten nemen!

pennen

In deze laatste aflevering geen tweets, vandaag gewoon te weinig getwitterd omdat er bijna constant wel publiek bij de stand stond en omdat het vandaag meer van hetzelfde was.

Moe en voldaan kijk ik terug op een gezellige beurs waar ik veel gebruikers de hand heb kunnen schudden, informatie heb verkregen hoe mensen mijn genealogische websites gebruiken, diverse mensen kunnen overtuigen om hun genealogische gegevens te publiceren op Genealogie Online, nieuwkomers kunnen interesseren voor genealogie, kunnen netwerken met archieven en verenigingen!

19 september 2009

Genealogie Online op de 50PlusBeurs: Dag 4

Waar normaliter het weekend rust en ontspanning betekent gaat de 50PlusBeursgewoon door: dag 4 op de Genealogie Online stand.

Fotostamboom tegen de dementie

Op de stand kwam vandaag Sjaak de Reuver die mij vertelde over hoe hij stamboomonderzoek en fotocollages combineert (fotostamboom). Een zeer mooie toepassing die een positieve invloed blijkt te hebben op dementerende ouderen!

Lees ook het artikel “Fotostamboom tegen de dementie of ga komende dinsdag naar de lezing Stamboomonderzoek? Prima! Maar hoe brengen we de stamboom aantrekkelijk in beeld? in Breda.

Stand

Vandaag op de stand als genealogie ambassadeurs, net als eerdere dagen: Jacqueline Hofland (Geneaducatie). Ook waren vandaag Marja v.d. Bos en Johan van Hassel (HCC!Genealogie), Jan van Leeuwen en Wil Furrer (NGV) en Wim Rozendaal (Aldfaer) aanwezig op de stand.

Hieronder een sfeerimpressie.

Opvallende zaken

 • 30716397Na de “ik had een ouder iemand verwacht” en “ik een langer iemand verwacht” opmerkingen, vandaag: “u bent slanker dan verwacht”.
 • Vandaag weer wat prominenten op de beurs zoals minister Donner en Agnes Kant, helaas kwamen ze niet langs voor hun stamboom….

   

 

Twitter

Hieronder de tweets van vandaag (in omgekeerde chronologische volgorde):

 1. 152_normal coret Filmpje @genealogie stand #50plusbeurs http://www.twitvid.com/87EE6 from HTC Peep
 2. 152_normal coret Rijen bij p automaat @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/iaycj from HTC Peep
 3. 152_normal coret http://twitpic.com/iacx9 minister donner op beurs, helaas niet bij @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 4. 152_normal coret Publiek genoeg op @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/ia569 from HTC Peep
 5. 152_normal coret Heb nu ook PowerPoint zodat ik af en toe weg kan van @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 6. 152_normal coret Dag 4 @genealogie stand #50plusbeurs met weer nieuwe crew http://twitpic.com/i9yt4 from HTC Peep

  Wilt u meer over Twitter weten? Lees dan Ding 13 - Microbloggen met Twitter op 23-Archiefdingen.nl!

  Eerdere artikels in deze reeks

18 september 2009

Genealogie Online op de 50PlusBeurs: Dag 3

De derde dag op de Genealogie Online stand op de 50PlusBeurs: we zijn over de helft. De vermoeiheid sluipt erin, vandaag dus een wat korter schrijven.

Gebruik van websites

Vandaag heb ik in de gesprekken die ik met bezoekers had en dan met name gebruikers, proberen te achterhalen welke functionaliteit zij van mijn websites kende. Verschillende functies, bijvoorbeeld het aanmaken van startpunten (stamvader/proband) in een publicatie op Genealogie Online, bleken onbekend bij de gebruikers. Dus weer een leerpunt: diverse functies hebben meer aandacht nodig opdat deze (begrepen en) gebruikt worden!

Stand

Vandaag op de stand als genealogie ambassadeurs, net als eerdere dagen: Cor van Rooij en Jacqueline Hofland. Ook waren vandaag Chris Meurer, Annette en Lex van der Linden en Frans Nelis van de partij.

Opvallende zaken

 • Naast de “ik had een ouder iemand” verwacht opmerking vandaag ook iemand die “een langer iemand” het verwacht.
 • De buurstand - Genlias/Digitale Stamboom - kent ook een wisselende bezetting, vandaag was oa. Rob van Drie (CBG) van de partij.

