Blog Coret https://blog.coret.org/ over het raakvlak van Internet en genealogie Sat, 14 Oct 2023 15:59:01 +0000 nl-NL hourly 1 https://blog.coret.org/wp-content/uploads/2017/10/gele-boom-1.png Blog Coret https://blog.coret.org/ 32 32 Hergebruikverzoek index op persoonskaarten https://blog.coret.org/2023/05/hergebruikverzoek-index-op-persoonskaarten.html Wed, 17 May 2023 10:06:09 +0000 https://blog.coret.org/?p=2601 Hieronder de communicatie met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aangaande mijn hergebruikverzoek inzake de index op de persoonskaarten (#PKdataset): Status: ik overweeg beroep aan te tekenen (moet vóór 26 oktober 2023). Mijn verzoek d.d. 30 november 2022 gericht aan BZK Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is bronhouder van de tussen 1939 en 1994...

Het bericht Hergebruikverzoek index op persoonskaarten verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Hieronder de communicatie met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aangaande mijn hergebruikverzoek inzake de index op de persoonskaarten (#PKdataset):

Status: ik overweeg beroep aan te tekenen (moet vóór 26 oktober 2023).

Mijn verzoek d.d. 30 november 2022 gericht aan BZK

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) is bronhouder van de tussen 1939 en 1994 in het kader van de bevolkingsregistratie opgemaakte persoonskaarten. Deze bron maakt deel uit van het Nationaal Register Overledenen (NRO), de minister van BZK is hiervoor zorgdrager. Het Centraal Bureau Genealogie (CBG) beheert het rijks exemplaar van de persoonskaarten (formeel in Regeling BRP “Centraal archief van overledenen” genoemd) in opdracht van de minister van BZK.

De afgelopen 2 jaar hebben het CBG en BZK gewerkt aan de digitalisering van de persoonskaarten in het project PKdigitaal. Naast het scannen van de 5,8 miljoen persoonskaarten was ook het automatische overnemen van een deel van de gegevens van de persoonskaarten (en controle via de crowd) een onderdeel van het project. Het resultaat van deze exercitie, die ik voor het gemak de PKdataset noem, maakt het vinden van persoonskaarten op naam/datum mogelijk. De PKdataset is in wezen een grote database van overlijdens tussen 1939 en 1994.

De PKdataset bevat per persoonskaart onder andere de voornamen en familienaam van de overledene, de geboortedatum en -plaats en de overlijdensdatum en -plaats. Gegevens over eventuele partners en de kinderen zijn naar mijn weten niet overgenomen en maken geen deel uit van de PKdataset. De PKdataset bevat aldus gegevens van overleden personen, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is derhalve niet van toepassing.

Veel erfgoedinstellingen hebben bij het ontsluiten van hun bronnen echter wel te maken met de AVG, zo ook het auteursrecht (die geldt tot 70 jaar na overlijden). Voor het openbaar maken van bronnen hanteert de sector veelal de “100-jaar-na-overlijden” regel. Maar de meeste mensen worden geen 100 jaar en bronnen blijven langer dan nodig gesloten. De PKdataset is een bron die erfgoedinstellingen kan helpen met het bepalen of personen overleden zijn, waardoor vaak vele stukken uit bronnen openbaar en doorzoekbaar gemaakt kunnen worden. Ook kan het onderzoekers helpen om toegang te krijgen tot beperkt openbare bronnen waarvoor bewijs van overlijden moet worden verstrekt.

Op basis van de Wet hergebruik van overheidsinformatie (WHO) doe ik een verzoek aan de Minister tot het beschikbaar stellen van de PKdataset voor hergebruik. Indien u van mening bent dat BZK niet de eigenaar is van de PKdataset dan vraag ik u dit hergebruikverzoek door te zetten naar de betreffende met een publieke taak belaste instelling en mij hiervan op de hoogte te brengen.

Mocht u dit hergebruikverzoek weigeren dan verzoek ik u die weigering te motiveren. Indien u voornemens bent kosten te berekenen dan vraag ik u mij vooraf hiervan te berichten met een inschatting van de kosten. Mochten mijn hergebruikverzoek onduidelijk zijn dan ben ik uiteraard beschikbaar voor overleg via e-mail of telefoon.

Hoogachtend,
Bob Coret

Besluit BZK d.d. 7 maart 2023

Geachte heer Coret,

Op 30 november 2022 heeft u per Whatsapp-bericht aan het algemeeninformatienummer van de Rijksoverheid een verzoek gedaan op grond van de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who). U vraagt hierbij om de van de gedigitaliseerde persoonskaarten van personen overleden tussen 1939-1994 geïndexeerde informatie, door u PKdataset genoemd, vrij te geven. U geeft hierbij aan dat deze dataset bestaat uit de voornamen en familienaam van de overledene, de geboortedatum en -plaats en de overlijdensdatum en -plaats. Deze geïndexeerde informatie betreft echter enkel de voor- en achternaam, geboortedatum, geboorteplaats en, indien een ander land dan Nederland, het geboorteland van de overledenen. In uw verzoek gaat u er ten onrechte van uit dat dat de overlijdensdatum en -plaats ook tot deze index behoren. Deze twee gegevens zijn echter niet overgenomen in de index van overgetypte gegevens
Op 19 december 2022 heeft u opnieuw per Whatsapp-bericht contact opgenomen met het algemeen informatienummer van de Rijksoverheid om te informeren naar de voortgang rondom uw Who-verzoek.
Op 9 januari 2023 heeft u per brief een ingebrekestelling gestuurd, waarin u aangeeft geen reactie te hebben ontvangen op uw verzoek van 30 november 2022.

Hieronder treft u mijn beslissing aan.

Beoordeling verzoek op grond van de Who

In uw verzoek van 30 november 2022 vraagt u om het voor hergebruik beschikbaar stellen van de geïndexeerde informatie van de gedigitaliseerde persoonskaarten van personen die tussen 1938 en 1 oktober 1994 zijn overleden.

De persoonskaarten waarvan de geïndexeerde informatie afkomstig is maken onderdeel uit van het centraal van overledenen. Dit archief bevat alle persoonskaarten van personen die tussen 1938 en 1 oktober 1994 zijn overleden. De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draagt op grond van artikel 4.7, tweede lid, van de Wet basisregistratiepersonen (BRP) verantwoordelijkheid voor de verwerking van persoonsgegevens in het centraal archief van overledenen. Het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG), ook wel het centrum voor familiegeschiedenis genoemd, beheert dit archief namens de staatssecretaris. Deze persoonskaarten van personen overleden tussen 1939 en 1994 zijn recentelijk gedigitaliseerd. Op basis van deze gedigitaliseerde persoonskaarten is een index samengesteld om deze gedigitaliseerde kaarten voor de dienstverleners beter doorzoekbaar te maken. Deze index bevat de volledige naam van de hoofdpersoon van de kaart (de overledene), de geboortedatum, geboorteplaats, en het geboorteland (wanneer het een ander land dan Nederland betreft).

Op grond van artikel 3, vijfde lid, van de Who kan een verzoek worden afgewezen op een limitatief aantal gronden. Deze staan vermeld in artikel 2, eerste lid, van de Who.

Op grond van artikel 2, eerste lid, onder a, van de Who kan een verzoek worden afgewezen als het verzoek ziet op informatie die niet openbaar is op grond van de wet.

De huidige wet- en regelgeving betreffende de BRP verzetten zich tegen openbaarmaking van deze informatie op grond van de Who.

Het centraal archief van overledenen kent een vast verstrekkingenregime, waarbij de staatssecretaris BZK er op grond van artikel 28 van de Regeling Basisregistratie Personen zorg voor dient te dragen dat onbevoegden geen toegang hebben tot dit archief.

Het doel van het centraal archief van overledenen, waar de persoonskaarten van personen die zijn overleden tussen 1938-1994 onderdeel van uitmaken, is het verstrekken van gegevens ten behoeve van ambtelijk, wetenschappelijk en historisch onderzoek. Onder historisch onderzoek wordt in ieder geval verstaan genealogisch onderzoek.

Op grond van artikel 30 van de regeling BRP kunnen gegevens uit het centraal archief van overledenen enkel aan een derde worden verstrekt wanneer deze bij de verstrekking een gerechtvaardigd belang heeft en voor zover de persoonlijke levenssfeer daardoor niet onevenredig wordt geschaad. Een derde dient dus een belang te stellen alvorens gegevens uit het centraal archief van overledenen aan hem kunnen worden verstrekt.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet van toepassing is op overleden personen. Dit neemt niet weg dat bij de verwerking van gegevens van overleden personen grote zorgvuldigheid wordt betracht. De AVG is namelijk wel van toepassing op levende nazaten en familieleden van overleden personen. Deze gegevens waar uw verzoek op ziet kunnen derhalve niet als openbare gegevens in de zin van de Wet hergebruik van overheidsinformatie worden aangemerkt.
Gezien de bovenstaande restricties in de wet- en regelgeving betreffende de BRP wijs ik uw verzoek af, op grond van artikel 3, vijfde lid, van de Who in samenhang met artikel 2, eerste lid, onder a, van de Who.
Voorts heeft u op 9 januari 2023 een ingebrekestelling ingediend wegens het uitblijven van een beslissing op uw verzoek. Aangezien met dit besluit op uw verzoek is beslist is hiermee ook uw ingebrekestelling afgehandeld.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
Namens deze,
Waarnemend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie

Mijn bezwaar op het besluit van BZK d.d. 27 maart 2023

Geachte mevrouw, mijnheer,

Ik heb kennisgenomen van uw beslissing d.d. 7 maart 2023 op mijn verzoek voor ver- strekking van de index op de gescande persoonskaarten van personen die tussen 1939 en 1994 zijn overleden. Bij deze maak ik bezwaar tegen deze beslissing.

U stelt dat een verzoek kan worden afgewezen als dit verzoek ziet op informatie die niet openbaar is op grond van de wet. Vervolgens beschrijft u dat artikel 28 van de Regeling Basisregistratie Personen er zorg voor draagt dat onbevoegden geen toegang tot het centraal archief van overledenen hebben. Mijn verzoek gaat niet over de (gescande) persoonskaarten uit het centraal archief van overledenen, maar om een daarvan afgeleide index. Dit zijn dus afzonderlijke (digitale) collecties, waarvoor een verzoek tot open- baarheid cq. beschikbaarstelling op eigen merites beoordeeld moet worden.

