Ik werd deze week via de RSS feed van het Nationaal archief op de hoogte gebracht van het nieuwsbericht dat het Nationaal Archief vanaf 17 mei om de week op zaterdag open zal zijn. Aangezien de kantooruren door mij – en velen met mij – worden doorgebracht op kantoor en archiefbezoek op deze tijden dus niet mogelijk is, stemde mij deze openstelling op zaterdag erg goed. Aangezien ik het beeld had dat stamboomonderzoek buiten de kantooruren eigenlijk alleen kan via Internet kon heb ik een steekproef genomen bij een 19-tal archieven op openingstijden (op basis van wat er vermeld staat op de website van het betreffende archief of instelling). Resultaten steekproef Hieronder ziet u de resultaten van de steekproef (gepubliceerd via Google Documenten). Ik heb in dit overzicht de “open buiten kantooruren” velden groen gemarkeerd. Conclusie In het algemeen kan ik zeggen dat ik mijn beeld moet bijstellen: archiefbezoek buiten kantooruren is goed mogelijk!