Er komen meer en meer scans van Burgerlijke Stand (BS) en Doop, Trouw en Begraaf registers (DTB) online beschikbaar. Gescand door archieven of gefotografeerd door vrijwilligers. Een andere speler die veel materiaal beschikbaar stelt zijn de Mormonen. Via hun website FamilySearch zijn onder andere heel veel scans van BS en DTB in te zien van diverse gemeenten in diverse Nederlandse provincies, waaronder:
- Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Noord-Holland (BS 1792-1952)
- Gelderland en Noord-Brabant (BS 1811-1950)
- Zuid-Holland (BS 1811-1942)
- Limburg (DTB 1600-1822)
Deze scans worden ter beschikking via de website search.labs.familysearch.org. De Nederlandse scans zijn nog niet geïndexeerd/getranscribeerd, dus je moet wel op basis van datum/plaats van de gebeurtenis de juiste collectie vinden en dan soms heel wat pagina’s doorbladeren om de akte te vinden. Maar dan heb je wel gelijk een digitale akte die je kunt downloaden en koppelen aan je stamboom!
Ik ben lui dus ik automatiseer…Ik wilde eigenlijk een lijst van alle personen uit mijn stamboom waarvan er een scan op FamilySearch beschikbaar zou kunnen zijn, een lijst met links. Wat ik wil was de inhoud van mijn genealogische data houden tegen de inventaris van scans op FamilySearch. Alsof je tegen je computer roept: Zoek de scans bij mijn genealogische gegevens!
VoorbeeldMijn overgrootvader Bernardus Nicolaas Brizee is geboren in 1859 te Leiden. Uit het inventaris van FamilySearch blijkt dat zij de BS gegevens van de Zuid-Holland > Leiden > Geboorten no. 1-1026 1859 hebben. Even bladeren in de 527 pagina’s (!) en je vind de geboorteakte:
Automatiseren en delenDe methodiek om de gegevens uit een genealogische publicatie (GEDCOM) te houden tegen een inventaris van digitale scans bij FamilySearch was vrij snel gerealiseerd, mede doordat de inventaris gegevens via XML opvraagbaar zijn. Over het resultaat: ik ben nog wel even bezig met het downloaden van alle akten…
Ik heb deze “scan-zoek” service nu ook beschikbaar gemaakt voor auteurs op Genealogie Online. Hierdoor blijft het niet bij alleen roepen dat bron(vermelding)en belangrijk zijn, de zoektocht wordt ook nog eens gefaciliteerd! Een voorbeeld van een resultaatpagina van de “scan-zoek” service kunt u hier bekijken: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/familysearch.php
Dat wil ik ook!
Heeft u al een publicatie op Genealogie Online dan hoeft u alleen maar een nieuwe GEDCOM aan te bieden via mijn.genealogieonline.nl zodat uw publicatie wordt bijgewerkt. Heeft u nog geen publicatie bij Genealogie Online, maak er dan één aan door via www.genealogieonline.nl/nieuwe_publicatie/ uw GEDCOM aan te bieden.
Om de resultaat pagina te zien moet u achter het Internet adres van uw publicatie “familysearch.php” toevoegen, bijvoorbeeld https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/familysearch.php (omdat deze pagina meer voor de auteur is dan voor de gemiddelde bezoeker is er geen directe link vanuit de publicatie).
Alleen FamilySearch?Wat een dag geleden als een proof-of-concept begon smaakt naar meer. Zoals in de intro aangegeven, zijn er op veel meer plekken scans van akten beschikbaar. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Digitale Stamboom en Genlias (binnenkort WieWasWie) maar ook Van Papier Naar Digitaal, veelal is de kwaliteit van scans beter dan bij FamilySearch. Als er van dergelijke collecties een digitaal inventaris is, idealiter in XML (open data!), en er naar collecties of zoekfunctie ge-deeplinkt kan worden, dan kan de “scan-zoek” service worden uitgebreid!
Ik sta open voor suggesties.