Voor de index is er mijns inziens geen openbaarheidsbeperking vastgesteld. Mocht u vinden dat deze index beperkt openbaar is, dan verzoek ik op basis van de Woo artikel 4.1 om de index openbaar te maken. Aangezien deze index alleen gegevens van overleden personen bevat zie ik geen grond om dit te weigeren.
De gevraagde index bevat alleen gegevens van overleden personen. Ook al is de overlijdensdatum en -plaats niet opgenomen in de index, feit dat de een persoonskaart is opgenomen in het centraal archief van overledenen (ook wel Nationaal Register van Overledenen genoemd), maakt dat de index gebruikt kan worden om een zeer sterke en bruikbare  indicatie te krijgen dat een persoon is overleden.

Uw opmerking dat de AVG wel van toepassing is op levende nazaten en familieleden is relevant voor de persoonskaarten zelf, maar niet op de gevraagde index. Uit uw reactie blijkt duidelijk dat de index beperkt is tot de gegevens van de overledene. De AVG is dus niet van toepassing op de gevraagde index omdat het niet om persoonsgegevens gaat.

Bij deze verzoek ik u dit bezwaar gegrond te verklaren en te besluiten om de index op de gescande persoonskaarten van personen die tussen 1939 en 1994 zijn overleden beschik- baar te stellen voor hergebruik, zodat bijvoorbeeld erfgoedinstellingen eenvoudig en in bulk kunnen achterhalen of personen zijn overleden (in de periode 1939-1994) om daarmee aan de uit de AVG volgende onderzoeksplichten te kunnen voldoen bij het beschikbaar maken van meer archiefbronnen. 

Het beschikbaar stellen van de index op de gescande persoonskaarten, die ik (gratis) zal publiceren op de website Open Archieven (www.openarch.nl), zal ook veel onderzoekers helpen. Via de gepubliceerde index kunnen onderzoekers eenvoudig opzoeken of er van, voor hen interessante personen een persoonskaart bestaat. Ik verwacht dan ook dat er een toename zal volgen in aanvragen door onderzoekers voor (thans digitale) kopieën van persoonskaarten bij het CBG. Echter, dit aanvraag- en leveringsproces is al lange tijd ingeregeld en omgeven door regelgeving die de privacy moeten borgen en ook leges hieromtrent vaststelt.

Hoogachtend,
Bob Coret

Ontvangstbevestiging BZK bezwaarschrift d.d. 8 mei 2023

Geachte heer Coret,

Hiermee bevestig ik dat ik op 28 maart 2023 heb ontvangen uw bezwaarschrift van 27 maart 2023 tegen mijn besluit van 7 maart 2023 met kenmerk 2023-**** inzake de verstrekking van de index op de gescande persoonskaarten van personen die tussen 1939 en 1994 zijn overleden.

Op de behandeling van dit bezwaarschrift is de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) van toepassing. Dit betekent dat, als uw bezwaarschrift voldoet aan de eisen uit deze wet, u in beginsel het recht heeft om naar aanleiding van uw bezwaren te worden gehoord.

Binnenkort zult u een uitnodiging ontvangen om te worden gehoord door een hoorcommissie die is samengesteld uit ambtenaren van mijn ministerie. Mocht u al besloten hebben dat u geen behoefte heeft aan een hoorzitting, dan verzoek ik u dat schriftelijk kenbaar te maken aan ****.

De termijn waarbinnen ik op uw bezwaar dien te beslissen vangt aan op 18 april 2023 en eindigt zes weken na deze datum. Deze termijn kan met zes weken worden verlengd.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voorlopig voldoende heb geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact op met ***

Met vriendelijke groet,

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
namens deze,
***
Hoofd Afdeling Juridisch Adviseur

Verdaagbericht Who-verzoek BZK d.d. 30 mei 2023

Geachte heer Coret,

Naar aanleiding van uw bezwaar van 27 maart 2023 tegen mijn besluit van 7 maart 2023 met kenmerk *** vraag ik uw aandacht voor het volgende.

Helaas lukt het niet binnen de wettelijke termijn van zes weken een besluit op uw bezwaar te nemen. Daarom heb ik besloten gebruik te maken van de mogelijkheid dat besluit met zes weken te verdagen. Deze mogelijkheid staat in artikel 7:10 van de Algemene wet bestuursrecht. Door dit uitstel loopt de beslistermijn af op 12 juli 2023. Als na 12 juli 2023 nog geen beslissing op uw bezwaarschrift is genomen, dan kunt u mij schriftelijk in gebreke stellen. Vervolgens heb ik nog twee weken de tijd om alsnog te beslissen. Wordt ook binnen die twee weken geen besluit op uw bezwaar genomen, dan ben ik u een dwangsom verschuldigd. Voorts kunt u na genoemde twee weken bij de rechtbank beroep instellen tegen het uitblijven van een besluit op uw bezwaar.

Als u behoefte heeft aan meer informatie, kunt u contact opnemen met *** via ***.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, namens deze,
***
Hoofd Afdeling Juridisch Adviseur

Re: Recht op hoorzitting (30 juni 2023)

Ik ben genoodzaakt de hoorzitting van volgende week dinsdag te verplaatsen, omdat wij zelf nog in overleg zijn met het CBG. Zodra de gesprekken gevoerd  en afgerond zijn, neem ik opnieuw contact met u op om een nieuwe datum in te plannen.

Verslag hoorzitting 17 juli 2023

De voorzitter opent de hoorzitting en de aanwezigen stellen zich voor. De secretaris is werkzaam bij de afdeling Juridisch Adviseur binnen de directie Constitutionele Zaken en Wetgeving en geeft aan dat een zakelijk verslag wordt gemaakt van de hoorzitting. *** krijgt het woord en ligt toe dat hij juridisch beleidsmedewerker is bij de afdeling Identiteit, de beleidsverantwoordelijke afdeling voor de Basisregistratie Personen en daarmee ook voor de persoonskaarten. De voorzitter geeft aan bij dezelfde afdeling te werken als de secretaris. Bezwaarmaker neemt het woord en legt uit dat hij dit verzoek en bezwaar als privé persoon heeft aangenomen. Verder is aanwezig ***. Zij heeft bij het Nationaal Archief gewerkt als juridisch adviseur. De voorzitter geeft. aan dat het een ambtelijke hoorzitting is en legt uit dat door de secretaris en de voorzitter een beslissing op bezwaar opgesteld zal worden na het horen van de bezwaren.

Bezwaarmaker krijgt het woord om zijn verzoek toe te lichten. Bezwaarmaker legt uit dat de persoonskaarten bij CBG zijn gedigitaliseerd en dat daardoor een index is ontstaan, met als doel de persoonskaarten makkelijker vindbaar te maken. Het gaat bezwaarmaker om de index van de persoonskaarten. Hij legt uit dat alle persoonskaarten bij het CBG per definitie overleden personen betreffen en dat daarmee de index een goede indicatie geeft of iemand is overleden. In Nederland is het nu moeilijk om administratief vast te stellen of iemand is overleden, terwijl het voor wetenschappelijk onderzoek van groot belang kan zijn (historisch, sociologisch, medisch)., Bezwaarmaker zou daarom de index graag openbaar hebben, zodat de informatie hergebruikt kan worden. De index zou gepubliceerd kunnen worden op zijn website waarop archiefmateriaal staat. Bezwaarmaker wijst erop dat het enkel een index van de persoonskaart is en dat dit nog niet inhoudt dat er toegang tot de persoonskaart zal zijn. De persoonskaart is volgens bezwaarmaker een andere bron waar andere regels voor gelden dan voor de index.

Ook ligt bezwaarmaker toe dat het bij de index enkel gaat om de naam, geboorteplaats en geboortedatum en dat de overlijdensdata hier niet op staat. Het gegeven dat er een persoon voorkomt in de index, betekent dat deze persoon is overleden. Hierna kan de onderzoeker naar het CBG toe om via de normale route de persoonskaart op te vragen. Bezwaarmaker vult aan dat onderzoekers en archiefinstellingen bij openbaarmaking van de index gebaat zullen zijn. Bezwaarmaker concludeert dat niet gevraagd wordt om persoonskaarten, omdat dit een andere bron en route is, maar er wordt gevraagd om openbaarmaking van de index, die los zou staan van de BRP.

De voorzitter bedankt bezwaarmaker voor de toelichting en neemt het woord. Door voorzitter wordt gevraagd of bezwaarmaker kan toelichten waarom hij van mening is dat er sprake is van een andere bron en een andere route ten opzichte van de index, omdat de gegevens worden gekopieerd uit de persoonslijsten. De index is namelijk opgesteld om snel gegevens op te kunnen zoeken als er een verzoek wordt gedaan. Het verstrekken van informatie die in de persoonslijsten zijn opgenomen is wettelijk geregeld. Op het moment dat informatie uit de persoonslijst in een index wordt geplaatst en wordt gekopieerd, vindt u dan niet dat dit past binnen de wettelijke regeling? (ondersteuner bezwaarmaker) neemt het woord en antwoordt dat de wettelijke regeling dit niet tegenhoudt, omdat uit de BRP volgt dat gegevens kunnen worden verstrekt als er geen onevenredige schade is aan de persoonlijke levenssfeer en verzoeker er belang bij heeft. Gezien de aard van deze index, lijkt in dit geval geen onevenredige benadeling voor nog levende personen, maar ook niet voor de overleden personen. Ook is er vanuit de AVG geen, omdat volgens bezwaarmaker hieruit volgt dat de verordening niet van toepassing is op overleden personen. Geconcludeerd wordt, door (ondersteuner bezwaarmaker), dat vanuit het wettelijk regime van de BRP deze gegevens openbaar gemaakt kunnen worden.

