Als genealoog weet je dat namen – voornamen en familienamen – op verschillende wijzen geschreven kunnen worden. Dit betekent dat bij het zoeken via zoekmachines ook de naam varianten meegenomen moeten worden. Er zal eerst gekeken moeten worden wat een zoekmachine kan: is het alleen zoeken op exact voorkomen van de naam of is er ook een mogelijkheid om op synoniemen te zoeken (controleer welke dit zijn!) of nog beter, kun je ook fonetisch zoeken?
Open Archieven biedt de mogelijkheid om fonetisch te zoeken door het ~ teken op te nemen voor de naam in de zoekopdracht. Een zoektocht op ~Zoodsma levert bijvoorbeeld resultaten op met de namen Zosma, Jousma en Cosma. Het levert dus een verbreding op van de zoekopdracht, vooral in combinatie met andere zoektermen is dit nuttig.Bij Open Archieven wordt er ook automatisch doorgezocht naar gerelateerde akten. Ook hier wordt rekening gehouden met naam varianten.
Hieronder een mooi voorbeeld: een geboorteakte die automatisch gelinkt is (ter herkennen aan het oranje paperclipje) met de overlijdensakte. Het feit dat Hillegonda Petronella Louisa bij geboorte Janschen (met sch) heette en bij overlijden Janssen (met dubbel s) is voor Open Archieven geen probleem om de aktes te koppelen.
Ook de functie die bij de ouders alle gebeurtenissen van hun kinderen toont (op te roepen door te klikken op het = symbooltje) gebruikt de fonetisch zoekwijze zoals hieronder wordt getoond.
Opvallend in de opsomming van kinderen is dat het eerste kind een andere familienaam heeft dan het tweede kind. Als je echter de scan van de doopakte van Bartholomina Claudina Maria Schmidt bekijkt dan lijkt het om een indexeringsfout te gaan. Het mooie van fonetisch en slim zoeken op basis van de naam van de ouders is dat je deze dochter met andere achternaam toch vindt.
Een onderzoeker kan echter niet blind vertrouwen op de zoekresultaten en onderliggende techniek. Bij de overlijdensakte van Hillegonda wordt bijvoorbeeld noch de geboorteakte gevonden noch de doopakte van haar zusje.
Reden voor het niet vinden van de akten is dat de vader in deze akte een extra naam heeft (Marinus). Op dit moment vindt de zoekmachine van Open Archieven Bartholomeus Johan wel genoeg lijken op Bartolomeus Marinus Johan, maar niet andersom.Het koppelen van aktes en fonetisch zoeken zijn standaard functies van Open Archieven.