imageVandaag is bekend geworden dat Coret Genealogie een ‘Founding Member’ wordt van Family History Information Standards Organisation, Inc. (FHISO). In dit artikel de motivatie hierachter, in het kort: omdat standaarden op het vlak van genealogie belangrijk zijn!

Informatie over familiegeschiedenis

Wanneer er genealogische gegevens of scans van akten worden gepresenteerd of uitgewisseld is het handig als er eenduidige afspraken zijn over de wijze waarop dat gebeurt. Als iedereen (gebruikers, websites, programmeurs, enz.) zich aan dit soort afspraken houdt is het makkelijker om gegevens te delen en gaat er niets verloren in de communicatie.
Een voorbeeld van afspraken omtrent uitwisseling van genealogische gegevens is GEDCOM. Een stamboomprogramma kan de genealogische gegevens exporteren naar dit formaat zodat het in een andere programma (van een collega onderzoeker) of website (als Genealogie Online) kan worden ingelezen.
In het GEDCOM 25 jaar! Tijd voor pensioen? (2009) artikel beschreef ik deze, in 1984 door de Mormonen ontwikkelde, de-facto standaard (dus niet een echte standaard) en wat er aan schort. Ook schreef ik toen:

Het lastige aan het maken van een nieuwe standaard is autoriteit. Een partij (nationaal of internationaal) die visie toont en als gezag houdende partij wordt gezien die de standaard bewaakt en door ontwikkelt en die voor draagkracht zorgt zodat de standaard werkt. Want een standaard zonder adoptie door softwaremakers, websitebouwers en instellingen als archieven is niets waard.

Het FHISO beoogt nu juist een zo’n organisatie te zijn. Het FHISO (zie ook Why FHISO?) is opgezet om internationale standaarden te ontwikkelen op het vlak van genealogie en familiegeschiedenis, gebaseerd op de principes van diversity & due process (openheid, gebrek aan dominantie, balans, overleg over standpunten en bezwaren, en consensus).
Genealogen en technologen zullen er zij-aan-zij werken om de behoefte te inventariseren en oplossingen te realiseren. Zowel gebruikers, ontwikkelaars als genealogische service providers hebben hier baat bij.
Ik draag vanuit Coret Genealogie graag bij aan de ontwikkeling en het promoten van standaarden omdat ik het nut van standaarden (in het algemeen en op het vlak van familiegeschiedenis) zeer zeker inzie. Ook vind ik dat de Nederlandse inzichten en gebruiken in deze internationale standaarden niet mogen ontbreken. De opzet van FHISO ziet er goed uit en de gedachten achter deze organisatie staan mij zeer aan. Vandaar dat ik Founding Member ben geworden van FHISO!
Bekijk ook het (eerste twee-talige!) persbericht op fhiso.org hierover: http://fhiso.org/announcements/press-releases/

Draagvlak voor FHISO vergroten

Partijen die Coret Genealogie voor gingen als Founding Member zijn Ancestry.com, RootsMagic, WikiTree, ourFamily•ology en Calico Pie Limited. Ik hoop dat meer nationale en internationale partijen aan zullen sluiten zodat er nog meer draagvlak komt. Ik denk dan (in Nederland) aan het CBG, NGV en HCC!Genealogie, en ontwikkelaars van stamboomprogramma’s als GensDataPro, Aldfaer en PRO-GEN, maar ook aan archieven (of KVAN/BRAIN).
Bij deze dan ook een oproep: kijk eens rond op http://fhiso.org/