De (juridisch beleidsmedewerker) reageert dat het goed is om het belang voor ogen te hebben en om te noteren dat zowel een particulier als de archiefsector baat hebben bij openbaarmaking. Volgens hem is de hoofdvraag: Is het mogelijk om door een kopie te maken, gegevens uit het wettelijke regime te halen. Daarbij is het van belang om te bekijken om welke gegevens het gaat en of het een één op één kopie is. Volgens de (juridisch beleidsmedewerker) blijft het om dezelfde gegevens uit de persoonskaarten gaan en vraagt hij zich af hoe de wijze van kopiëren invloed heeft. Komen de gegevens, door het kopiëren ervan, terecht in een ander juridisch kader? De (juridisch beleidsmedewerker) merkt op dat de gegevens geen één op één kopie zijn, maar een gedeeltelijke kopie, al zijn het wel dezelfde gegevens van de persoonskaarten. Ook vraagt hij of er nog toegelicht kan worden of de wijze van kopiëren relevant is voor het juridische kader waar dit in valt. (ondersteuner bezwaarmaker) neemt het woord en legt uit deze index achteraf is gemaakt en het geen eigentijdse index is, maar het is een apart onderdeel geworden om het doorzoekbaar te maken.

De voorzitter gaat vervolgens in op het deel uit het bezwaar om het eventueel onder artikel 4.1 Woo openbaar te maken en vraagt of bezwaarmaker deze bezwaargrond nog in stand houdt. Bezwaarmaker bevestigt dit en voegt toe dat de insteek is om de index – die eigenlijk openbaar zou moeten zijn – op grond van de Who openbaar te laten worden, maar de Woo een andere route is, waar ook een beroep op wordt gedaan.

De voorzitter geeft toelichting over het punt betreffende de Woo. De Who hangt samen met de Woo. De Woo is een soort ondergrens waaraan wordt getoetst. In de Woo gaat het om artikel 8.8 Woo en de verwijzing naar bijlage 2. De regelingen in de bijlagen vallen buiten de reikwijdte van de Woo. De Woo is niet van toepassing op paragraaf 4.2.1 van de wet BRP en artikel 4.3 BRP ziet op het archief van overledenen. Daarom is de Woo niet van toepassing op het archief. Bezwaarmaker is echter van mening dat de index niet onder de BRP valt en daarmee bovenstaande ook niet geldt.

Verder voert bezwaarmaker aan dat het interessant is dat het archief nog onder verantwoordelijkheid van BZK ligt en niet is overgedragen naar het Nationaal Archief. De (juridisch beleidsmedewerker) neemt het woord en legt uit dat dit twee redenen heeft. De eerste is dat er in de persoonskaarten veel informatie staat en het gaat om veel gegevens. De overweging is geweest om hier strengere regels voor te laten gelden. En als tweede reden gaat er erom dat er informatie in staat die herleidbaar is of kan zijn tot nog levende personen, zoals adresgegevens, geloofsovertuiging en namen/achternamen. Dit moet afgeschermd worden gelet op de BRP. (ondersteuner bezwaarmaker) neemt het woord. Volgens haar is de Archiefwet van toepassing op de BRP en ook is er geregeld op welk moment het overdragen naar het Nationaal Archief/de bewaarplaats moet beginnen. Dit is op de dag waarop de persoon is overleden. Ten tweede, de Archiefwet maakt het mogelijk om een beperking aan de openbaarheid te stellen. Er zijn veel archieven naar bewaarplaatsen verplaatst en hier zitten ook gegevens tussen van levende personen, waar zorgvuldig mee omgegaan wordt.

De voorzitter geeft aan dat zij verder geen vragen heeft en vraagt of bezwaarmaker vragen heeft.

(ondersteuner bezwaarmaker) vraagt zich af of met de openbaarmaking van deze index er schade kan ontstaan aan de persoonlijke levenssfeer van nazaten en familieleden, omdat in het besluit de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is ingeroepen. Het gaat immers om geïdentificeerde personen. Zij is van mening dat er nauwelijks schade kan ontstaan.

Bezwaarmaker hoopt dat de index openbaar wordt en de grote dataset ter beschikking wordt gesteld voor onderzoek, waarbij bezwaarmaker het zelf (kan) verwerken en ter beschikking kan stellen. Bezwaarmaker heeft hier ervaring mee bij andere landen.

De (juridisch beleidsmedewerker) sluit af en vraagt zich af of het informatie betreft die nu ook al gevonden zou kunnen worden, maar die zo versnipperd is, slecht toegankelijk is en hier een slag in geslagen zou kunnen worden. En zouden er nabestaanden kunnen zijn die de persoonsgegevens niet gepubliceerd willen zien? Bezwaarmaker licht toe dat het gaat om het vastleggen van geschiedenis of het opstellen van stambomen. In Nederland is het moeilijk om te achterhalen of iemand is overleden. Dit is slecht geregeld. (ondersteuner bezwaarmaker) vult aan dat openbaarmaking voor archiefinstellingen de dienstverlening beter maakt.

Tot slot wordt gesproken dat bezwaarmaker nog stukken aanlevert bij de secretaris, om mee te nemen bij de beslissing op bezwaar. De voorzitter sluit de hoorzitting.

Beslissing op bewaarschrift (13 september 2023)

Geachte heer van Coret,

Bij brief van 27 maart 2023 heeft u bezwaar gemaakt tegen mijn besluit van 7 maart 2023 (hierna: bestreden besluit) met kenmerknummer 2023-0000083675 op uw verzoek op grond van de Wet hergebruik overheidsinformatie (hierna: Who). Met deze brief wordt op uw bezwaar beslist.

Besluit

Ik verklaar uw bezwaar ongegrond en handhaaf het bestreden besluit. voor de motivering verwijs ik u naar het kopje ‘beoordeling van bezwaar’.

Verloop van de procedure

Per WhatsApp-bericht aan het algemeen informatienummer van de Rijksoverheid heeft u een verzoek gedaan op 30 november 2022 op grond van de Who. U heeft gevraagd om voor hergebruik te ontvangen de geïndexeerde informatie van de gedigitaliseerde persoonskaarten van personen die tussen 1938 en 1 oktober 1994 zijn overleden. Bij besluit van 7 maart 2023 met kenmerk 2023-0000083675 heb ik uw verzoek afgewezen. Bij brief van 27 maart 2023 heeft u hiertegen bezwaar gemaakt. Bij brief van 8 mei 2023 is de ontvangst van uw bezwaar bevestigd. In onderling overleg is de datum van de hoorzitting vastgesteld. Op 17 juli 2023 vond de hoorzitting plaats bij mijn ministerie. Voor de samenstelling van de commissie en het verhandelde ter zitting verwijs ik naar het verslag van de hoorzitting dat als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Relevante wetsartikelen/juridisch kader

Wet open overheid, Wet hergebruik overheidsinformatie, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Wet basisregistratie personen (BRP) en hoofdstuk 7 Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb).

Beoordeling van het bezwaar
Gronden van uw bezwaar

In uw bezwaarschrift en tijdens de hoorzitting heeft u – kort samengevat – het volgende aangevoerd:
a) u voert aan dat de index is afgeleid van de (gescande) persoonskaarten en op eigen merites moet worden beoordeeld. De index heeft een apart juridische bron en valt daarmee niet onder de BRP;
b) mocht de index beperkt openbaar zijn, voert u aan om de index op grond van de Woo (artikel 4.1 Woo) openbaar te maken;
c) u stelt dat de AVG niet van toepassing is op de gevraagde index;
d) u bent van mening dat er geen schade aan de persoonlijke levenssfeer kan zijn en daarmee ook geen onevenredige benadeling, zoals opgenomen in het bestreden besluit.

Verder heeft u aangegeven dat zowel de particulier, als de archiefsector baat hebben bij openbaarmaking. Dit wordt bij de belangenafweging meegenomen.

Overwegingen ten aanzien van de gronden van bezwaar

Met betrekking tot deze argumenten overweeg ik het volgende.

Ad a. Index andere juridische bron

In uw bezwaarschrift en tijdens de hoorzitting is aangevoerd dat het u niet om de persoonskaarten gaat, maar om de afgeleide index. In uw bezwaarschrift heeft u opgenomen dat het om afzonderlijke (digitale) collecties gaat, waarvoor een verzoek tot openbaarheid op eigen merites beoordeeld moet worden. De hoofdvraag is of de index, opgesteld achteraf en door vrijwilligers, met als doel de digitale vindbaarheid van de persoonskaarten te vergroten, een andere bron is en daarmee een andere juridisch kader heeft dan de persoonskaarten zelf. De gegevens uit de index, zijn afkomstig van de gescande persoonskaarten. Het gegeven dat er een nieuwe bron is opgesteld middels een kopie, namelijk de index zelf, maakt niet dat de gegevens van de index anders zijn. Hoe de gegevens zijn opgenomen, aan de hand van een kopie of het zelf samenstellen van de informatie, doet daar niet aan af. Het zijn dezelfde gegevens van de persoonskaarten. Dit maakt dat de Wet BRP en onderliggende regelgeving onverkort van toepassing blijft als dwingend kader voor de openbaarmaking van de betreffende gegevens. Indien dit niet het geval zou zijn, dan zou af worden gedaan aan dit wettelijke verstrekkingenregime, dat met waarborgen is omkleed. Het centraal archief van overledenen kent een vast verstrekkingenregime. Op grond van artikel 30 van de Regeling BRP kunnen gegevens uit het centraal archief van overledenen enkel aan een derde worden verstrekt wanneer deze bij de verstrekking een gerechtvaardigd belang heeft en voor zover de persoonlijke levenssfeer daardoor niet onevenredig wordt geschaad. Het is niet mogelijk om bepaalde gegevens uit het centraal archief Datum door een kopie of anderszins te onttrekken aan dit verstrekkingenregime. Een derde dient dus per individueel geval (per persoonskaart) een belang te stellen Kenmerk alvorens de betreffende gegevens uit het centraal archief van overledenen aan hem 2023-0000569222 kunnen worden verstrekt. Het stellen van een algemeen belang bij volledige openbaarmaking van de index is niet voldoende.

Dit onderdeel slaagt niet.

