In november 2017 schreef ik in het artikel Inkleuren van zwart-wit foto’s dat computers “aangeleerd” kunnen worden om zwart-wit foto’s om te zetten naar kleurenfoto’s. Door genoeg voorbeelden te geven kan een machine learning algoritme een zwart-wit foto inkleuren. Het zijn niet de echte kleuren, het is een artistieke benadering en de resultaten wisselen. Maar het maakt menig foto levendiger.

Hieronder een voorbeeld van een zwart-wit foto en daaronder de ingekleurde versie.

Protest van schoolvoetballers tegen afgelasten (29 maart 1951)
Bron: Nationaal Archief / fotocollectie ANEFO, fotograaf J.D. Noske
Via https://colourise.sg/ ingekleurde versie van bovenstaande foto.

Een volgende stap kan zijn, om de foto’s om te zetten naar 3D. Om dit te bereiken moeten, wederom met behulp van machine learning, in de foto de ‘objecten’ worden herkend en moet de diepte bepaald worden. Door nu de camera-positie te wijzigen of, zoals in onderstaand voorbeeld, in te zoomen zullen objecten die dichterbij staan, anders weergegeven worden dan objecten die verder weg staan. Hierdoor ontstaat een 3D-effect! Let maar eens op het hoofd van de jongen rechtsvoor. Oplettende kijkers zullen deze subtiele 3D weergave in de Bevrijdingjournaals van de NOS hebben waargenomen bij veel van de getoonde foto’s (waardoor het net videobeelden leken).

Naar 3D omgezette (zoom-in) versie van bovenstaande foto.

Bovenstaande 3D weergave is gemaakt op basis van een machine learning algoritme zoals beschreven in het wetenschappelijke artikel 3D Photography using Context-aware Layered Depth Inpainting van Meng-Li Shih, Shih-Yang Su, Johannes Kopf en Jia-Bin Huang.

Als u een recente iPhone heeft met de Facebook app, dan kunt u op een eenvoudige wijze 3D foto’s maken (en op Facebook publiceren). Wellicht dat het idee over een paar jaar ook door een Israëlisch familiegeschiedenis bedrijf wordt opgepakt (net als het inkleuren) …