imageOp 10 december 2014 verzorgde het HCC!genealogie haar eerste 2 webinars! Live kon er meegekeken worden naar de presentaties van Cor van Rooij  (Kennismaking met genealogie) en John Glaser (Internet als bron voor genealogie). Ik keek mee en doe verslag van de technische kant van het verhaal.

Wat is een webinar?

Wikipedia geeft de volgende definitie van een webinar:

Een online seminar of webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme “webinar” is een portmanteau(woordcombinatie) van de woorden “web” (dat wil zeggen world wide web) en “seminar”. Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker(s) zien en horen.

Dus terwijl Cor, John en publiek fysiek in Kunstengebouw Cultura in Ede waren konden geïnteresseerden thuis via Internet meekijken. Voor het bekijken van imagede het webinar moest eerst (eenmalig en gratis) software geïnstalleerd worden van GoToMeeting. Op zich geen grote drempel, maar tegenwoordig zijn er voldoende alternatieve die puur webgebaseerd zijn en waar dus geen software voor geïnstalleerd hoeft te worden.image

De software maakt het mogelijk om de grootte van de twee schermen (één met de live video en één met de bijbehorende presentatie) te verkleinen en te vergroten. Helaas was deze mogelijkheid er bij de presentatie van John niet, daar was alleen de presentatie zichtbaar (maar dit komt goed, lees maar verder).Er hebben 30 personen live naar beide webinars gekeken. Alhoewel dit geen grote aantallen zijn is dit slechts het begin. Want de opnames van de twee webinars zijn nu ook online te bekijken:

De afspeelmogelijkheid wordt geboden door de HCC!seniorenacademie en is gratis voor alle kijkers. Hier heb je verder geen extra software voor nodig om te kijken, alleen een browser. Je ziet in de weergave links de video (ja, ook van John!) en rechts de presentaties (die overigens ook te downloaden zijn).

image

Online video

Ik schreef al in 2007 (Genealogie TV) over de mogelijkheden van online video en riep in 2008 (Stamboom TV) de genealogische verenigingen op om er mee aan de slag te gaan. Anno 2014 kan er denk ik wel iets aan toegevoegd worden: interactie!Want de webinars van HCC!genealogie waren erg eenrichtingsverkeer (terwijl de software meer mogelijkheden biedt) en je dus eigenlijk van een webcast moet spreken. Het verschil tussen een webinar en een webcast is dat er bij een webcast ook fysiek publiek aanwezig is. Een webinar is een seminar met uitsluitend online publiek. Interactieve webinars daarentegen maken contact over en weer mogelijk, waardoor deelnemers door middel van vraag-en-antwoordsessies kunnen participeren.

Volgende webinars

Als u webcasts van HCC!genealogie heeft bekeken en de smaak te pakken heeft kunt u bijvoorbeeld eens kijken in het overzicht van Upcoming webinars van Legacy Family Tree. De presentaties gaan over diverse genealogische onderwerpen, veelal om 8 of 9 ‘s avonds (Nederlandse tijd) en zijn in het Engels. Voor de oplettende lezer: er staat ook een Nederlandse spreker tussen!