Ad. b. Toepassing Woo

U geeft aan dat als geconcludeerd wordt dat de index beperkt openbaar is, u dan een beroep doet op de Woo om de index openbaar te maken. U benoemt in uw bezwaarschrift, als in de hoorzitting artikel 4.1 Woo. Zoals tijdens de hoorzitting is toegelicht speelt de Woo een rol bij een beoordeling op grond van de Who. Ingevolge artikel 2 eerste lid van de Who is de wet niet van toepassing op informatie die niet openbaar is op grond van de Wet. De weigeringsgronden van de Woo zijn relevant bij de beoordeling van wat uiteindelijk openbaar wordt gemaakt en voor hergebruik ter beschikking wordt gesteld. De Woo bepaalt verder in artikel 8.8 dat bepaalde regelingen, opgenomen in bijlage 2 van de wet, buiten de Woo vallen. In bijlage 2 is opgenomen dat de Woo niet van toepassing is op paragraaf 4.2.1 van de BRP. Artikel 4.7 wet BRP ziet op het archief van overledenen en maakt deel uit van voornoemde paragraaf. Daarom kan er in dit geval geen beroep worden gedaan op de Woo. De Woo is immers niet van toepassing op het archief van overledenen. Dit is ook van toepassing op de index, die deel uitmaakt van het systeem van de persoonskaarten zoals opgenomen in het archief van overledenen.

Dit bezwaaronderdeel is ongegrond.

Ad. c. AVG
U heeft aangevoerd dat in de index – waar uw verzoek enkel op ziet – enkel gegevens zijn opgenomen over overledenen en dat daardoor de AVG niet van toepassing is op het verzoek tot openbaarmaking. Met de openbaarmaking wordt in uw ogen geen inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van in leven zijnde personen (bijvoorbeeld familieleden). Deze beroepsgrond kan buiten beschouwing blijven nu de eerste beroepsgrond faalt. De vraag of de AVG al dan niet de openbaarmaking van de index beperkt, is niet meer aan de orde omdat het wettelijk verstrekkingenregime (BRP) zich al tegen openbaarmaking verzet (zie ad a).

Ad. d. Schade aan persoonlijke levenssfeer
Tijdens de hoorzitting heeft u gesteld dat er nauwelijks schade kan ontstaan aan de persoonlijke levenssfeer van nazaten en familieleden, omdat het om geïdentificeerde personen zou gaan. Hierdoor wordt gesteld dat er nauwelijks tot geen sprake is van onevenredige schade van de persoonlijke levenssfeer.

Voor dit punt verwijs ik u terug naar het primaire besluit: “Op grond van artikel 30 Datum van de regeling BRP kunnen gegevens uit het centraal archief van overledenen enkel aan een derde worden verstrekt wanneer deze bij de verstrekking een gerechtvaardigd belang heeft en voor zover de persoonlijke levenssfeer daardoor niet onevenredig wordt geschaad. Een derde dient dus een belang te stellen alvorens gegevens uit het centraal archief van overledenen aan hem kunnen worden verstrekt.” Het gegeven dat het om geïdentificeerde personen gaat, maakt niet dat de persoonlijke levenssfeer niet geschaad kan worden.

Dit bezwaaronderdeel slaagt niet.

Besluit

Volledig ongegrond

Gelet op het voorgaande verklaar ik uw bezwaar ongegrond en handhaaf ik het bestreden besluit.

Met vriendelijke groet,

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

namens deze,

Loes Mulder Secretaris-Generaal (waarnemend)

U kunt tegen dit besluit beroep instellen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank Den Haag, Postbus 3013, 2800 CC, Gouda. Het beroepschrift moet binnen zes weken na de dag waarop de beschikking u is toegezonden door de rechtbank zijn ontvangen.

Het beroepschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, zo mogelijk een afschrift van dit besluit, en de gronden waarop het beroepschrift rust. Van de indiener van het beroepschrift wordt griffierecht geheven door de griffier van de rechtbank. Nadere informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen wordt door de griffie van de rechtbank verstrekt.

Het bericht Hergebruikverzoek index op persoonskaarten verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Wat u kunt doen aan uw Internet beveiliging? https://blog.coret.org/2020/07/wat-u-kunt-doen-aan-uw-internet-beveiliging.html Wed, 22 Jul 2020 16:05:20 +0000 https://blog.coret.org/?p=2577 In de afgelopen dagen zijn er enkele noemenswaardige beveiligingsincidenten geweest bij GEDmatch en Family Tree Maker. In deze blogposting enkele aanbevelingen waarmee u, als gebruiker van genealogische diensten, het risico kunt verkleinen. GEDmatch GEDmatch is een website waar je je DNA profiel kunt uploaden en matchen tegen andere DNA profielen in hun database. Op 19...

Het bericht Wat u kunt doen aan uw Internet beveiliging? verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
In de afgelopen dagen zijn er enkele noemenswaardige beveiligingsincidenten geweest bij GEDmatch en Family Tree Maker. In deze blogposting enkele aanbevelingen waarmee u, als gebruiker van genealogische diensten, het risico kunt verkleinen.

GEDmatch

GEDmatch is een website waar je je DNA profiel kunt uploaden en matchen tegen andere DNA profielen in hun database. Op 19 juli jongstleden hadden zij een beveiligingsincident. Hoewel de ge-uploade DNA profielen niet zijn gecompromiteerd, er zijn wel gebruikersinstellingen gewijzigd, hebben ze besloten om de website tijdelijk uit de lucht te halen om aan de beveiliging te werken. Via Facebook en ook e-mail zijn GEDmatch deelnemers op de hoogte gesteld:

On the morning of July 19, GEDmatch experienced a security breach orchestrated through a sophisticated attack on one of our servers via an existing user account. We became aware of the situation a short time later and immediately took the site down. As a result of this breach, all user permissions were reset, making all profiles visible to all users. This was the case for approximately 3 hours. During this time, users who did not opt-in for law enforcement matching were available for law enforcement matching, and, conversely, all law enforcement profiles were made visible to GEDmatch users.

On Monday, July 20, as we continued to investigate the incident and work on a permanent solution to safeguard against threats of this nature, we discovered that the site was still vulnerable and made the decision to take the site down until such time that we can be absolutely sure that user data is protected against potential attacks. It was later confirmed that GEDmatch was the target of a second breach in which all user permissions were set to opt-out of law enforcement matching.

We can assure you that your DNA information was not compromised, as GEDmatch does not store raw DNA files on the site. When you upload your data, the information is encoded, and the raw file deleted. This is one of the ways we protect our users’ most sensitive information.

Family Tree Maker

Begin deze week hebben beveiligingsonderzoekers een niet goed geconfigureerde server gevonden met onversleutelde gebruikersinformatie gelieerd aan Family Tree Maker (een product van The Software MacKeiv Co.)

De gevonden data, die open en bloot op Internet stond, bevatte zo’n 60 duizend e-mail adressen, gebruikersidentificatie, abonneestatus, locatie, IP adres en gebruikersondersteuning en technisch informatie. Ongeveer 25 gigabytes bleek afkomstig te zijn van Ancestry.com (de vorige eigenaar van Family Tree Maker).

De gelekte informatie kan op vele manieren misbruikt worden…

Gebruik voor diensten van verschillende aanbieders altijd een ander wachtwoord!

Als uw gebruikersnaam/e-mail en wachtwoord openbaar wordt door een hack, dan zal de hacker proberen om deze te gebruiken om in te loggen bij andere websites. Als u voor diensten van verschillende aanbieders een andere wachtwoord gebruikt, dan zal deze aanval dus geen succes hebben.

Gebruik een moeilijk wachtwoord!

Hackers kunnen ook zonder dat ze uw wachtwoord kennen, maar wel uw gebruikersnaam/e-mail proberen in te loggen. Geautomatiseerd worden dan wachtwoorden “geprobeerd”. Het is daarom aan te raden om een moeilijk wachtwoord te gebruiken: lang met diverse tekens.

Dergelijke wachtwoorden zijn meestel niet te onthouden, zeker niet met het voorgaande advies erbij, dus voor elke website een ander, moeilijk wachtwoord. Maar hier kunnen password managers helpen. Dit is software die voor u, op een veilige manier, de gebruikersnaam en wachtwoorden voor u onthoudt èn invult op het juiste moment.

In veel webbrowsers, zoals Chrome, is een password manager al ingebouwd. Het mooie is dat Chrome ook een voorstel kan doen voor een moeilijk wachtwoord:

Pas op voor phishing!

Een tweede truc die hackers proberen is om een website na te maken en u te overtuigen om naar deze, veelal niet van echt te onderscheiden nep-website te gaan en in te loggen. Wanneer u inlogt op deze nep-website, heeft de hacker de inloggegevens van u buit gemaakt. Dit heet phishing.

MyHeritage waarschuwde deze week voor een op myheritage.com lijkende website, genaamd myheritaqe.com (dus met een q in plaats van g). Er werden e-mails door de hacker gestuurd (oa. naar GEDmatch gebruikers) om mensen naar de nep-website te lokken. Door snel optreden van MyHeritage is de nep-website van de hackers offline gehaald.

Stel twee-factor authenticatie in!

De waarschuwing van MyHeritage ging ook gepaard met het advies om twee-factor authenticatie te gebruiken. Een advies dat ik hier graag herhaal!

Met twee-factor authenticatie, ook wel authenticatie in twee stappen genoemd, heeft u op uw telefoon een app (bijvoorbeeld het gratis Google Authenticator) die een code weergeeft die is gekoppeld aan uw inlog op de betreffende website. Deze code wijzigt elke dertig seconden.

Om in te loggen op een website die twee-factor authenticatie biedt aan haar gebruikers, heeft u dus altijd de app nodig op uw telefoon (alhoewel de website meestal voor een bepaalde tijd onthoudt dat u een goede code op het betreffende apparaat heeft ingevuld). Deze code opzoeken en invullen is een extra handeling, maar wel één die een hacker het nakijken geeft. Die heeft misschien uw gebruikersnaam/e-mail en wachtwoord, maar zonder uw telefoon (waar de app op staat met de wisselende codes per account) kan de hacker niet inloggen! En is uw account dus goed beveiligd.

Websites die u de mogelijkheid geven om uw account te beveiligen met twee-factor authenticatie zijn:

  • 23andMe, MyHeritage
  • Genealogie Online, Stamboom Forum, Open Archieven
  • Google, Apple, Microsoft
  • Facebook, Twitter

Bonustip: vraag bij elke website waar u een account heeft, hoe u twee-factor authenticatie kunt instellen, en stel dit dan ook in! Krijgt u als antwoord dat de website geen twee-factor authenticatie biedt, dan moet u zichzelf afvragen of men de beveiliging van uw gegevens wel serieus neemt en u van de betreffende dienst wel gebruik moet maken.

