Eén van mijn genealogische webfeeds is die van Dick Eastman: Eastman’s Online Genealogy Newsletter. Met verbazing lees ik aldaar aankondigingen en rapportages van Genealogy Cruises. Jawel: speciale meerdaagse tochten op cruiseschepen voor genealogen! Een kort overzichtje van cruises die ik onlangs in Eastman’s Newsletter langs heb zien komen:

 

Zoals de titels van deze cruises verraden zijn ze gekoppeld aan producenten van genealogische software. Maar de lijst met sprekers en onderwerpen geven toch wel een indruk dat het gerust genealogische conferenties genoemd mogen worden. Uiteraard onder het genot van eten, drinken, zon en eiland- en stedentripjes in zonnige orden. De Legacy Genealogy Cruise 2008 wordt geadverteerd als een Historisch Europa Cruise: deze start in Londen en doet daarna steden aan als Copenhagen, St. Petersburg, Helsinki en Stockholm. Deze 12-daagse cruise kost u $2.048 … De één week durende Wholly Genes Cruise, die start vanuit New York City en vaart naar exotisch plaatsen als St. Kitts, Antigua, St. Thomas en San Juan, Puerto Rico, kost $843 per persoon. De verschillende berichten lezende over de diverse cruises geeft toch wel de indruk dat deze prijzen niet afschrikken, in tegendeel, de cruises zitten vol! Tja, als ik dan even mag dagdromen…

Bob Coret nodigt u uit, in samenwerking met het CBG en NGV, gesponserd door Ancestry.com, GensDataPro en het Nationaal Archief, voor de Genealogie Online Cruise 2008. Het luxe cruiseship Insignia vaart u op deze 6 daagse cruise langs Griekse eilanden als Suros, Malymnos en meert af in Bodrun, Turkije. Tijdens deze cruise worden er diverse presentaties gegeven door toonaangevende experts op het gebied van genealogie, onderzoek en archieven als Rob van Drie, Yvette Hoitink, Eric Hennekam, Christian van der Ven en Dick Eastman. Diverse lezingen worden er gegeven door leden van het NGV, waarbij in workshop verband uitleg wordt gegeven over archiefonderzoek, online publiceren & privacy, genetische genealogie en paleografie en vele andere onderwerpen. Het programma na de lunch wordt veelal gevuld met cursussen voor beginners èn gevorderen van stamboomprogramma’s als GensDataPro, PRO-GEN en Aldfaer en services als UwStamboomOnline, Zooof, Geneanet en uiteraard Genealogie Online. In een afsluitend forum wordt er gediscussieerd over genealogie en geschiedenis onder leiding van Maarten van Rossum. De kosten voor de cruise, inclusief eten, drinken en alle lezingen bedraagt € 975 per persoon.

Zou u boeken?