cbgOp de startpagina van het Centraal Bureau Genealogie (CBG), in de Actueel sectie, valt te lezen:

Vernieuwde website CBG

Vrijdag 28 december jl. heeft het Centraal Bureau voor Genealogie zijn vernieuwde website online gezet. De vernieuwing van de website is een belangrijke stap op weg naar de digitale studiezaal die het CBG medio januari open stelt. Een nieuwe layout en een praktische menustructuur in één kolom aan de linkerzijde van het scherm zijn de opvallendste aanpassingen.

Reden genoeg om deze vernieuwde website eens onder de loep te nemen. Ik ben dan wel geen vriend van het CBG, graag geef ik hen, net als Genlias en het NGV, wel advies.
Look-and-feelDe opmaak van de vernieuwde website is erg behoudend, ik vond de vorige look-and-feel origineler. Maar opmaak is altijd erg subjectief. Ergonomie is meer objectief, zo is een zoekfunctie rechtsboven een juiste plaats. De “broodkruimel” (aanduiding waar je in een website bent) is ook vaak bovenin zichtbaar, nu (of was dat al?) staat deze onderaan, minder logisch. Bij de taal wissel functie (rechtsboven) wordt de vlag van het Verenigd Koninkrijk (Union Jack) getoond (naast het woord english). Echter: vlaggen representeren landen, geen talen!
StandaardenEen ander objectief meetbaar aspect is het voldoen aan standaarden. De homepage van het CBG heeft volgens het W3C 35 fouten (ook de CSS bestanden zijn niet zonder fouten). De WechrichtlijnenQuickscan, die vooral voor overheidssites is bedoeld, heeft een score van 29 van 47 aan (oftewel 18 verbeterpunten). De code ziet er zowieso rommelig uit: zo komt er niet gebruikte Javascript voor (function MM_swapImgRestore() { …} function MM_preloadImages() { …} function MM_findObj(n, d) { …} function MM_swapImage() { … }) en komen er browser(versie) afhankelijke constructies voor (<!–[if IE 7]> … <![endif]–>). Weg ermee!Een belangrijk aspect bij toegankelijkheid van een website is ook het gebruik van Javascript en alternatieven. Zo is de “Exact zoeken” link (behalve dat deze naar een niet bestaande pagina leidt en het geheel er in Internet Explorer 7 niet goed uitziet) afhankelijk van Javascript. Dus een ieder die Javascript heeft uitstaan kan geen informatie krijgen over de zoekfunctionaliteit, er is geen “noscript” alternatief.
Search Engine OptimizationEen ander belangrijk aspect van een website is de vindbaarheid. Het feit dat de pagina’s niet allemaal “onder” http://www.cbg.nl/ draaien is hierbij het eerste minpuntje, ook voor alle bezoekers is het vreemd en niet vertrouwd dat zij ineens http://194.171.109.12/page/6/home in hun adresbalk zien staan.Een tweede minpunt is het ontbreken van unieke titels en beschrijvingen per pagina. Als iemand in Google zoekt naar “vrienden cbg” dan krijgen zij het volgende resultaat:

CBGHuisgenoten van Vrienden die de studiezalen bezoeken kunnen vrije toegang krijgen door Huisgenoot-vriend van het CBG te worden. Zij betalen daarvoor ook een
194.171.109.12/page/115/vrienden – 14k –

Als je niet overal op elke pagina <title>CBG</title> zet en ook nog eens <meta name=”keywords” content=”” /> en
<meta name=”description” content=”” /> (dus lege waarden!?) maar hier slim mee omgaat dan kun je het volgende verbeterde resultaat krijgen:

Vrienden van het Centraal Bureau voor GenealogieEen groot aantal Vrienden/donateurs steunt ons werk met hun jaarlijkse contributie…cbg.nl/page/115/vrienden – 14k –

Bijkomend voordeel van unieke paginatitels is dat als een bezoeker een pagina toevoegd aan zijn/haar favorieten niet de nietszeggende titel “CBG” ziet maar de juiste titel voor die betreffende pagina!De eerder genoemde Google zoekopdracht bracht ook nog een ander euvel naar voren. Het derde zoekresultaat (getitel Centraal Bureau Genealogie, maar ook deze ging over de Vrienden pagina) leidde naar http://www.cbg.nl/cbg_lege_pagina.php?id=115. Dit is de oude link… Bij een transitie naar een nieuwe structuur is het van groot belang – voor zowel bezoekers als zoekrobots – om de oude links te herleiden naar de nieuwe links (zog. 301 Permanent redirect). Nu krijg je een Not Found, zowel zoekrobot als bezoeker is hier niet mee geholpen.
BeveiligingEen belangrijk deel van de beveiliging van een website bestaat uit het niet te veel informatie geven aan potentiële hackers. Het melden van de exacte versie van server software op de colofon pagina is dan ook niet aan te raden.

De website is gemaakt met behulp van PhP 5.0.1, de database is MySQL 4.0.2. De server is een Sun Sparc met Solaris 9, de webserver is Apache 1.3.31. De website maakt gebruik van Javascript.

Een deel van deze informatie wordt trouwens ook bij elke HTTP response meegegeven:

Server: Apache/1.3.31 (Unix) PHP/5.0.1

En de standaard 404 Not Found pagina (voorbeeld) toont ook weer:

Apache/1.3.31 Server at 194.171.109.12 Port 80

Positieve aan deze rijke infrastructuur beschrijving is natuurlijk dat ik het CBG kan adviseren om hun server software te updaten, ook dat hoort bij een goede beveiliging! MySQL zit op versie 4.1.22 (in de 4 serie dan, want 5 is er ook al), Apache zit op versie 1.3.39 (in de 1 serie, want 2 is er ook al) en PHP zit op versie 5.2.5.Een ander plaats waar te veel informatie wordt prijsgegeven zijn de PHP foutmeldingen, zie bijvoorbeeld de niet werkende sitemap. Deze geeft de exact technische PHP foutmelding inclusief directory namen op de server.
Web 2.0Naast een behoudende opmaak is een en ander erg Web 1.0, dus weinig Web 2.0. Zo ontbreekt een RSS feed, zijn er geen open API’s om de collecties te doorzoeken/annoteren en is er geen tot weinig gebruikersparticipatie. Belangrijke functies voor bezoekers, gebruikers en vrienden die meerwaarde geven aan een website. Maar wellicht komt dit mee met de digitale studiezaal die in de tweede helft van januari 2008 online komt op de CBG site … ?
TenslotteAls afsluiter: overweeg samenwerking met bijvoorbeeld het Stamboom Forum (met ruim 12 duizend leden de grootste online community van genealogen), de Stamboom Gids (met ruim 11 duizend gecategoriseerde en doorzoekbare genealogische websites) en Genealogie Online (eenvoudig publiceren van genealogische gegevens en met ruim 3 miljoen personen een rijk doorzoekbare bron), alle gratis en reclamevrije diensten! En dan bedoel ik niet het plaatsen van een link/logo naar elkanders website, maar echte service integratie: meerwaarde bieden aan genealogen!