Het bericht Wat u kunt doen aan uw Internet beveiliging? verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Uw foto’s omzetten naar 3D https://blog.coret.org/2020/05/uw-fotos-omzetten-naar-3d.html https://blog.coret.org/2020/05/uw-fotos-omzetten-naar-3d.html#comments Mon, 11 May 2020 22:59:03 +0000 https://blog.coret.org/?p=2540 In november 2017 schreef ik in het artikel Inkleuren van zwart-wit foto’s dat computers “aangeleerd” kunnen worden om zwart-wit foto’s om te zetten naar kleurenfoto’s. Door genoeg voorbeelden te geven kan een machine learning algoritme een zwart-wit foto inkleuren. Het zijn niet de echte kleuren, het is een artistieke benadering en de resultaten wisselen. Maar...

Het bericht Uw foto’s omzetten naar 3D verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
In november 2017 schreef ik in het artikel Inkleuren van zwart-wit foto’s dat computers “aangeleerd” kunnen worden om zwart-wit foto’s om te zetten naar kleurenfoto’s. Door genoeg voorbeelden te geven kan een machine learning algoritme een zwart-wit foto inkleuren. Het zijn niet de echte kleuren, het is een artistieke benadering en de resultaten wisselen. Maar het maakt menig foto levendiger.

Hieronder een voorbeeld van een zwart-wit foto en daaronder de ingekleurde versie.

Protest van schoolvoetballers tegen afgelasten (29 maart 1951)
Bron: Nationaal Archief / fotocollectie ANEFO, fotograaf J.D. Noske
Via https://colourise.sg/ ingekleurde versie van bovenstaande foto.

Een volgende stap kan zijn, om de foto’s om te zetten naar 3D. Om dit te bereiken moeten, wederom met behulp van machine learning, in de foto de ‘objecten’ worden herkend en moet de diepte bepaald worden. Door nu de camera-positie te wijzigen of, zoals in onderstaand voorbeeld, in te zoomen zullen objecten die dichterbij staan, anders weergegeven worden dan objecten die verder weg staan. Hierdoor ontstaat een 3D-effect! Let maar eens op het hoofd van de jongen rechtsvoor. Oplettende kijkers zullen deze subtiele 3D weergave in de Bevrijdingjournaals van de NOS hebben waargenomen bij veel van de getoonde foto’s (waardoor het net videobeelden leken).

Naar 3D omgezette (zoom-in) versie van bovenstaande foto.

Bovenstaande 3D weergave is gemaakt op basis van een machine learning algoritme zoals beschreven in het wetenschappelijke artikel 3D Photography using Context-aware Layered Depth Inpainting van Meng-Li Shih, Shih-Yang Su, Johannes Kopf en Jia-Bin Huang.

Als u een recente iPhone heeft met de Facebook app, dan kunt u op een eenvoudige wijze 3D foto’s maken (en op Facebook publiceren). Wellicht dat het idee over een paar jaar ook door een Israëlisch familiegeschiedenis bedrijf wordt opgepakt (net als het inkleuren) …

Het bericht Uw foto’s omzetten naar 3D verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2020/05/uw-fotos-omzetten-naar-3d.html/feed 2
U wilt toch niet (delen van) uw genealogische gegevens verliezen? https://blog.coret.org/2019/10/u-wilt-toch-niet-uw-genealogische-gegevens-verliezen.html https://blog.coret.org/2019/10/u-wilt-toch-niet-uw-genealogische-gegevens-verliezen.html#comments Thu, 31 Oct 2019 14:11:18 +0000 https://blog.coret.org/?p=2366 Zo nu en dan ontvang ik berichten van genealogen die hun gegevens zijn kwijtgeraakt door een computerstoring. Veelal kan ik hen helpen door te verwijzen naar hun publicatie op Genealogie Online. Daar kunnen zij het laatste, door hunzelf aangeleverde GEDCOM bestand (en afbeeldingen) eenvoudig downloaden. Ook zelf een back-up maken van de genealogische gegevens en...

Het bericht U wilt toch niet (delen van) uw genealogische gegevens verliezen? verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Zo nu en dan ontvang ik berichten van genealogen die hun gegevens zijn kwijtgeraakt door een computerstoring. Veelal kan ik hen helpen door te verwijzen naar hun publicatie op Genealogie Online. Daar kunnen zij het laatste, door hunzelf aangeleverde GEDCOM bestand (en afbeeldingen) eenvoudig downloaden. Ook zelf een back-up maken van de genealogische gegevens en afbeeldingen blijft natuurlijk een aanrader!

Informatieverlies, je moet er toch niet aan denken … (bron)
____

Gegevens zonder enig verlies van “A” naar “B” brengen

De genealogische gegevens die u in uw stamboomprogramma staan, zijn waarschijnlijk het werk van vele, vele uren onderzoek. Van grote waarde dus! Als u uw gegevens overzet naar een andere stamboomprogramma of aanbiedt aan een dienst zoals Genealogie Online, dan wilt u natuurlijk niet dat er “onderweg” delen van uw gegevens verloren gaan. Helaas is de kans op informatieverlies vandaag de dag zeker aanwezig…

Om geen genealogische informatie te verliezen als het van “A” naar “B” wordt overgebracht, zijn afspraken over hoe de informatie wordt vastgelegd van groot belang. Als zowel “A” als “B” zich aan deze afspraken houden, dan komt de informatie goed – zonder informatieverlies – over!

Afspraken over het formaat van genealogische informatie liggen vast in de GEDCOM specificatie. De meest recente GEDCOM versie is 5.5.5, deze staat gepubliceerd op www.gedcom.org. Als stamboom­onder­zoeker hoeft u niet in deze specificaties te duiken, deze zijn bedoeld voor de makers van stamboomprogramma’s en diensten. Maar als stamboom­onder­zoeker zou u zich er wel van moeten vergewissen of de GEDCOM functie van uw stamboomprogramma of -dienst zich aan de GEDCOM afspraken houdt! Immers, als een stamboomprogramma of -dienst zich niet aan de GEDCOM afspraken houdt, dan is er kans op informatieverlies bij transport van de genealogische informatie!

Wat is de kwaliteit van uw GEDCOM bestand?

GED-inlineAls uw genealogische gegevens voor u van grote waarde zijn, dan is het aan te raden om te controleren of het GEDCOM bestand dat uw stamboomprogramma- of dienst maakt voldoet aan de GEDCOM specificatie. Dit kan eenvoudig door uw GEDCOM te laten controleren door GED-inline. Na upload van uw GEDCOM toont GED-inline direct de resultaten van de controle (hieronder een voorbeeld, zonder de gedetailleerde waarschuwingen). Hoeveel Warnings worden er gegeven?

Generated by                   CFTREE
Submitted by                   Bob Coret
Encoding                       ANSI
GEDCOM version in file         5.5
GEDCOM version assumed         5.5

Analysis time                  3 seconds to analyse the file
Speed                          1714 records per second

Lines                   51944  Number of lines in the GEDCOM file
Records                  5142  Number of records
Warnings                  363  Total number of warning messages
User-defined                0  Number of lines with user-defined tags

Individuals              3549  Number of individuals in the GEDCOM file
Males                    1864  Number of males
Females                  1672  Number of females
Other                      13  

Families                 1419  Number of families
Marriages                 638  Number of marriages
Places                   3333  Number of places mentioned (not necessarily unique)
Source records            153  Number of source records

Het aantal waarschuwingen zegt niets over de inhoudelijks genealogische informatie. De waarschuwingen hebben betrekking op het voldoen van het GEDCOM bestand aan de GEDCOM specificatie. Als er waarschuwingen zijn is de kans groot dat het GEDCOM bestand niet helemaal door een ander stamboomprogramma of -dienst wordt begrepen en er dus kans is op informatieverlies!

Een ander getal waar u in het rapport van GED-inline op moet letten is de User-defined waarde. Dit getal geeft het aantal regels in het GEDCOM bestand weer waar een zogenaamde user-defined tag is gebruikt. Dergelijke tags zijn op zich geldig binnen GEDCOM, maar de betekenis hiervan is niet vastgelegd in de afspraken. Als programma “A” dus een bepaalde informatie in een user-defined tag plaatst, is de kans groot dat programma “B” niet weet wat voor informatie het is en wat het ermee moet. In het beste geval wordt dit als opmerking opgenomen, in het ergste geval wordt het genegeerd. Ook de user-defined tags verhogen dus de kans op informatieverlies.

Genealogie Online logoGenealogie Online gaat vanaf nu haar gebruikers waarschuwen als er mogelijk informatieverlies kan optreden doordat hun stamboomprogramma of -dienst zich niet aan de GEDCOM afspraken houdt of user-defined tags gebruikt.

Wat kunt u als stamboomonderzoeker doen om de kans op informatieverlies te verkleinen?

Als u – na controle van uw GEDCOM bestand – constateert dat er kans is op informatieverlies, neem dan contact op met de maker van uw stamboomprogramma- of dienst. Vraag de maker om de GEDCOM ondersteuning te verbeteren (en het gebruik van user-defined tags te minimaliseren), zodat delen van uw genealogische gegevens bij een export (en import) niet verloren gaan!

U kunt in uw contact met de maker het GED-inline verslag van de controle van uw GEDCOM bestand meesturen en de link naar www.gedcom.org waar de GEDCOM specificaties staan. Als de maker de kwaliteit van de GEDCOM export (dus uw genealogische gegevens!) niet belangrijk vindt, is het wellicht tijd om een ander stamboomprogramma te zoeken.

Het bericht U wilt toch niet (delen van) uw genealogische gegevens verliezen? verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2019/10/u-wilt-toch-niet-uw-genealogische-gegevens-verliezen.html/feed 6
Toevoegen van bewijs (bronmateriaal) makkelijk gemaakt https://blog.coret.org/2019/09/toevoegen-van-bewijs-bronmateriaal-makkelijk-gemaakt.html https://blog.coret.org/2019/09/toevoegen-van-bewijs-bronmateriaal-makkelijk-gemaakt.html#comments Fri, 06 Sep 2019 08:45:29 +0000 https://blog.coret.org/?p=2258 Het is van groot belang voor de kwaliteit van een stamboom dat deze is gebaseerd op kwalitatieve bronnen en er bronverwijzingen worden opgenomen. Het is daarom eigenlijk raar dat het enerzijds in stamboomprogramma’s vaak zo omslachtig werkt of heel beperkt is en anderzijds veel (archief)websites de benodigde informatie voor een bronverwijzing wat belabberd (lees: niet...