Twitter

Hieronder de tweets (typfouten gecorrigeerd) van vandaag (in omgekeerde chronologische volgorde):

 1. 152_normal coret Weer naar huis, @genealogie stand #50plusbeurs over de helft, nog 2 dagen... from HTC Peep
 2. 152_normal coret Laatste loodjes @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/i62kg http://twitpic.com/i62lv from HTC Peep
 3. 152_normal coret Doel van vandaag: kennen gebruikers alle functionaliteit.. nee dus @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 4. 152_normal coret http://twitpic.com/i5wx3 ernst daniel smid #50plusbeurs from HTC Peep
 5. 152_normal coret Zucht internet down @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 6. 152_normal coret Publiek is vandaag wat afstandelijker kijken niet kopen @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 7. 152_normal coret Volgens zeggen wordt het de drukste dag @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 8. 152_normal coret Bijgepraat met Rob van Drie (CBG), is de buurman van @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/i58ea http://twitpic.com/i58ev from HTC Peep
 9. 152_normal coret Rustig aan het wakker worden in de trein naar @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep 
 10. Wilt u meer over Twitter weten? Lees dan Ding 13 - Microbloggen met Twitter op 23-Archiefdingen.nl!

  Eerdere artikels in deze reeks

17 september 2009

Genealogie Online op de 50PlusBeurs: Dag 2

De tweede dag op de Genealogie Online stand op de 50PlusBeurs was weer leuk en ook leerzaam.

User experience

Bij het ontwerp van mijn genealogische websites probeer ik de websites zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken voor mijn doelgroep, maar ik heb dit eigenlijk nog nooit gedaan “volgens het boekje”. Ik doel dan op usability onderzoeken, door gebruikers te observeren wat ze op de site doen, hoe ze het doen, of ze het snappen, enz. Vandaag kwam ik er achter dat ik heel de dag gebruikers aan het observeren ben die mijn websites gebruiken, heel informatief! Meest duidelijke verbeterpunt die ik voor mijzelf heb genoteerd is de zoekmachine van Genealogie Online, deze moet echt verbeterd worden…

Stand

Vandaag als genealogie ambassadeurs op de stand, net als gisteren: Henriëtte Hardeman, Cor van Rooij en Jacqueline Hofland. Ook waren Arie-Cees Kleijwegt en Tineke Hartman van de partij.

De posters (hieronder te bekijken) die ik heb gemaakt met prikkelde vragen, lijken resultaat te hebben: het “lokt” mensen de stand in.

Opvallende zaken

 • Er waren vandaag heel veel bezoekers die bij mijn stand Genealogie Online doorzochten en hun (over)(groot)ouders terugvonden op de website.
 • Het feit dat ik het NGV en HCC!genealogie heb uitgenodigd op mijn stand levert ook wel verwarring op, sommige mensen denken dat mijn websites van één van de verenigingen is... of: “is dit de HCC stand?”…

Twitter

Hieronder de tweets van vandaag (in omgekeerde chronologische volgorde):

 1. 152_normal coret Conclusie gratis Kpn hotspot @genealogie stand #50plusbeurs : je krijgt waarvoor je betaald about 5 hours ago from HTC Peep
 2. 152_normal coret Conclusie van vandaag de zoekmachine van genealogieonline moet beter/gebruikersvriendelijker worden @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 3. 152_normal coret @Ypsemama ja hoor om 14:00 al... @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 4. 152_normal coret http://twitpic.com/i1sm2 ijstijd @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 5. 152_normal coret Opvallend veel mensen vinden de eigen voorouders op WWW.genealogieonline.nl @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 6. 152_normal coret Wordt weer drukker @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/i18jg ago from HTC Peep
 7. 152_normal coret Het is wat rustiger dan gisteren @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/i13vn is wel lekker from HTC Peep
 8. 152_normal coret Met deel nieuwe crew zijn we er weer klaar voor @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/i11dg from HTC Peep
 9. 152_normal coret Vandaag met de trein naar @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep

Wilt u meer over Twitter weten? Lees dan Ding 13 - Microbloggen met Twitter op 23-Archiefdingen.nl!

Eerdere artikels in deze reeks

16 september 2009

Genealogie Online op de 50PlusBeurs: Dag 1

De eerste dag 50Plusbeurs / Genealogie Online stand zit er op! Moe en voldaan kijk ik terug (en denk nog even niet aan de 4 dagen die nog komen).

Wie kwam er langs?

Het is voor mij de eerste grote beurs waar ik als exposant sta. Ik wist dat er aardig wat mensen naar de Jaarbeurs zouden komen, maar dat het heel de dag afgeladen zou zijn bij de Genealogie Online stand had ik toch niet verwacht. Het live-twitteren (zie tweets onder aan dit artikel), drinken en eten schoten er bijna bij in! Af en toe stond er een zelf een rij.

Een deel van het publiek dat langskwam waren gebruikers van mijn websites die een hand kwamen schudden en/of kwamen bedanken voor de vrijkaarten. Omdat ik bijna alleen digitaal contact heb met mensen was het leuk om sommige mensen (gebruikers Stamboom Forum/auteurs Genealogie Online/twitter followers) een “in het echt” de hand te kunnen schudden!

