Een tweetal mooie genea­logi­sche bron vormen de gezins­kaarten en woning­kaarten. Via Open Archieven kunt u helpen deze bronnen te indexeren zodat ze doorzoekbaar worden op naam.

Gezinskaarten Delft

De gezinskaarten maken onderdeel uit van het bevolkingsregister. De gezinskaarten zijn een rijke bron aan informatie. Naast familienaam en voornamen staat er per persoon het geslacht, de “positie” in het gezin, geboorteplaats en -datum, burgerlijke staat en de godsdienst.

image

Archief Delft toont de gezinskaarten van de periode 1909 tot en met 1938 gratis via de Digitale Stamboom Delft. De series zijn doorbladerbaar en geordend op de naam van het hoofd van het gezin, dus nog niet doorzoekbaar op naam…

Woningkaarten Nijmegen

Waar de gezinskaarten uitgaan van het gezin, gaan de woningkaarten uit van adressen. Van elk adres in Nijmegen in de periode 1920 tot en met 1946 is een kaart met de bewoners beschikbaar. Veelal staat er alleen een opsomming van namen en voornamen. Soms is er meer informatie opgenomen zoals geboortedatum en –plaats en beroep, maar dit zijn uitzonderingen. Dat het adres op de kaart staat  maakt een boel goed. Het geeft antwoord op de intrigerende vraag: waar woonden onze voorouders?

image

Regionaal Archief Nijmegen maakt de woningkaarten gratis beschikbaar via hun Digitale Studiezaal. Ze zijn hier geordend op adres, dus nog niet doorzoekbaar op naam…

Doorzoekbaar maken op naam

Om bovengenoemde bronnen te doorzoeken heeft u nu veel geduld en geluk nodig. Zou het niet fijn zijn als deze bronnen gewoon op naam doorzoekbaar zouden zijn? Om dit te bereiken moeten de kaarten geïndexeerd worden. Dus van elke kaart dient elke regel informatie digitaal gemaakt te worden. Open Archieven heeft hiervoor een laagdrempelig systeem opgezet waardoor u kunt meehelpen om deze bronnen te doorzoekbaar te maken.

U start door één van de indexeringsprojecten te selecteren. U krijgt nu een willekeurige kaart te zien, u kunt deze vergroten en verkleinen. Boven de kaart staan invoer regels waar u de informatie in kunt zetten. Een extra invoerregel krijgt u via de knop ‘Extra regel’. Bent u klaar met het invullen van alle regels informatie klikt u op ‘Opslaan’ en krijgt u weer een nieuwe kaart voorgeschoteld. De invulinstructie geeft u aanwijzingen voor het indexeren en ook tips om snel via het toetsenbord te werken.

image

Om de kwaliteit van de uiteindelijke index te borgen wordt elke kaart minimaal 2 maal geïndexeerd. Als er 2 maal dezelfde informatie is ingevoerd – door verschillende personen – dan is de invoer goed. Immers, de kans dat 2 personen dezelfde fout maken is zeer klein. Probeer ook eens om enkele kaarten te indexeren!