Het bericht Toevoegen van bewijs (bronmateriaal) makkelijk gemaakt verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Het is van groot belang voor de kwaliteit van een stamboom dat deze is gebaseerd op kwalitatieve bronnen en er bronverwijzingen worden opgenomen. Het is daarom eigenlijk raar dat het enerzijds in stamboomprogramma’s vaak zo omslachtig werkt of heel beperkt is en anderzijds veel (archief)websites de benodigde informatie voor een bronverwijzing wat belabberd (lees: niet eenvoudig te kopiëren) presenteren.

Zou het niet mooi zijn als een (archief)website de informatie op zodanige manier aanbiedt dat het stamboomprogramma deze informatie snapt en daardoor de stamboomonderzoeker kan ondersteunen bij het extraheren van informatie en bronverwijzing?

Centurial – true evidence-based genealogy software – is een stamboomprogramma dat deze ondersteuning aan stamboomonderzoekers biedt. Bij installatie van het gratis Windows programma Centurial wordt er ook een extensie voor Chrome en/of Firefox geïnstalleerd. In uw browser krijgt u er dan een “Save to Centurial” knop bij. Hiermee kunt u eenvoudig bepaalde webpagina’s toevoegen als bron, zoals ook al in het artikel De nieuwe generatie stamboomprogramma’s gaat uit van bewijs werd aangekondigd.

Hieronder ziet u hoe door het klikken op de “Save to Centurial” knop in Chrome er een “foto” wordt gemaakt van de webpagina dat in Centurial wordt opgenomen.

Het wordt pas echt leuk op bepaalde websites die extra informatie geven waar Centurial iets mee kan qua bronverwijzing en meer.

Open Archieven maakt ruim 87 miljoen archiefstukken toegankelijk waarop tezamen 212 miljoen historische persoonsvermeldingen staan. Open Archieven presenteert de gegevens niet alleen op een overzichtelijk wijze, “onder water” wordt er informatie meegegeven die machine leesbaar is. Zo snapt de crawler van Google dat de pagina een historische akte bevat met daarop 3 personen. Dat komt omdat de semantiek van de informatie (dus wat betekent het) ook is opgenomen in de webpagina’s.

Deze extra informatie gebruikt Centurial ook. Op basis van deze informatie kan de bron heel goed beschreven worden en kan de informatie uit de bron (de persoonsgegevens) worden overgenomen. Bovenstaande “Save to Centurial” actie van de geboorteakte op Open Archieven leidt in Centurial tot een screenshot van de pagina met daarbij de volgende samengestelde bronverwijzing:

De details van de bron verwijzing zien er als volgt uit:

Centurial zegt hierboven “I, the researcher, have personally studied and analyzed a database entry of a vital record.“. Een krachtige herinnering hoe er naar de bron gekeken moet worden. In dit geval dus een gelaagde bronverwijzing, waar Open Archieven de eerste laag vormt als “database entry”.

De volgende laag is het “vital record”, de geboorteakte. Wanneer je op “vital record” klikt in de genoemde zin worden de gegevens van het “vital record” getoond. Ook hier zijn relevante velden vooringevuld door Centurial op basis van de gegevens die Open Archieven “onder water” op een standaard wijze beschikbaar stelt.

De bronnen zijn gekoppeld aan een vindplaats (een Repository). Wanneer u op de “drie puntjes” klikt in het Repository veld, dan opent het detail scherm hiervoor. Ook deze informatie hoeft u nu alleen maar te controleren, de gegevens zijn “slim gekopieerd” van Open Archieven.

Het goed beschrijven van de bron is belangrijk, maar het gaat natuurlijk ook om de informatie die in de bron is opgesloten. De informatie over de personen wilt u extraheren en in Centurial plaatsen. Ook hier ondersteunt Centurial u!

Hieronder (links) ziet u dat er in de geboorteakte op Open Archieven een zoon en zijn ouders heeft gezien. In het rechter paneel wordt per persoon de detailinformatie weergegeven (in dit geval de vader).

Normaliter is het toevoegen van een bron en het extraheren van de informatie een hele klus. Zoals u hierboven heeft gezien is het in Centurial meer een kwestie van controleren of de informatie goed en volledig is overgenomen. Voorwaarde is wel dat Centurial de bronwebsite snapt, dat de website machine leesbare informatie biedt die begrijpelijk is (lees: gebaseerd op een standaard).

Genealogie Online presenteert de genealogische gegevens (ruim 55 miljoen personen) van stamboomonderzoekers. Deze presentatie ziet er in de browser niet alleen mooi uit, ook “onder water” wordt er machine leesbare informatie verstrekt op basis van een standaard. Deze informatie “snapt” Centurial en kan daardoor naast een goede bronverwijzing (waarbij de naam van de auteur en de titel van de publicatie uiteraard ook worden overgenomen) ook weer de persoonsgegevens herkennen (inclusief relaties).

Hieronder een afbeelding van een persoonspagina op Genealogie Online en daaronder de personen die Centurial heeft ontdekt (en waarvan de gegevens dus automatisch zijn vooringevuld).

NB: Stambomen, zoals gepresenteerd op Genealogie Online zijn bronnen, maar dienen altijd gecontroleerd te worden in primaire bronnen, zoals akten die door archiefinstellingen beschikbaar worden gesteld.

Ook het toevoegen van een scan van FamilySearch is bij Centurial een fluitje van een cent. Deze scans zijn door FamilySearch niet van persoonsgegevens voorzien (dus die kan Centurial ook niet voorinvullen voor u), maar deze zijn wel voorzien van de juiste informatie voor een goede bronverwijzing. En omdat FamilySearch de scans op een standaard wijze aanbiedt (dit in tegenstelling tot archiefinstellingen) zal er, als er op de “Save to Centurial” knop wordt geklikt, een kopie van de scan gedownload worden en opgenomen worden in Centurial.

Ook hier kan Centurial weer automatisch een mooie, gelaagde bronverwijzing maken. Met de scan in beeld kunt u nu handmatig de persoonsgegevens invoeren.

Na het verzamelen van de bewijzen kunnen er conclusies worden getrokken. In Centurial termen worden personen gecorreleerd op basis van de uit de bronnen geëxtraheerde gegevens. De conclusies zijn altijd weer terug te leiden naar de bronnen. Kijk, zo hoort het genealogische onderzoeksproces ondersteund te worden!

Het bericht Toevoegen van bewijs (bronmateriaal) makkelijk gemaakt verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2019/09/toevoegen-van-bewijs-bronmateriaal-makkelijk-gemaakt.html/feed 8
MyHeritage LIVE 2019 Amsterdam https://blog.coret.org/2019/08/myheritage-live-2019-amsterdam.html https://blog.coret.org/2019/08/myheritage-live-2019-amsterdam.html#comments Thu, 15 Aug 2019 19:48:19 +0000 https://blog.coret.org/?p=2240 Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september 2019 vindt in het Hilton hotel in Amsterdam de gebruikersconferentie van MyHeritage plaats. Dit is de tweede editie, na een succesvolle eerste editie die vorig jaar plaatsvond in Oslo. MyHeritage LIVE is op het eerste gezicht 3 dagen reclame voor MyHeritage producten. Maar ik kan uit...

Het bericht MyHeritage LIVE 2019 Amsterdam verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september 2019 vindt in het Hilton hotel in Amsterdam de gebruikersconferentie van MyHeritage plaats. Dit is de tweede editie, na een succesvolle eerste editie die vorig jaar plaatsvond in Oslo.

MyHeritage LIVE is op het eerste gezicht 3 dagen reclame voor MyHeritage producten. Maar ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit te kort door de bocht is. De 2018 editie in Oslo heb ik bijgewoond en ik vond het een leerzame en inspirerende conferentie. Een korte highlight video (gemaakt door MyHeritage) vind u hieronder:

Op deze gebruikersconferentie kunt u luisteren naar vele MyHeritage-medewerkers en internationaal (en nationaal) vermaarde deskundigen en sprekers op het gebied van genealogie en DNA. Hierbij viel het mij positief op dat de MyHeritage medewerkers (CEO, VP’s, Directors, Product Owners, architecten) zeer toegankelijk zijn. Zij willen echt dat het “online bedrijf” MyHeritage een gezicht krijgt.

Ik sprak onder andere Gilad Japhet aan, de oprichter en CEO van MyHeritage. Naast CEO is hij ook een gedreven genealoog, ervaren techneut, verzamelaar en verteller (bekijk zijn Gilad’s keynote van MyHeritage LIVE 2018). Ik vroeg hem (onder andere) waarom de conferentie plaatsvond in Oslo/Noorwegen en niet in bijvoorbeeld Nederland. Hij gaf aan dat Amsterdam als nummer 1 op hun wenslijstje stond (vanwege het grote aantal actieve genealogen in Nederland), maar dat het praktisch (qua boekingen) toen niet haalbaar was. Leuk dat het dit jaar wel in Nederland is! En benieuwd waar het volgend jaar is…

Het publiek in Oslo was overigens zeer internationaal. Zo was ik in Oslo zeker niet de enige Nederlander en waren er zelfs grote aantallen bezoekers van buiten Europa. Overigens is het goed te weten dat de voertaal Engels is! Waar er in Oslo simultaan vertalingen (en zelfs gebarentolken) waren voor de grote presentaties, zal dit in Amsterdam niet het geval zijn.

Naast een plenaire sessie met Gilad Japhet zijn er lezingen, panels en praktijkworkshops op het gebied van zowel genealogie als DNA. Tijdens de workshops kunt u stap voor stap kennismaken met de MyHeritage-tools en -functies. Op de lijst van sprekers ook wat bekende Nederlanders: Yvette Hoitink (Dutch Genealogy), Denie Kasan (Surinaamse Genealogie) en Maarten Fornerod (Indische Genealogische Vereniging) . Nogmaals: zij zullen in het Engels spreken!

Klik op bovenstaande afbeelding om de lijst van sprekers te zien.

