Feeds, webfeeds en RSS, zijn termen die nog niet bij een breed publiek bekend zijn, hetgeen ook uit onderzoek blijkt. Nu Internet Explorer 7.0 ook in Nederland langzaam gemeengoed wordt, zullen – door de feed ondersteuning in IE7.0 – meer en meer mensen de feed ontdekken als nuttig en tijdsbesparend en gaan gebruiken! In dit artikel een korte introductie van feeds en een inventarisatie van genealogische feeds.

Wat zijn feeds?

Een (web)feed is een alternatieve, versimpelde weergave van online inhoud (in principe zonder opmaak). Het is de meest gebruikte vorm van websyndicatie, hetgeen betekent dat inhoud beschikbaar wordt gemaakt voor andere sites, internetgebruikers en media – de site syndiceert zijn inhoud. Een voorbeeld van een site die feeds van andere sites toont is feeder.nl, er is ook een Genealogie sectie (die onder andere inhoud van mijn sites incorporeert). Feeds, of de meer technische namen RSS en ATOM, worden vooral gebruikt bij weblogs en nieuws sites om het laatste artikel of nieuws kenbaar te maken. Feeds zijn voor gebruikers een uitermate geschikt middel om op de hoogte te blijven van nieuws: als er een nieuw item is wordt dit ook via de feed kenbaar gemaakt. Je hoeft dus niet constant sites te controleren (door deze te bezoeken) om te kijken over er iets nieuws is, tijdsbesparend dus.

Feeds zijn te lezen via een RSS-lezer. Browsers als Firefox en de nieuwe versie van Internet Explorer (versie 7.0) hebben ondersteuning voor feeds. Ook zijn er speciale websites, zoals Feedo of Google Reader (die ik persoonlijk gebruik), die het mogelijk maken om feeds te lezen. Zie verder de pagina RSS feeds op het Stamboom Forum …

Tenslotte, hoe weet u of een site een feed heeft? Er zijn twee manieren: of de auteur maakt dit kenbaar door een feed logo te gebruiken (zoals rechtsboven in dit artikel in het groot), of een klein oranje XML of RSS logo. Ook kan een auteur aan de browser kenbaar maken dat er een feed is, dit heet auto-discovery. Als bezoeker ziet u dan in het feed logo in de adresbalk verschijnen (bij Firefox) of oplichten in de werkbalk (van Internet Explorer). Door op het logo te klikken kunt u de feed toevoegen aan uw lijst van feeds. Als het goed is ziet u het feed logo nu ook in uw browser, immers mijn weblog wordt ook via een feed aangeboden.

Meer hierover lezen? Lees de Meer uit RSS halen posting op de weblog van Tanja de Bie.

Genealogische feeds

Al mijn sites, inclusief deze weblog, hebben een RSS feed met auto-discovery, zie de RSS feeds pagina op het Stamboom Forum voor een totaal overzicht. Als er bijvoorbeeld een nieuwe site wordt toegevoegd aan de Stamboom Gids, een nieuwe publicatie is op Genealogie Online of nieuws is te melden over de Genealogie Werkbalk, dan wordt dit ook via de feed van de betreffende site gemeld.

Ook sites als Geneanet, Voorouders.net, fora van Aldfaer en PRO-GEN, en weblogs van onder andere Eric Hennekam, Gijs Hesselink, Christian van der Ven (De Digitale Archivaris) en Genealogie West-Brabant bieden webfeeds.

De site van Verre Verwanten is een voorbeeld van een site die de RSS knoppen gebruikt om aan te geven dat er feeds zijn om op de hoogte te blijven van nieuws (deze site gebruikt geen auto-discovery).

Waar zijn de feeds?

Feeds zijn een ideaal middel om mensen (en websites) op de hoogte te stellen van nieuws (nieuwe artikelen, nieuwe toevoegingen) zonder dat gebruiker constant sites hoeven te controleren. Ik moet dan gelijk aan de sites Digitale Bronbewerkingen Nederland en BelgiĆ« en Van Papier Naar Digitaal. Beide belangrijke sites die in met soort nieuwe technieken helaas vaak ver achterblijven …

Aan mijn Mijn advies aan het NGV artikel kan ik nog een item toevoegen, want ook de (nieuwe en huidige) site van het NGV ontbeert een feed:

Mijn advies: voeg een feed toe om uw bezoekers op de hoogte te houden van het actuele nieuws (en wellicht de agenda).

Enige geruststelling voor de personen van bovengenoemde sites: ook vele sites van professionals/archieven/overheden moeten nog feeds implementeren! Denk hierbij aan sites van CBG, Genlias, Drenlias, Tresoar, Zeeuws Archief, Brabants Historisch Informatie Centrum en alle Digitale Stamboom websites …

Gebruikt u al webfeeds?

Ja
Ja en mijn site/weblog heeft ook een webfeed
Nee, maar ik ga het eens proberen
Nee, ik vind het te moelijk
Nee, ik zie het nut niet
Free polls from Pollhost.com