Sinds kort (11 oktober 2007) is de Actuele inhoudsopgave van Genlias vernieuwd:

Actuele inhoudsopgave overzichtelijker

Het overzicht van wat er in Genlias zit is vanaf nu op een andere manier vormgegeven. Tot nu toe werd in één lange pagina alles getoond wat er van iedere gemeente beschikbaar was. Deze gegevens zijn nu in een database overgebracht. Het voordeel hiervan is, naast een eenvoudiger beheer van de gegevens, dat er gemakkelijker gezocht kan worden, terwijl de presentatie van de inhoud van Genlias er door verbeterd is.

Aangezien ik Genlias vanwege de Genlias Monitor altijd goed in de gaten hou was ik benieuwd wat deze nieuwe pagina zou brengen. Op zich denk ik dat dit mooie nieuwe functionaliteit is, met nog enkele verbeterpuntjes… Een viertal zaken valt op:

  1. Onderaan de lijst met regio’s en landen staat de melding "(De pagina’s worden geopend in een nieuw venster)". Ik heb hier een hekel aan, ik wil zelf de baas over mijn browser zijn, dus zelf bepalen of iets in een nieuw venster komt of niet! Het nut van het openen in een nieuw venster op deze pagina ontgaat mij totaal. De maker(s) van de nieuwe functionaliteit wil ik dan ook graag op de volgende Webrichtlijn wijzen:

    R-pd.8.15
    Open geen automatische nieuwe vensters, behalve wanneer de locatie van de link behulpzame informatie bevat die nodig kan zijn tijdens een belangrijk, niet te onderbreken proces. Bron: http://webrichtlijnen.overheid.nl/eisen-richtlijnen/richtlijnen/alle-richtlijnen/

  2. Om in de buurt van de Webrichtlijnen te blijven, de HTML laat wat te wensen over… De validator van bijv. het W3C meldt zo’n 1242 fouten op de Groningen pagina
  3. De "database met gegevens" en bijbehorende pagina’s wordt gehost via http://www2.tresoar.nl/genliasdocs/. Opvallende ?! Is het uitbreiden van Genlias te moeilijk qua organisatie en techniek (Oracle?/Java) / duur en bij het Tresoar makkelijk qua organisatie en techniek(MySQL?/PHP) / goedkoop?

Maar bovenstaande punten vallen toch in het niet bij het punt dat ik het meest vind ontbreken: een RSS feed !!! Nu de gegevens in een database zitten (ik hoop inclusief datum van toevoegen) kun je ook heel eenvoudig een RSS feed creëren. De RSS feed is natuurlijk de manier om gebruikers – in deze tijd van feedreaders, aggregators en open standaarden – op de hoogte te stellen van nieuwe toevoegingen! Enkele voorbeelden: nieuwste publicaties op Genealogie Online, nieuwste genealogische websites in de Stamboom Gids, of voor de echte liefhebbers een OPML bestand van al mijn genealogische webfeeds. Mijn RSS feeds lopen overigens via Google’s gratis FeedBurner service met de MyBrand optie via http://feeds.coret.org/ (ook brandbreedte technisch een aanrader).