Mobiel internet wordt steeds meer gemeengoed, genealogische applicaties voor op de mobiele telefoon duiken dan ook steeds meer op. In dit artikel mijn eerste ervaringen met en overpeinzingen over genealogie via de smartphone.
Een jaar geleden was mobiel internet nog een ‘belofte’. Nu gebruikt 10 tot 15 procent van Nederlanders mobiel internet, dat zijn rond de 2 miljoen gebruikers per maand. De groei zit er goed in: de voorspelling is dat over drie jaar 50 procent van de Nederlanders maandelijks gebruik maakt van mobiel internet. Bron: Mobiel internet is de toekomst (17 november 2008)
Uit principe wilde ik geen iPhone of Windows Mobile telefoon, ik wilde een mobiel op basis van het open source besturingssysteem Android. Sinds de zomer heb ik een HTC Hero, een smartphone. Het ‘smart’ slaat op het feit dat het in wezen een kleine computer is, die naast bellen en internetten ook een camera en GPS (voor plaatsbepaling) heeft en waarop je ook mobiele applicaties kunt installeren voor extra functionaliteit. De HTC Hero heeft daarbij geen toetsenbord maar een touchscreen. Zoals in de Stamboom Gids (categorie Software > Mobiel) is te zien zijn er al diverse genealogische programma’s voor de diverse smaken smartphones. Programma’s voor Android duiken de laatste maanden ook op: AGeneDB en FamilyBee (beide eenvoudigweg via de Market op je Android toestel te downloaden). Op Eastman’s Online Genealogy Newsletter schreef ik de volgende review:
As an owner of an Android phone (HTC Hero) I was really waiting for a genealogical mobile application. Recently I tried AGeneDB, to my knowledge the first app. Unfortunately it couldn’t even load my GEDCOM (only 1.2MB) – it just halted – so I could’t review AGenDB. With FamilyBee I could load my GEDCOM, although loading the GEDCOM was a bit peculiar: I had to place the GEDCOM in the Family Bee directory on the SD card. The program showed the list of people in my GEDCOM. Functionality includes viewing the basic info (no notes/sources!!) about a family (males in a blue/purple tint and females in a pink/red tint), a (3 generations graphical) tree view and a (textual) descendants list. That’s is. But hold on, wasn’t this supposed to be a MOBILE application? Now it’s just a very basic GEDCOM viewer. With my Android phone’s browser I could just browse to my genealogical website (http://www.coret.org/cc/) and view all of the data (including notes and sources) online. Why not use make use of the mobile functions? I’d imagine a good genealogical mobile app would include a task list related to my research. As the phone knows (via GPS) where I am it could automatically filter the list for the archive I’m at. Links to the collection/map of the archive lead me to the records. From all the found records I’d make photo’s with my mobile. These photo’s would be geotagged and linked to my genealogical data, specific finds are automatically put on Twitter (http://www.twitter.com/coret) and shared on Facebook. A friend of mine who sees the tweet, responds with additional sources to check. After checking the advised sources I synchronize my mobile data with my online publication. Ok, I’ll stop daydreaming now… A final note to the developer(s): I am Dutch. No, I won’t complain about the high price, but do think about other languages!
Na de review ben ik in contact gekomen met de ontwikkelaar van FamilyBee. Een deel van mijn kritiek omtrent de notities en bronnen bleek onterecht, het kon wel maar voor een gebruiker erg onduidelijk hoe je daar komt. Sinds de review heeft de ontwikkelaar de applicatie op diverse punten aangepast zodat de “usability” van de applicatie is verbeterd. Hieronder enkele foto’s (want screenshots maken is erg lastig): Informatie over een gezien, het (i) icoontje geeft aan dat er meer detail informatie is, waaronder dus notities en bronnen. Het (>) icoontje brengt je naar die persoon (ouders, kinderen en partners) waardoor je snel door de stamboom heen navigeert. Van een persoon kun de de afstammelingen bekijken (3 generaties) of de voorouders (3 generaties): Maar het belangrijkste kritiekpunt blijft: het is een GEDCOM bekijk programma die niet gebruik maakt van de functionaliteiten die een smartphone biedt, jammer. Over AGeneDB: ik heb de ontwikkelaar mijn GEDCOM gestuurd zodat hij zijn programma kan optimaliseren zodat deze mijn bestand wel kan laden… Eén van de (standaard) applicaties op de smartphone is een normale browser. Via deze browser kun je gewoon websites bezoeken. Het is soms even inzoomen om een en ander leesbaar te krijgen, maar het werkt perfect. Van sommige websites zijn mobiele versies beschikbaar, deze zijn dan geoptimaliseerd voor kleine schermen. Soms herkent de website dat er een mobiele telefoon wordt gebruikt, soms moet je het adres weten of een link volgen. Voor Genealogie Online ben ik nu aan het experimenteren hoe je je website het beste kunt presenteren, bij bezoek met de mobiel wordt je automatisch naar http://m.genealogieonline.nl/ gebracht (dit ziet er op uw computer niet uit, maar omdat het ontdaan is van veel franje ziet het er op de mobiele telefoon overzichtelijker uit dan de normale site). Al met al staan we denk ik nog aan het begin van wat mobiel internet ons kan bieden. Maar ontwikkelingen gaan snel! In een volgend artikel meer over augmented reality…
@Bob
Een tijdje terug heb ik gekozen voor een Nokia 6220 classic, dus met Android en een gewone bediening met toetsen. Verder zit er GPS op en UMTS. Daarbij had ik van te voren nagedacht over eventuele genealogische toepassingen, maar daarbij bedacht, dat ik daar toch maar heel weinig gebruik van zou maken. Daarvoor is het werken met zo'n apparaatje toch te omslachtig. Ik heb gekozen voor een abo met onbeperkt internet. Via de bluetooth verbinding kan ik met een laptop zonder problemen het internet op, dat gaat zelfs verbazingwekkend vlot. En dus kan ik mijn gehele genealogische bestand op http://www.geneaal.nl bekijken en heb daar geen Gedcom browser of andere genealogische software bij nodig. In een bestand tijdens de reis veranderingen aanbrengen vind ik ook niet echt handig. Waar ik wel gebruik van maak is de voicerecorderfunctie in de Nokia. Zo kan ik zelfs bv. een akte al voorlezend opnemen en thuis uitwerken. Maar ook zonder laptopje kan ik prima mijn internetbestand (of dat van anderen) bekijken. Als je met een laptop werkt zou het zelfs mogelijk moeten zijn je thuiscomputer te bedienen met behulp van bv. logmein.com. Dan werk je dus direct in het originele bestand.
Kleine correctie: Voor Android moet natuurlijk Symbian worden gelezen.
Hallo
Ik heb Pocket Genealogist (uit jouw lijst) gedownload en ben daarmee aan het expirimenteren. Dat programma is voor de Windos Smartphones (6.0 en eerder) Bij mij draat het op een HTC Touch Diamond. Er is een handleiding bij (pdf) van ong. 215 pagina's. Ik ben dus nog even bezig.
Groeten
Arie
Arie,
Ik heb nu ook een Windows Mobile smartphone (HTC), dus ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Ik heb ook nog eens wat statistieken opgezocht op basis van Genealogie Online. Het blijkt (zie ook tabel) dan zo'n 0,1% van de bezoeken afkomstig is van een mobiel toestel.
mvg,
Bob Coret
Er handig deze Genealogie Online! Thanks voor de tip. Ik verwacht steeds meer web analytics gericht op mobiel internet.