Het andere deel van het publiek was nog geen gebruiker, maar zeer geïnteresseerd in genealogie en mijn websites. De aantrekkingskracht van “type hier uw familienaam” bleek groot en was beginpunt van menig “verkooppraatje”. Ook de folders deden het goed (ik schat zo’n 500 stuks).

Opvallende zaken

 • Ik kreeg vandaag veel te horen (van de mensen die wisten wie Bob Coret was) dat ik (veel) jonger was dan ze hadden gedacht. Tja, ik ben 36.
 • Er was opvallend veel vraag naar onderzoek in Duitsland.
 • Er is geen familienaam waar Genealogie Online (met ruim 7 miljoen voorouders) geen informatie over had.
 • Redelijk wat vragen over stamboomprogramma’s, één Mac gebruiker, één Ubuntu gebruiker (!) en verder Windows gebruikers die wilde weten welk programma ze het beste konden gebruiken (veel Aldfaer en GensDataPro geadviseerd).
 • De 50+-ers gaan qua techniek best wel met hun tijd mee: ik had een (oude flatscreen) monitor aan mijn laptop gehangen, waarvan veel mensen dachten dat het een touchscreen was…

Genealogie Ambassadeurs

Zoals ook wel te zien is op onderstaande foto stond ik niet alleen op de stand (gelukkig maar gezien het aantal geïnteresseerden).

Ik heb de twee grote genealogische verenigingen – NGV en HCC!Genealogie – uitgenodigd op mijn stand als genealogie ambassadeurs. Enerzijds omdat ik naast mijn websites ook genealogie in het algemeen wilde “verkopen”. Anderzijds hebben deze verenigingen al ervaring met beurzen en daar heb ik van kunnen profiteren! Met name Henriëtte Hardeman (NGV) en Cor van Rooij (HCC) hebben veel aan de inrichting van de stand gedaan (gisteren al), van wegwerken van eletrische kabels tot en met verzorgen van het meubilair! Op de stand vandaag ook hulp van Frans Goedemondt (HCC), Jan Netelbeek (NGV) en Jacqueline Hofland (Geneaducatie): een waardige groep genealogie ambassadeurs!

Twitter

Hieronder de tweets van vandaag (in omgekeerde chronologische volgorde):

 1. 152_normal coret Reminder voor mezelf @genealogie stand #50plusbeurs bij binnenkomst p kaart regelen nu lange rij... from HTC Peep
 2. 152_normal coret Zo dag 1 zit er op @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hxqyt ben moe... from HTC Peep
 3. 152_normal coret Het begint wat rustiger te worden @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hxoe7 from HTC Peep
 4. 152_normal coret Veel vraag naar onderzoek in duitsland @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 5. 152_normal coret Nu gs ik toch echt eens eten, is en blijft druk @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hx9ze from HTC Peep
 6. 152_normal coret Pfff ze staan in de rij @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 7. 152_normal coret Loopt lekker weinig tijd voor tweets @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hx0nz from HTC Peep
 8. 152_normal coret Voor wie langs wil komen @genealogie stand #50plusbeurs hal 10 of gps L: http://tr.im/yPZU from HTC Peep
 9. 152_normal coret 10:00 1e dag @genealogie stand #50plusbeurs van start! http://twitpic.com/hwxsa from HTC Peep
 10. 152_normal coret Zitten een beetje in de rookworst lucht @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hwxiz from HTC Peep
 11. 152_normal coret http://twitpic.com/hwwuj er vormen zich al rijen voor de ingang @genealogie stand #50plusbeurs from HTC Peep
 12. 152_normal coret Eigen @genealogie stand #50plusbeurs nu zo goed als af, koffie! http://twitpic.com/hwusk  from HTC Peep
 13. 152_normal coret buren @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hwuku http://twitpic.com/hwulz http://twitpic.com/hwumf http://twitpic.com/hwuno from HTC Peep
 14. 152_normal coret Na half uur klooien doet wifi het ook op mm laptop @genealogie stand #50plusbeurs http://twitpic.com/hwu6w from HTC Peep
 15. 152_normal coret Hal 10 waar @genealogie stand #50plusbeurs staat is nog dicht, wifi lijkt het te doen from HTC Peep
 16. 152_normal coret Geen file naar @genealogie stand #50plusbeurs dus veel te vroeg op p van jaarbeurs L: http://tr.im/yPv2 about 15 hours ago from HTC Peep
 17. 152_normal coret Vroeg op voor @genealogie stand #50plusbeurs vandaag dag 1! Ben geen ochtendmens... from HTC Peep

Wilt u meer over Twitter weten? Lees dan Ding 13 - Microbloggen met Twitter op 23-Archiefdingen.nl!

Eerdere artikels in deze reeks