Via https://live2019.myheritage.com/ kunt u alle informatie over de gebruikersconferentie vinden en een entreebewijs voor de conferentie kopen die toegang geeft tot de lezingen, workshops en koffiepauzes, de lunches op zaterdag en zondag, de borrel op vrijdagavond en het feest dat MyHeritage op zaterdagavond organiseert. Als u de kortingscode BOB10 gebruikt, krijgt u een korting van 10%. De normale prijs van een ticket is 150 euro, met de kortingscode dus 135 euro.

NB: Klik in het registratieproces van MyHeritage LIVE 2019 op de “Enter Promotional Code” link en vul daar BOB10 in!

[Update 6-9-2019] Op de blog van MyHeritage valt het volgende te lezen:

“We willen onze kennis verspreiden onder zoveel mogelijk MyHeritage-gebruikers over de hele wereld – zelfs onder degenen die niet in staat zijn om persoonlijk aanwezig te zijn. Daarom doet het ons veel plezier om aan te kondigen dat we een livestream van onze lezingen op het gebied van genealogie en DNA kunnen aanbieden. We willen er zo zeker van zijn dat alle MyHeritage-gebruikers kunnen profiteren van de deskundige genealogische adviezen en DNA-wijsheid die dit weekend zullen worden gedeeld.

Vanaf 7 september, om 9.00 uur onze tijd, kunt u kiezen tussen de track die is gewijd aan DNA en de track die is gewijd aan genealogie. De twee streams zijn te volgen op de MyHeritage LIVE-website, live2019.myheritage.com, of via Facebook Live op onze Facebook-pagina.”

Het bericht MyHeritage LIVE 2019 Amsterdam verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2019/08/myheritage-live-2019-amsterdam.html/feed 8
Wat mtDNA over je afkomst vertelt https://blog.coret.org/2019/07/wat-mtdna-over-je-afkomst-vertelt.html Tue, 30 Jul 2019 08:21:49 +0000 https://blog.coret.org/?p=2226 Op donderdag 19 september 2019 vindt het Dochters van Eva symposium plaats. Dit symposium is georganiseerd door de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). De verwantschap in de moederlijke lijn en de door moeder doorgegeven genen staan centraal op dit symposium. Het dagvullende programma kent een indrukwekkende lijst sprekers: Mitochondriaal DNA: Het moederspoor...

Het bericht Wat mtDNA over je afkomst vertelt verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Op donderdag 19 september 2019 vindt het Dochters van Eva symposium plaats. Dit symposium is georganiseerd door de afdeling Betuwe van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). De verwantschap in de moederlijke lijn en de door moeder doorgegeven genen staan centraal op dit symposium.

Het dagvullende programma kent een indrukwekkende lijst sprekers:

  • Mitochondriaal DNA: Het moederspoor voor de genealoog – door Maarten Larmuseau
  • Je stamboom vergroten tot in Afrika – door Annelies van Bronswijk
  • Een moederspoor in de Joodse Diaspora? – door Jits van Straten
  • Intelligentie: Vrouwelijk, Mannelijk of Onzijdig – door Don Bouwhuis
  • Het ondergeschoven kind – door Jan Willem Koten
  • Wapens der dochteren: Maternale Heraldiek – door Willem van Zon
  • De Njaj en andere ‘Indische’ stammoeders – door Maarten Fomerod
  • Van Afrika naar Amsterdam via Suriname – Cynthia McLeod-Ferrier


Wilt u dit symposium bijwonen in Theater Agnietenhof in Tiel dan dient u zich wel aan te melden en de bijbehorende entree van €35 te voldoen (NGV-leden krijgen €10 korting).


Het bericht Wat mtDNA over je afkomst vertelt verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
RootsTech: een internationaal congres over genealogie, interessant voor Nederlandse en Belgische stamboomonderzoekers https://blog.coret.org/2019/07/rootstech-london-2019.html Mon, 08 Jul 2019 10:59:18 +0000 https://blog.coret.org/?p=2202 RootsTech is een groot congres omtrent het thema genealogie en familiegeschiedenis. Het wordt al heel wat jaren georganiseerd door FamilySearch, van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, oftewel, Mormonen. Het congres vindt normaliter plaats in Salt Lake City, Utah, USA. Vanaf dit jaar organiseren ze het ook in Europa, dit jaar in Londen....

Het bericht RootsTech: een internationaal congres over genealogie, interessant voor Nederlandse en Belgische stamboomonderzoekers verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
RootsTech is een groot congres omtrent het thema genealogie en familiegeschiedenis. Het wordt al heel wat jaren georganiseerd door FamilySearch, van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, oftewel, Mormonen. Het congres vindt normaliter plaats in Salt Lake City, Utah, USA. Vanaf dit jaar organiseren ze het ook in Europa, dit jaar in Londen. Voor Nederlandse en Belgische stamboom­onderzoekers goed te doen!

Het congres, of zoals ze het zelf promoten: “de show”, duurt 3 dagen. Van donderdag 24 oktober 2019 tot en met zaterdag 26 oktober 2019 worden er meer dan 150 presentaties/workshops gehouden over diverse genealogische onderwerpen zoals DNA, immigratie, en bronnen in diverse landen.

Wie er wanneer over wat spreekt kunt u nalezen op https://www.rootstech.org/london

Dagelijks is er ook een bekende persoonlijkheid die een “keynote” geeft. Eén van de aangekondigde “keynote speakers” is Donny Osmond. Donny Osmond is een Amerikaanse zanger, musicus, acteur en danser die halverwege de jaren 60 samen met zijn vier oudere broers bekendheid kreeg als The Osmonds.

Naast de presentaties en workshops is er ook een tentoonstellingshal. Hier vindt u genealogische bedrijven (waaronder Ancestry, MyHeritage, FindMyPast, 23andMe, Who do you think you are?), organisaties voor familiegeschiedenis, verenigingen en professionele genealogen. Hier kunt u informatie krijgen over nieuwe programma’s, producten en evenementen.

Ook kunt u langs gaan in de “Coaches Corner” waar experts u helpen met uw onderzoeksvraag. Daarnaast is het natuurlijk een groot samenzijn van genealogen. Leuk om contacten op te doen, internationale e-mail contacten eens echt te ontmoeten en weer eens bekenden tegen te komen en bij te praten over de gezamenlijke passie genealogie!

RootsTech Exhibitor & Ambassador

U vindt mij in de “Exhibitor hal”, waar ik een internationaal publiek laat kennismaken met Open Archives en Genealogy Online. Ook ben ik ambassadeur van RootsTech London. In die rol mag ik een drie-dagen pas voor RootsTech London (ter waarde van £ 149) weggeven!

Komt u ook naar RootsTech London 2019?

Wilt u naar RootsTech London (u dient wel zelf vervoer, eten en overnachtingen te regelen) en wilt u kans maken op deze gratis RootsTech London drie-dagen pas?

Geef dan op de Evenementen pagina op het Stamboom Forum over RootsTech London aan via het Komt u? vak dat u gaat (dan kiest u Ja!) of het overweegt (kies dan Misschien). Op maandag 29 juli zal de RootsTech London drie-dagen pas verloot worden onder een ieder die Ja of Misschien heeft geselecteerd.

Let op: als u op het Stamboom Forum aangeeft dat u naar een evenement gaat moet u zich nog steeds registreren bij het evenement zelf, in dit geval via RootsTech London 2019.

Update 30-7-2019: de loting heeft plaatsgevonden en Ingrid Bos krijgt de RootsTech London drie-dagen pas!

Het bericht RootsTech: een internationaal congres over genealogie, interessant voor Nederlandse en Belgische stamboomonderzoekers verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Even een archief toegankelijk maken… https://blog.coret.org/2019/05/even-een-archief-toegankelijk-maken.html https://blog.coret.org/2019/05/even-een-archief-toegankelijk-maken.html#comments Tue, 14 May 2019 11:24:17 +0000 https://blog.coret.org/?p=2193 Onlangs vroeg ik een grote Nederlandse archiefinstelling of ik inzage kon krijgen tot een belangrijk archief met materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Het antwoord was nogal onbevredigend: Dit archief is weliswaar overgedragen aan [..] maar nog niet ter inzage omdat het nog niet op orde is. Als de inventarisatie helemaal is afgerond dan is het...

Het bericht Even een archief toegankelijk maken… verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Onlangs vroeg ik een grote Nederlandse archiefinstelling of ik inzage kon krijgen tot een belangrijk archief met materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Het antwoord was nogal onbevredigend:

Dit archief is weliswaar overgedragen aan [..] maar nog niet ter inzage omdat het nog niet op orde is. Als de inventarisatie helemaal is afgerond dan is het mogelijk om inzage te krijgen. Op welke termijn dit zal zijn is mij nog niet bekend.

Wat voor werk heeft een archief aan een overgedragen archief?

Wanneer er een archief wordt overgedragen aan een archiefinstelling kan deze het archief niet direct ter beschikking stellen aan haar gebruikers. Het is niet een kwestie van verhuizen van het papier. Het toegankelijk maken betekent inventariseren/etiketteren van de inhoud van archieven. Dit is de core business van een archief! En dit werk is zeer arbeidsintensief dus èn lang van duur èn daardoor ook kostbaar.

Het archief waar ik graag toegang toe wilde hebben bleek onderwerp te zijn geweest van een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur). In de openbare stukken van het WOB-besluit kan het een en ander worden opgemaakt over het archief, zoals:

“Het circa vier strekkende kilometer tellende archief bestaat vooral uit persoonsdossiers.”, “Na eventuele schoning zou er ongeveer 1 kilometer onderzoeksdossiers overblijven”, “… materiële verzorging (ontijzeren, verpakking in zuurvrije omslagen en dozen, etikettering) …”, “de in slechte materiële staat verkerende circa 8 meter (schimmelvorming door vochtschade) zou in ieder geval gegammastraald moeten worden” en “Verder is het noodzakelijk dat een goede beschrijving van de toegangen [..] wordt gemaakt, zodat onderzoek in het archief mogelijk is.”

