Wat is nu gedegen genealogische onderzoek? Hoe dien je om te gaan met akten, bronnen en archieven? Wat is de juiste wijze van gebruik van technologie in stamboomonderzoek? Hoe moet je omgaan met het delen van informatie? Hoe publiceer je genealogische gegevens op Internet? Wat moet je doen om je genealogische vaardigheden te verbeteren?

Op bovenstaande vragen zijn er tal van antwoorden te geven. Daar stamboomonderzoek van nature een hobby is zijn er ook nog eens erg veel uiteenlopende meningen over. Je zou verwachten dat genealogische organisaties zoals het Centraal Bureau Genealogie (CBG), de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), de Genealogische Computer Vereniging (GCV) of het Vlaamse Samenwerkingsverband Vlaamse Verenigingen voor Familiekunde (SVVF) antwoord heeft in de vorm van een set van genealogische standaarden en richtlijnen. Helaas, een gemis! (Of heb ik ergens een publicatie over het hoofd gezien?)

Op zoek naar genealogische standaarden en richtlijnen…

Een zoektocht op het Nederlandstalige internet levert weinig op. Omtrent het publiceren zie je wel het een en ander, alhoewel veelal gericht om “ouderwetse” gedrukte publicaties en hier en daar gedateerd (‘Layout opmaak in WP’). Voorbeelden hiervan zijn de publicatierichtlijnen voor het Kwartierstaatboeken (van Genealogische Vereniging Prometheus), Ons Voorgeslacht, Gens Nostra en Afstamming van Karel de Grote.

De bredere zoektocht naar genealogische standaarden en richtlijnen bracht mij bij de site van de Amerikaanse National Genealogical Society (NGS). Het NGS (niet te verwarren met het Nederlandse NGV!) heeft op hun website een set van genealogische standaarden en richtlijnen die zij aanraden voor een ieder die zijn/haar vaardigheden en expertise in genealogie wil verbeteren. Het NGS is geen accrediterende of handhavende agentschap en beoordeeld niet of deze aanbevelingen worden nageleefd in particuliere gevallen (zie ook de discussie Certificering/keurmerk).

Bij gebrek aan een set standaarden en richtlijnen van een Nederlands(talig)e genealogische organisatie schaar ik mij achter de aanbeveling van het NGS! Het is mijn mening een mooie set genealogische standaarden en richtlijnen die elke stamboomonderzoeker zou moeten hanteren. Om deze reden heb ik de set van genealogische standaarden en richtlijnen vertaald en geplaatst op de website Genealogie Online (ook beschikbaar in één handzaam PDF document):