Vanavond kwam ik via Eastman’s Online Genealogy Blog op een patent op het gebied van genealogie die is toegekend aan The Generation Network (moederbedrijf van Ancestry.com): Correlating genealogy records systems and methods.

A method of consolidating genealogy records includes partitioning the records using at least one index file to form one or more partitions, sorting the records in a partition based on a data element in the records, comparing records within a sort range, based on the comparison, identifying same person records, consolidating information in the same person records, receiving a request from a user to view at least a portion of the consolidated information for a particular group of same person records, and sending a file that includes the portion to the user.

Kortweg komt het neer op een methode om in een grote (verzameling van) gegevensverzameling(en) personen te vinden die hoogstwaarschijnlijk hetzelfde zijn op basis van diverse kenmerken/overeenkomsten.Ik moest gelijk denk aan de functionaliteit die ik voor Genealogie Online heb ontwikkeld (en niet heb gepatenteerd…):

Vindt aanknopingspunten in uw publicaties met andere publicaties
Door matching technologie toe te passen kan Genealogie Online u maandelijks wijzen op mogelijke aanknopingspunten met andere publicaties op Genealogie Online. Er wordt hierbij gekeken of de personen in die voorkomen in uw gegevensverzameling voorkomen in/lijken op personen in andere gegevensverzamelingen op Genealogie Online. Op deze manier wordt u aangemoedigd om in contact te treden met de auteurs van de andere publicatie(s) en informatie uit te wisselen.

Mijn eerste gedachte bij het patent was, hoe kan een dergelijk idee gepatenteerd worden? Wat zijn de beweegreden van Ancestry.com? Willen ze met dit patent concurrenten als FamilySearch dwarsbomen? The Generations Network is een commerciƫle speler, maar toch krijg ik de kriebels van dit soort patenten.

Mijn tweede gedachte, na doorlezen van het patent (PDF van 37 pagina’s, te downloaden na registratie van freepatentsonline.com) was dat ik de Aanknopingspunten functionaliteit op Genealogie Online zou kunnen verbeteren. Waar Genealogie Online alleen kijkt naar overeenkomsten in naam, geboortedatum/plaats en datum/plaats van overlijden wordt er in het patent beschreven methode ook overeenkomsten in vader en moeder gekeken (om de waarschijnlijkheid te berekenen).

Maar, nu het patent (in Amerika) is toegekend, kan ik dit idee uit het patent wel gebruiken?