29 september 2010

Nieuwe website Regionaal Archief Leiden

Op 15 oktober is het zover, dan is de nieuwe website van het Regionaal Archief Leiden (RAL) beschikbaar voor iedereen. Op 25 september jl. werd er in Leiden een voorproefje gegeven door Cor de Graaf en Walther Hasselo van het Leidse regionale archief. In dit artikel een verslag met afbeeldingen (puur voor een impressie, er wordt nog gewerkt aan de website dus er kan nog wel wat wijzigen).
ral1
Integrale zoekfunctie – snel alle zoekresultaten
Prominent op de startpagina van de website van het RAL is de zoekfunctie (blauwe blok rechtsboven). Er hoeft nu niet meer eerst geselecteerd te worden waar gezocht moet worden, gewoon alles doorzoeken geeft snel overzicht op diverse type zoekresultaten: beeldmateriaal, kranten, archieven, personen, plaatsen, bibliotheek, verhalen en ook externe websites. Uiteraard kan de zoekvraag nader gedetailleerd worden, ook kan worden aangegeven dat er alleen resultaten uit de regio weergegeven hoeven te worden door een regiofilter.
ral2
Er kan worden doorgeklikt op een resultaat of je kunt naar de lijst met alle resultaten van een bepaald bron type. De afbeeldingen zijn alle gratis in te zien in hoge resolutie (met subtiel watermerk) en tegen een vergoeding aan te schaffen. Als er geen scan beschikbaar is van stukken (ook uit bijvoorbeeld beeldbank en bibliotheek), geldt dat, mits er geen rechten op rusten van iemand anders, er tegen een vergoeding een scan kan worden aangevraagd. Ook kan het stuk fysiek worden aangevraagd op een dagdeel dat u dit wenst, mits het stuk dan niet door iemand anders is gereserveerd. Dit reserveringssysteem heeft ook een “achterkant” dat het RAL gebruikt om de stukken klaar te leggen voor bezoekers van de studiezaal op het moment dat was aangevraagd. Voor archiefstukken waarvan een scan beschikbaar is geldt in principe dat het origineel niet meer opgevraagd kan worden. Deze maatregel dient te bescherming van de originelen.
Zoeken op personen – afscheid van de Digitale Stamboom
De nieuwe website van het RAL stapt voor het zoeken op personen over van de Digitale Stamboom naar een oplossing die technisch gezien beter past in de nieuwe website. De gebruiker merkt hiervan op zich niet zo veel. Na het klikken op een zoekresultaat “klapt” deze open en wordt detailinformatie getoond. Hierbij ook links om de akte in te zien, dan wel te reserveren of een scan aan te vragen.
ral3
Mijn RAL – interactiviteit en gebruikerstoevoegingen
ral5 Naast de compleet vernieuwde zoekfunctie wordt er ook uitgepakt met Web 2.0 functionaliteit via Mijn RAL. Voor deze functionaliteit moet je inloggen (en natuurlijk eenmalig registreren). In je profiel kun je je interesses aangeven, bijvoorbeeld gebouwen in Leiderdorp in de periode 1700-1800. Ook kun je deelnemen in groepen rondom een bepaald thema.
Via Mijn RAL heb je ook overzicht op je reserveringen, scanopdrachten en zoekopdrachten (die je dus kunt opslaan, helaas niet met Monitor functionaliteit die aangeeft dat een zoekopdracht nieuwe zoekresultaten heeft).
Maar Mijn RAL biedt ook de mogelijkheid om informatie toe te voegen aan de website! Zo kun je informatie (denk aan scans en foto’s) uploaden in folders, verhalen schrijven, reacties geven, regesten, transcripties of vertalingen van archiefstukken. Als gebruiker kun je aangeven of deze user generated content openbaar is, zichtbaar voor RAL leden of alleen voor u zelf is. Bij (gedeeltelijke) openbaring wordt de toegevoegde informatie ook gevonden door de eerder besproken zoekfunctionaliteit van de RAL website!
ral4
Fysieke archief even dicht
Ik wil dit artikel afsluiten met een afbeelding van het reserveringscherm voor archiefstukken, want hier zie je ook op wanneer het archief gesloten is. Hierbij even aandacht voor de maand oktober. Want niet alleen de digitale studiezaal wordt in een nieuw jasje gestoken, dit geldt ook voor de fysieke studiezaal van het RAL. Dit is mede het gevolg van de digitalisering van een groot deel van archieven en collecties. Om deze reden wordt de studiezaal ruim een week gesloten: van vrijdag 8 oktober t/m vrijdag 15 oktober. Tijdens de Archievendag op zaterdag 16 oktober kunt u het resultaat gaan bewonderen!
ral6
Maar zoals gezegd, op 15 oktober een nieuwe website van het RAL op http://www.archiefleiden.nl/ !

14 september 2010

Coret gaat commercieel

imageOplettende lezers zullen ‘m in de nieuwsbrieven of op mijn websites al hebben zien staan: de naam Coret Genealogie met hieraan gekoppeld een nummer van de Kamer van Koophandel. Door de inschrijving van dit bedrijf wil ik de dienstverlening die ik bied borgen en uitbreiden.

Ook al houd ik mij al 13 jaar bezig op het vlak van genealogie en internet, het feit dat het een uit de hand gelopen hobby is van een particulier doet bij sommigen de gedachten vormen dat de stekker er zo uit kan worden gehaald… Alhoewel ik mij natuurlijk niet kan meten met (semi)overheidsorganisaties hoop ik door de oprichting van een bedrijf de twijfels over continu├»teit wat weg te nemen, mijn toewijding te tonen en te kunnen groeien.

Vooralsnog zal er in mijn tijdsbesteding niets wijzigen. De werkzaamheden die ik rondom de genealogische websites verricht vinden nog steeds plaats in de avonduurtjes, naast mijn reguliere werk (dus parttime ondernemen).

In de prijzen voor de op dit moment geboden diensten als Genealogie Online en het Stamboom Forum wijzigt ook niets, deze blijven gratis! Wel zullen er wat limieten worden ingesteld die betrekking hebben op de hoeveelheid opslag. Maar nog belangrijker: er zal extra functionaliteit geboden gaan worden, waaronder bijvoorbeeld de compleet nieuwe dienst Familie Archivaris. Deze premium functionaliteit zal beschikbaar komen als jaarabonnement. Met deze inkomsten hoop ik de diensten te kunnen laten groeien en wie weet kan het op lange termijn zorgen voor brood op de plank.

Ik ben nu druk bezig met de ontwikkeling van de premium functionaliteit. Ik hoop deze nog dit jaar te kunnen presenteren. In deze tijd kan ik ook wennen aan het feit dat ik nu als “commercieel” wordt gezien, vooralsnog is het business-as-usual…