sociaal_netwerk Iedereen heeft een sociaal netwerk met familie, vrienden, kennissen en collega’s. Dit fenomeen is ook op Internet aanwezig! De mogelijkheden van internet kunnen helpen bij het onderhouden, uitbreiden en uitnutten van het sociale netwerk. Dit artikel gaat in op online sociale netwerken in het algemeen en het sociale netwerk voor genealogen in het bijzonder. Hoe werken online sociale netwerken?
Veelal herken je de online sociale netwerken aan het feit dat je er een profiel kunt maken. Een profiel bevat informatie over de eigen persoon en veelal ook een foto. Het profiel is dan te koppelen aan andere mensen die al een profiel binnen dat sociale netwerk hebben, meestal worden deze koppelingen ook wel “vrienden” genoemd. Dat kunnen bekenden zijn, maar via een sociaal netwerk kun je ook met mensen in contact komen die je nog niet kent, doordat je iets met hen deelt. Onderstaande video door de Commoncraft show geeft, in de voor hun typerende stijl, aan wat een online sociaal netwerk is en wat je er aan kunt hebben. Voorbeelden van “social networks” zijn Hyves, NetLog, Schoolbank.nl, Plaxo en (het meer zakelijke) LinkedIn, allemaal netwerken met miljoenen gebruikers! online genealogen op LinkedInBinnen dergelijke sociale netwerken bestaat vaak ook de mogelijkheid om groepen te vormen (dat op zich natuurlijk weer een sociaal netwerk op zich is) rond een bepaalde organisatie of kennisgebied. LinkedIn gebruikers kunnen bijvoorbeeld kenbaar maken dat zij een stamboomonderzoeker zijn door zich aan te sluiten bij de online genealogen groep. Stamboom Forum, het sociale netwerk van genealogen Het Stamboom Forum is een sociale netwerk specifiek voor genealogen. Naast de discussie die er mogelijk is – na eenmalige gratis registratie – kan er ook een profiel worden aangemaakt waar de genealoog iets kan vertellen over bijvoorbeeld het eigen genealogische onderzoek en de familienamen die hij/zij (onder)zoekt. Binnen het profiel zijn ook de favoriete websites uit de Stamboom Gids zichtbaar en de eigen publicaties op Genealogie Online. Binnen het Stamboom Forum kunnen andere leden als vriend worden aangemerkt. Naast het feit dat de vriendenkring op het profiel wordt getoond en men elkaar sneller kan vinden wordt sommige informatie ook alleen beschikbaar gesteld aan vrienden en is dus niet openbaar als men dat zo insteld. Op deze manier kan er dus (persoonlijke) informatie worden verstrekt die niet gelijk via Google door iedereen is te vinden. Zo kan elke stamboomonderzoeker in zijn of haar profiel aangeven dat er genealogische vriendendiensten worden geleverd aan andere leden of vrienden. Enkele voorbeelden:

ArchiefIk woon dicht bij het Haags gemeentearchief en ben bereid hier voor Stamboom Forum leden iets op te zoeken. ErvaringIk heb veel ervaring/kennis van de lokale geschiedenis van Gouda en ben bereid dit voor Stamboom Forum vrienden in te zetten. Boek/tijdschriftIk heb de kwartierstatenboeken van Prometheus en ben bereid hier voor Stamboom Forum leden iets in op te zoeken. CD/DVDIk heb Genealogie uit Limburg – 2007 CD en ben bereid hier voor Stamboom Forum vrienden iets in op te zoeken. WebsiteIk ben lid van Ancestry.com en ben bereid hier voor Stamboom Forum vrienden iets in op te zoeken.

Online sociale netwerken worden interessanter naarmate de populatie groeit. Met zo’n 17 duizend leden is het Stamboom Forum een zeer nuttig èn leuk instrument om in contact te komen met andere stamboomonderzoekers of geïnteresseerde naamgenoten en elkaar te helpen bij onze passie: genealogie!