[Update 22 juli 2010] Zie ook Scans zoeken bij AlleFriezen bij uw genealogische gegevens
Leuk vervolg op het blogbericht van Zeeuwen Gezocht van 30 juni jl. Dit kunnen wij ook weer naar onze gebruikers doorvertellen.
[Update] Op de pagina Hoe werkt "scans zoeken op FamilySearch"? wordt in een video uitgelegd hoe je van de resultaten pagina op Genealogie Online de scans op FamilySearch vindt.
Zojuist een mijn eerste scan opgezocht, prachtig
het is wel zaak dat je de scan als JPG plaatje opslaat. dus de .jpg toevoegen en je kan de scan goed bekijken. Bedankt Bob
Roel ten Klei
Bob, ben gaan zoeken naar aanleiding van je mail dat er bij fam.search wat gevonden was.
Dit waren 720 hits. Als ik in de toekomst weer een mail ontvang en er is weer meer gevonden kan ik niet zien of ik de scan al opgezocht heb.
Dan zijn het er bv 820 dus ik kan er nog 100 opzoeken maar welke ? Is daar nog wat aan te doen ?
Bob,
Kun je de XML niet aanvullen met ontbrekende informatie (datum, beginletters, akte-ranges) ? Of misschien kun je gebruikers deze aanvullingen laten invoeren…
@Roel,
Heb het zelf ook gemerkt, je wilt bij een akte een vinkje kunnen zetten (die onthouden wordt) als je de scan hebt gedownload/verwerkt. Ik ga kijken of dit te realiseren is.
@Jules,
Beginletters heb ik wel, maar omdat het merendeel geen beginletters heeft of een ruime selectie B-V neem ik dit nog niet mee in de analyse, temeer daar de familienamen in de GEDCOM goed geinterpreteerd moeten worden (van der Meer bij de M).
De datum zijn uit de XML lastig "parse-baar" omdat er zoveel varianten in de beschrijvingen voorkomen. Het vinden van het jaartal / jaartallen leverde de meeste goede interpretaties op.
Bob
Geweldig nieuws!!!
@Roel,
Als je nu naar de familysearch.php pagina binnen de eigen publicatie gaat dan zie je de mogelijkheid om in te loggen. Na het inloggen kun je per match aangegeven dat je deze hebt bekeken!
Beste Bob,
Ik vind dit heel mooi! Maar met 50.000 mogelijke treffers in de ene en meer dan 100.000 treffers in de andere verzameling is het enorm arbeidsintensief om alle files 1 voor 1 te koppelen. Stel dat ik dat toch zou doen, omdat het wel erg prachtig is, groeien mijn gedcoms dan naar dusdanig grote bestanden dat het niet meer te mailen is?
Hartelijke groet,
Petra Schoenmaker
@Petra,
Het grootste bestand dat op dit moment op Genealogie Online staat is Stamboom Uijtterlinde met bijna 413 duizend personen (een GEDCOM van 169 MB). Ik moet toegeven dat Genealogie Online het wel "voelt" als er zo'n groot bestand verwerkt moet worden, maar het is gewoon mogelijk!
Het bijwerken van je publicatie kun je zowiezo het beste uploaden via http://mijn.genealogieonline.nl/ en dus niet mailen.
mvg,
Bob Coret
Prettig om te weten dat er geen limiet is aan bestandsgrootte. Ik heb je nieuwe tool vandaag uitgebreid bekeken en ben erg verheugd over de mogelijkheden. Vooralsnog ontbreekt me de tijd om alle akten 1 voor 1 te koppelen, maar aangezien ik hele reeksen akteboeken pagina voor pagina verwerkt heb, en keurig aktejaar/nummer bij de bronnen heb opgegeven, vind je wellicht nog eens een tool uit, om de koppeling te automatiseren. Maar ik ga dit zeker gebruiken om informatie aan te vullen uit archieven die niet op fietsafstand liggen. Chapeau voor al je fantastische werk.
[Update] Alle 3.242 publicaties op Genealogie Online (10.418.986 voorouders) zijn nu geanalyseerd.
