gahetna-logoVandaag (9 mei 2011) introduceert het Nationaal Archief een nieuwe publiekssite (en een nieuwe merk): gahetNA. Met deze nieuwe site wil Stichting Vrienden van het Nationaal Archief een breder publiek kennis laten maken met de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad. Dit artikel beschrijft de eerste indrukken van deze nieuwe website.
loophetNA

Wat allereerst opvalt aan de nieuwe site gahetNA is uiteraard de nieuwe look-and-feel. Vergelijk hieronder de oude en nieuwe homepage:
washetna-homegahetna-home

De belangrijkste functie van een (archief)site is het toegankelijk maken van informatie, een goede zoekfunctie is hierbij van groot belang. Bij de zoekfunctie van gahetNA is het één en ander veranderd, meer overzichtelijk ….
washetna-zoekengahetna-zoeken
.. en ook meer (type) resultaten! Ik ben benieuwd of er nog bekend gemaakt wordt welke nieuwe bronnen nu extra doorzoekbaar zijn. Sinds vandaag is gahetNA in ieder geval ook opgenomen in de Genealogie Werkbalk.
Een enkele functie is trouwens verdwenen: de functie “Zoek binnen dit resultaat” lijkt in de nieuwe site niet meer beschikbaar. Een monitor functie, bijvoorbeeld via RSS, voor notificatie van nieuwe zoekresultaten staat nog op de wenslijst van gahetNA, die gewoon doorontwikkeld blijft worden.
trekhetNA
Wanneer je als gebruiker inlogt (na eenmalige, gratis registratie) dan krijg je meer functionaliteit, waaronder:

  • Aanvragen of reserveren voor inzage op de studiezaal
  • Bestellingen plaatsen / scanning on demand
  • Favorieten bijhouden
  • Mogelijkheid om reacties te geven op alle niveaus en transcripties te maken bij scans (die ook doorzoekbaar zijn)
  • Zoekgeschiedenis bekijken

Veel van de genoemde functies zijn toegankelijk via het persoonlijke profiel:
gahetna-profiel
Met name de participatie functies zoals reacties geven en transcripties maken zijn mooie toevoegingen!
NAgaan
Een deel van het materiaal dat al gescand is kan via een viewer tot op detailniveau bekeken worden. Hieronder de detail pagina van een wandkaart.
gahetna-detail
Wat hier opvalt zijn de al eerder genoemde reactie mogelijkheid (onder de viewer), de mogelijkheid om het bewuste stuk aan de favorieten toe te voegen (links onder) of de mogelijkheid om een hoge resolutie scan te kopen (via de winkelwagen rechtsonder).
Al het archiefmateriaal dat wordt ontsloten via gahetNA heeft nu ook een vast adres, een zogenaamde persistente URL (rechtsonder in schermafdruk). Het adres van bovengetoonde wandkaart is http://proxy.handle.net/10648/af9388f4-d0b4-102d-bcf8-003048976d84 Ook al komt er over enkele jaren weer een nieuwe site of reorganiseert men de website, het vaste adres blijft naar de door mij gevonden wandkaart wijzen!
Het beeldmateriaal kan ook opgenomen worden op de eigen website of weblog, dit heet embedden. Hiervoor dient men de embed code te kopiëren (rechtsonder in schermafdruk) en te plakken op de eigen site. Hieronder is de eerder genoemde wandkaart ge-embed (helaas nog zonder bronvermelding…), klik je erop dan kom je op de juiste pagina op gahetNL.
Wandkaart van Noord- en Zuid-Holland e.o., in kaart gebracht door Jacob van Deve…
volghetNA
Wat bij mij tot enige verwarring leidde was de copyright regel die onder elke pagina staat:

© St. Vrienden van het Nationaal Archief 2010-2011

Ik had het Nationaal Archief verwacht… De Digitale Archivaris schrijft in Ga Maar Na over de achtergrond van deze juridische constructie (onttrekken aan het strikte huisstijl beleid van de rijksoverheid). Een andere verklaring kan worden gevonden in het feit dat gahetNA de ambitie heeft om, naast de collecties van Nationaal Archief en Spaarnestad Photo ook andere collecties via gahetNA te ontsluiten.
Wat ook wat lastig is te volgen zijn de nieuwe adressen van de websites. Let even op: waar je gewend was om naar nationaalarchief.nl te gaan zal je vanaf nu op de corporate site terecht komen (die de inhoud toont die al eerder via archief.nl werd getoond).
archief.nl
Wil je de collectie van het Nationaal Archief (en Spaarnestad Photo) doorzoeken typ je vanaf nu dus www.gahetNA.nl.
NAijlbericht
Ik heb even moeten nadenken of ik deze blogposting wel wilde schrijven. Waar de nieuwe gahetNA site (trouwens al geopend op 18 april 2011 door Loek Hermans, voorzitter van eerder genoemde stichting Vrienden van het NA) echt een site is van deze tijd, met user generated content en personalisatie, was de communicatie hierover richting met name bloggers minder van deze tijd…  Leerpuntje!
Maar de prestatie van het projectteam bij het Nationaal Archief moet gewoon gehoord worden: chapeau!!!
Ga het zelf na…