Volgens Newsweek is dit het jaar van de widget. Naast mijn activiteiten op het vlak van genealogische API’s (zie ook https://api.coret.org/) heb ik mij de afgelopen tijd dan ook eens in widgets geëxperimenteerd. Het resultaat is te zien op http://widgets.coret.org/

Wat is een widget (en wat moet ik ermee)?

Widgets zijn kleine softwareprogrammaatjes die gebruikers in een profiel (van bijvoorbeeld Hyves), weblog of persoonlijke website of startpagina (als iGoogle) kunnen plaatsen. Vaak zijn het (gegenereerde) stukjes HTML met daarin verwijzingen naar Javascript of Flash die je verder niet hoeft te begrijpen. Veelal kun je het widget instellen qua inhoud en opmaak. Widgets zijn dus eigenlijk tooltjes om je dagelijkse bezigheden leuker, makkelijker of efficienter te maken.

Zelf widgets maken

Voor de “widget consument” is het opnemen van een widget erg eenvoudig. Maar ook voor de “widget producent” zijn er niet veel hobbels. Er zijn veel services die hulp bieden bij het maken en hosten van widgets, die een platform bieden.

Zo biedt WidgetBox bijvoorbeeld, naast een veelheid aan verwijzingen naar widgets, een service om op basis van een RSS feed een widget te maken. De look-and-feel kun je als “widget consument” zelf instellen en WidgetBox maakt het mogelijk om de widget op diverse platformen automatisch te installeren. Zo kun je eenvoudig van de RSS feed van deze weblog een widget maken.

Of bijvoorbeeld het laatste nieuws over Genlias en de Genlias Monitor (op basis van de Genlias Monitor RSS feed):

Widgets om content en functionaliteit te ontsluiten

Met Genealogie Online, het Stamboom Forum, de Stamboom Gids (en de Genealogie Werkbalk) ontstaat er een genealogisch platform met veel user-generated content. Deels is deze beschikbaar via RSS feeds, een deel via API’s en nu ook via een aantal widgets!

De eerste widget is Genealogie Nieuws. Via deze widget kan een gebruiker genealogische nieuws op zijn/haar website of weblog plaatsen. Door enkele keuzes te maken op de Genealogie Nieuws pagina verschijnt het widget direct in beeld, plus de te kopiëren code. Ik heb deze widget opgenomen in de rechter kolom van deze weblog.

Een andere widget is het Genealogie Profiel – het visitekaartje van de genealoog op Internet. Dit type widgets wordt ook vaak een badget genoemd, het laat zien dat iemand lid is van een bepaalde community, in dit geval het Stamboom Forum. De widget, die is gekoppeld aan het profiel van gebruikers op het Stamboom Forum, toont ook welke familienamen hij/zij (onder)zoekt, een link naar de eigen genealogische publicaties op Genealogie Online en de favoriete websites uit de Stamboom Gids. Ik heb deze widget opgenomen in de rechter kolom (bovenaan) van deze weblog.

Heeft u nog ideeën voor een genealogische widget? Ik hoor het graag!