Vier strekkende kilometer

Stel: u bent in Den Haag en neemt de koninklijke wandeling, dan bent u een uur onderweg en heeft u 4 kilometer afgelegd. Stelt u zich nu eens voor dat er langs heel de route papieren en dossiers staan: 4 km archief is best veel…

https://denhaag.com/nl/routes/koninklijk

Goede beschrijving van de toegangen

Om een gevoel te krijgen wat een “goede beschrijving van de toegangen” (dus inventariseren) kost de volgende “berekening op een bierviltje”. Stel, een archiefmedewerker kan 1,5 m papier verwerken per dag. Met een archief van 4 km is één archiefmedewerker (uitgaande van 230 werkbare dagen van 8 uur per jaar) dan zo’n 11,5 jaar bezig!

Dat het verwerken van kilometers aan archiefmateriaal een mega klus toont ook project Omega van het Stadsarchief Amsterdam aan. Gebrek aan geld, mankracht en tijd was de reden dat 11 kilometer archief nog niet eerder werd ontsloten door het Stadsarchief. Vanaf 1 januari 2016 ontvangt het Stadsarchief vijf maal één miljoen euro voor project Omega om deze achterstand weg te werken. Met ongeveer 25 medewerkers wordt deze klus geklaard. Een grote inspanning.

Onbevredigend gevoel ombuigen door communicatie

Met het verkregen inzicht over het te verzetten werk kon ik begrip opbrengen voor het feit dat het overgedragen archief bij de archiefinstelling nog niet toegankelijk was. Wat nog wel knaagt is dat het onbekend is wanneer de toegang wel mogelijk is. Dit is toch één van hun kernprocessen? Een grove indicatie kan toch wel gegeven worden?

Het lijkt mij goed als archiefinstellingen over dit proces wat meer communiceren (inhoud, tijd, kosten), richting onderzoekers èn archiefvormers. Het zal het begrip èn de waardering ten goede komen.

Het bericht Even een archief toegankelijk maken… verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2019/05/even-een-archief-toegankelijk-maken.html/feed 3
De nieuwe generatie stamboomprogramma’s gaat uit van bewijs https://blog.coret.org/2019/03/nieuwe-generatie-stamboom-software-is-evidence-based.html https://blog.coret.org/2019/03/nieuwe-generatie-stamboom-software-is-evidence-based.html#comments Thu, 21 Mar 2019 15:24:22 +0000 https://blog.coret.org/?p=2176 De nieuwe generatie stamboomsoftware is niet gebaseerd op conclusies, maar op bewijs, wat beter aansluit op het genealogisch onderzoeksproces. Centurial is zo'n evidence-based genealogieprogramma.

Het bericht De nieuwe generatie stamboomprogramma’s gaat uit van bewijs verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
Waarom sluiten stamboomprogramma’s niet aan bij het genealogisch onderzoeksproces?

Genealogisch onderzoek start met het definiëren van onderzoeksdoelen. Vanuit deze doelen bepalen we waar we gaan zoeken, welke archieven we gaan raadplegen. We kunnen dan aan de slag met het vinden van bronnen om op zoek te gaan naar informatie die relevant is of kan zijn. Elk stukje informatie dat we aan een bron ontlenen wordt verantwoord door een nauwkeurige en volledige bronvermelding. Dit maakt ons onderzoek geloofwaardig en controleerbaar. De verzamelde informatie en onderlinge verbanden analyseren we. Hierbij wordt het soort bron waaruit de informatie komt ook in de overweging meegenomen, een akte die we met eigen ogen hebben gezien is van een andere orde dan een stamboom van een andere onderzoeker. Onze interpretatie maakt van de relevante informatie bewijs (direct, indirect of negatief). Als bewijs tegenstrijdig is moeten dit opgelost worden. Pas dan hebben we het bewijs op orde en kunnen de conclusies getrokken worden. Voor dat moment dan, nieuwe informatie kan ons immers weer nopen om alle informatie te analyseren en tegenstrijdigheden op te lossen. Hiervoor hebben we wel alle van bronvermeldingen voorziene stukjes informatie nodig.

Als we kijken naar de huidige generatie stamboomprogramma’s dan valt het op dat deze zich vooral richten op conclusies die je dan van een bronverwijzing kunt voorzien. Oftewel, deze programma’s ondersteunen ons niet echt in het genealogische onderzoeksproces! Deze programma’s zijn gebaseerd op conclusies (conclusion-based), niet op vergaren van bewijzen (evidence-based). De volgende generatie stamboomprogramma’s ondersteunen ons onderzoeksproces hopelijk wel!

Centurial, true evidence-based genealogy software

Centurial is een nieuw Windows programma dat het genealogische onderzoeksproces wel ondersteunt. Het is een Engelstalig programma, gemaakt door een Nederlander: Fouke Boss! Wanneer het programma opent voelt het gelijk anders. Geen invoer schermen voor personen. De belangrijkste eerste taak is het toevoegen van een bron.

Een bron kan van alles zijn. Een boek. Een volkstelling. Een interview met je moeder. Een document dat je op internet hebt gevonden. Een grafsteen. Afhankelijk van het type bron, dat geselecteerd moet worden, wordt er gevraagd de eigenschappen in te vullen van de specifieke bron. Op basis van de waarden die voor de bron zijn ingevoerd, wordt een bronvermelding gemaakt. Dit ondersteunde citaatformaat is in overeenstemming met Evidence Explained van Elizabeth Shown Mills.

Ook bij mij, staat dit boek in de boekenkast.

Op de website van Centurial wordt, in tekst en met video’s uitgelegd hoe het programma werkt. Nadat een bron is gemaakt kun bestanden aan de bron toevoegen. Een foto die u heeft genomen van de grafsteen, een digitale kopie van een geboorteakte, een screenshot van de website die u heeft gevonden of een audio-opname van een interview.

Vervolgens kunt u de informatie uit de bron halen door een relatiediagram te maken met alle personen die in de bron worden vermeld. Voor elke persoon en voor elke relatie worden de beweringen geëxtraheerd die de bron ons te bieden heeft. Voor personen omvat dit familienaam, voornamen, bijnamen, geslacht, geboortedatum en -plaats, data van overlijden, enzovoort.

Geboorteakte toevoegen en informatie extraheren

In deze fase is het cruciaal dat u niet meer en niet minder dan de exacte informatie uit de bron extraheert. Op deze manier kan elk bewijsstuk teruggevoerd worden naar zijn oorspronkelijke bron.

Nadat alle informatie aan de bron is onttrokken kan deze gecorreleerd worden met de informatie van alle andere bronnen die al in het onderzoeksproject aanwezig zijn. Op deze manier wordt een grotere stamboom gemaakt door persoons- en relatie-informatie uit verschillende bronnen te combineren in de hypothetische personen en relaties waarvan u dacht dat ze ooit bestonden.

Centurial biedt een algoritme voor het automatisch correleren van de informatie in hypothesen. Correlatie hoeft dan alleen handmatig te worden verbeterd als dat nodig is. Correlaties zijn nooit definitief en kunnen te allen tijde later worden gewijzigd, herschikt of volledig worden verwijderd wanneer nieuwe informatie wordt ontdekt.

Als de informatie eenmaal is gekoppeld aan hypothetische personen en relaties, wordt het bewijs. Centurial biedt een weergave van persoonsinformatie, waarin alle bewijsmateriaal van alle bronnen voor een persoon kan worden bekeken. In deze weergave worden voor elk feit een of meer conclusies weergegeven: achternaam, voornaam, geboorte- en overlijdensdatum, enzovoort. Elke conclusie is gebaseerd op het beschikbare bewijs, zelfs als het bewijs tegenstrijdig is.

Natuurlijk is deze weergave niet anders dan een persoonsblad in traditionele, op conclusie gebaseerde genealogie programma’s. Het belangrijkste verschil is dat binnen Centurial geen van de conclusies direct kan worden bewerkt; alle conclusies zijn ontleend aan het beschikbare bewijsmateriaal!

Dus alle conclusies worden getrokken uit het beschikbare bewijsmateriaal en kunnen daarom niet rechtstreeks worden bewerkt. Maar het bewijsmateriaal kan wel beoordeeld worden. Hiervoor biedt Centurial de analysedialoog voor elk feit (familienaam, geboortedatum, enzovoort).

In het analysedialoogvenster wordt alle bewijsmateriaal met betrekking tot het feit (de onderzoeksvraag) getoond, samen met de bron, bronclassificatie (oorspronkelijk, afgeleid of geschreven), claimclassificatie (primair, secundair of onbekend) en bewijsclassificatie (direct, indirect van negatief).

Alle bewijs kan nu worden beoordeeld. Conflicten tussen bewijsmateriaal kunnen worden opgelost, elk bewijsstuk kan als aannemelijk of niet plausibel worden aangemerkt en er kan een bewijsargument worden verstrekt. Vervolgens zullen de conclusies worden bijgewerkt om deze nieuwe analyse van het bewijsmateriaal weer te geven.

Later, wanneer nieuw, gerelateerd bewijsmateriaal wordt gevonden, zal Centurial de analyse markeren voor beoordeling, en u uitnodigen om al het bewijsmateriaal opnieuw te evalueren.

En nu…

Centurial is een volwaardig stamboomprogramma waar u nu al mee van start kunt gaan. De eerste stap: naar de download pagina. Omdat de manier van werken anders is dan de eerste generatie stamboomprogramma’s is het even wennen… Maar het went snel, omdat het programma aansluit op de wijze waarop genealogisch onderzoek wordt uitgevoerd.

Sommige functies zijn er nog niet, zoals bijvoorbeeld rapportages en een takenlijst. Maar het exporteren naar GEDCOM is mogelijk, dus publicatie op Genealogie Online is slechts een kleine stap.

Waar ook aan wordt gewerkt is het herkennen van personen, relaties en broninformatie op websites die dit op een geautomatiseerde wijze mogelijk maken, waaronder stamboomwebsites als Genealogie Online en archiefbronnenwebsites als FamilySearch en Open Archieven. In de nabije toekomst zult u in uw webbrowser een Centurial knop hebben, als u daar op klikt wordt de informatie van de betreffende pagina in uw browser gelezen en in Centurial geplaatst. Op deze wijze wordt het werken met bron materiaal makkelijker.

Chrome-extensie van Centurial voor het “importeren” van bronnen.

Het bericht De nieuwe generatie stamboomprogramma’s gaat uit van bewijs verscheen eerst op Blog Coret.

]]>
https://blog.coret.org/2019/03/nieuwe-generatie-stamboom-software-is-evidence-based.html/feed 22