Het resultaat is dat er 2.585.495 matches gevonden zijn tussen gebeurtenissen in deze publicaties en online scans bij FamilySearch.
Nice!
Bob, Ik vind zoeken binnen fam.search moelijk
ik begrijp niet waar ik familysearch.php kan vinden. ben wel aan het zoeken geweest, heb ook wel wat data met scan gevonden. Maar weinig over mijn genealogie en die van jouw gaf toch heel veel matches. Misschien doe ik het niet goed. Als het kan van jouw of iemand anders wat hulp. Ik zag echter niet waar ik wat kon aanvinken.
Wat een prachtige aanvulling, te meer daar het HCO de tienjarentafels van bv. Gramsbergen en Hardenberg verwijderd heeft. "Je kan alles vinden op Genlias" werd me daar meegedeeld. Het tegendeel is waar, Genlias is wat deze plaatsen betreft zeer incompleet.
Ik ben nu zelf begonnen met het indexeren van de honderden scans; heb contact opgenomen met de lokale historiekamer om deze te plaatsen op hun site.
Ik kan nu in een "snel" tempo alle ontbrekende info opsporen en (bijkomstige aardigheid) aanvullen met andere interessante informatie als geboortetijd, huisnummer enz.
Ik ben hier erg blij mee.
Groet
Wim Hobers
Bob
prachtige functie werkt fantastisch. Geweldig nuttige tool.
OOk de scan die is gedaan van mijn bestand levert veel interessante werkjes op. Kost wel tijd maar daar krijg je ook wat voor. 572 pagina's met hits.
Nog een verbetering zou zijn om direct naar een pagina te kunnen gaan ipv blad voor blad.
beste groet Herman
@Herman,
Bij FamilySearch kun je als je de scan onder in beeld hebt ook een pagina nummer invoeren, dus gelijk naar pagina 100. Genealogie Online heeft geen kennis van de inhoud, dus die kan u niet direct naar de juiste pagina brengen, u zult zelf moeten bladeren.
mvg,
Bob Coret
Kijk hier zat ik op te wachten! Helaas zijn we als archivarissen en belangrijke aanbieders van dit materiaal nog niet in staat het zodanig te doen dat je met een eenvoudige link de zaak kunt koppelen en de onderzoeker te faciliteren zodat hergebruik optimaal kan zijn.
Nu moet je denk ik voor ieder systeem iets verzinnen. Dit is iets om rekening te houden bij het opstellen van een standaard voor aanbieden van nadere toegangen. Want het hoeft niet alleen voor BS materiaal te gelden maar aan elke registrate waar een of meer scans aan gekoppeld zijn. Als we dit kunnen maken dan kunnen private initiatieven beter ondersteunen.
Het is alleen jammer dat je in Noord-Holland, Zeeland, Overijssel, Utrecht en Leiden, Rotterdam, Den Haag momenteel niet meer kunt zoeken op plaatsen bij FamilySearch maar alleen op digital film nummer. Dit maakt het zoeken heel wat moeilijker vind ik. Ik hoop dat ze dit nog gaan oplossen.
Groetjes Astrid Buijs-Edel
Een prachtige tool, maar ik heb een probleem met familysearch. De scans van Utrecht en omgeving krijg ik niet te pakken. Als ik op een verwijzing klik opent deze de site maar bij het tonen van de pagina's krijg ik blanco schermen. Weet u misschien waar dit aan ligt en wat ik moet doen om weer op deze pagina's te komen?
Groeten Ton de Hoogt
Vanmorgen opnieuw ingelogd en de site blijkt vernieuwd te zijn. Ik heb dus weer toegang tot de pagina's.
Groeten Ton de Hoogt
Hallo Bob, ik heb gezocht naar een huwelijk uit 1690, dat wel voorkomt op de normale zoekmachine van FS. Echter op de bedoelde pagina om scans te zoeken, komt hij er niet uit.
Wat is daarvan de oorzaak?
Groet, Miep Klercq, Huizen