Op de homepage van het NGV valt te lezen dat de nieuwe NGV site operationeel is, of beter gezegd de site draait schaduw (men legt dus de laatste hand aan de site). Met mijn interesse in genealogie en internet, en bouwer van diverse genealogische websites, heb ik de site aan een korte evaluatie onderworpen. Hieronder enige openbare adviezen, enkele serieuze meldingen op het gebied van beveiliging heb ik via e-mail aan de webmaster van het NGV gemeld.

Alhoewel de site operationeel is deze nog niet in productie of live. Vandaar dat ik sommige onjuistheden door de vingers zal zien: er zijn diverse pagina’s die leiden tot een “niet gevonden” pagina, ook zijn er links die (nog) nergens naartoe leiden (#).

Mijn advies: testen, testen, testen! Zowel handmatig als geautomatiseerd, zodat er geen “broken links” meer zijn. Als bepaalde functionaliteit/inhoud er nog niet is maak hier dan geen niet-werkende links voor aan.

De layout van de nieuwe versie spreekt mij persoonlijk niet zo aan: ik vind de “oude” eleganter en rustiger. Maar smaken verschillen. Qua techniek wordt er een methode gebruikt die erg passé is: frames. Dit zijn een soort vensters in vensters. Aan deze techniek kleven een boel nadelen. Als gebruiker merk je bijvoorbeeld dat je af en toe twee scrollbars moet gebruiken om het geheel te lezen. Wat mij bevreemd is dat er af en toe ook externe sites in de frames worden geladen. Dit kan de suggestie wekken dat de content onderdeel is van de NGV site. Een voorbeeld is het Genealogisch Vademecum van Walter Andreas Groen dat wordt geladen als je in het Kenniscentrum het Woordenboek aanklikt. Ik hoop dat een en ander met toestemming gebeurt, en dan kan je het natuurlijk ook uitleggen als erkenning voor meneer Groen… (zo niet, mijn advies aan meneer Groen, zoek met Google naar frame breakers)

Mijn advies: gebruik geen frames, zeker niet om externe sites binnen je eigen site te tonen. Maak duidelijk als iets een externe site is en geef aan dat de auteur hiervoor toestemming heeft gegeven (uiteraard alleen als dat zo is).

Een feit waarvan ik me pas goed bewust werd toen ik de site door bladerde is dat de site vooral is gericht op de leden van het NGV. In deze tijd van social networks en online communities vind ik dat het NGV hier een verkeerde (of in ieder geval zeer behouden) keuze heeft gemaakt. Door de drempel tot deelname laag te maken of weg te nemen wordt de deelname (van ook niet-leden) veel groter, iets waar de NGV leden ook weer van profiteren.

Diverse functionaliteit is pas toegankelijk nadat je bent ingelogd. Het registreren door niet leden (waarom moet ik hiervoor postcode en woonplaats verplicht invullen?) is mogelijk, maar wel “beperkte tijd geldig”. De registratie maakt het mogelijk om de profielen te doorzoeken, dit is een functonaliteit die te vergelijken is met het Wie (onder)zoekt wie? register die zich niet beperkt tot NGV leden. Maar het aanmelden van nieuws en agenda punten blijft onmogelijk voor niet-leden, iets wat in deze tijd van user-generated content toch achterhaald is. Om nog even terug te komen op het profielenboek, is dit niet een concurrurent van de eigen Contactdienst?

Mijn advies: maak een keuze tussen profielenboek en Contactdienst, of integreer deze! Ook kunt u leden helpen door het Wie (onder)zoekt wie? register te integreren, hiervoor is een API beschikbaar die uw ontwikkelaars gratis kunnen gebruiken.

Een vereniging als het NGV is altijd op zoek naar nieuwe leden. Door de website werd ik niet echt overtuigd van de voordelen. Op de pagina waar je je kunt opgegeven staan geen prijzen, waarom niet? Als je je “tijdelijk” registreert is er de unieke mogelijkheid om geïnteresseerden over te halen, deze marketing opportunity wordt echter niet gebruikt.

Mijn advies: maak van de website enerzijds een tool die meerwaarde biedt voor u leden, wees hierin ook genoeg onderscheidend van andere niet-leden gebonden initiatieven, en, gebruik de site ook om nieuwe leden binnen te halen. Wilt u echt vernieuwend zijn, zeg maar Web 2.0, vorm de site dan om tot een social network site voor stamboomonderzoekers!

Tot mijn grote verbazing is de nieuwe website niet geïntegreerd met NGV’s stamboom site. Dit vind ik een groot gemis. Alhoewel de stamboom site al geruime tijd niet meer groeit en ontwikkeling stil lijkt te staan (ook al staat er “Onze site is een succes. Dagelijks komen er accounts bij.”) had ik toch verwacht dat de zoekfunctie van de nieuwe site ook de stambomen zou doorzoeken. Nu ik over nadenk, ook andere zoekfunctionaliteit zou geïntegreerd kunnen worden, doorzoek ook de Contactdienst en Links (heeft dit trouwens bestaansrecht gezien de groot aantal genealogische linkverzameling sites die er al zijn?).

Mijn advies: integreer stamboom.ngv.nl in ieder geval in de zoekfunctionaliteit, en, maak de stamboom site weer tot leven (of ga een samenwerking aan met Genealogie Online ;-). Probeer alle NGV sites te integreren (ik realiseer mij dat dit een zeer grote opgave is). Zorg in ieder geval dat de zoekfunctie prominent op elke pagina zichtbaar is (bijvoorbeeld rechtsboven), dit is een veelgebruikte functie binnen websites die je altijd in de buurt wilt hebben.

Tenslotte nog wat kleine puntjes:

  • Waar komen de kaarten vandaan? Bronvermelding!
  • Is de webmaster hetzelfde als webredactie? De contact links zijn hetzelfde…
  • Bij het zoekscherm staat dat je één of meer letters moet invullen. Je hoeft echter niets in te vullen. Dit kan op termijn (als de inhoud al maar toeneemt) performance problemen veroorzaken. Dus: dwing minimale invoer af.
  • Bij Uitwisseling > Collecties staan een link naar Stamboom.nl. Eh, ik denk dat er Stamboom.ngv.nl wordt bedoeld…
  • Reglementen en Statuten zijn PDF documenten, zorg dat dit voor gebruikers duidelijk is, niet iedereen heeft een PDF lezer geïnstalleerd. Of beter, maar er gewoon HTML van.

Op de website van de NGV stond alleen een melding dat er een nieuwe site was. Helaas geen uitnodiging om feedback te geven. Een gemiste kan, waar ik de NGV ook graag mee help. Ik heb op het Stamboom Forum een item aangemaakt waar stamboomonderzoekers hun lovende en opbouwende kritieken kunnen uiten over nieuwesite.ngv.nl.

NGV: Succes met de nieuwe site!