Op 24 januari 2015 werd de website Drenlias.nl omgedoopt tot AlleDrenten.nl.

De bèta versie van de website was al enige tijd beschikbaar en ik had deze op 2 mei 2014 al onder de loep genomen in het artikel Nieuwe versie van DrenLias nader bekeken. Het artikel bevatte complimenten, maar signaleerde ook problemen. Ik had gehoopt dat het Drents Archief en hun leverancier het advies ter harte had genomen en de problemen voor de lancering zouden oplossen. Maar als ik nu weer naar AlleDrenten.nl ga, dan zie ik nog dezelfde problemen!

Zoeken

Eén van de gesignaleerde problemen was dat het voor gebruikers onduidelijk is in welke bronnen de hoofdzoekfunctie zoekt. Je krijgt als gebruiker de indruk dat alle bronnen worden doorzocht. Helaas, dit is niet zo, je zult via het linker menu sommige bronnen afzonderlijk af moeten gaan, want de volgende bronnen worden bijvoorbeeld niet in de hoofdzoek-functie meegenomen:

  • Notarisrepetoria
  • Kolonistendatabase
  • Begraafregisters

In het voorgaande artikel schreef ik ook over het ontbreken van de zoeken op twee personen functie. Maar wat blijkt, deze functie is niet bij alle bronnen (en hoofdzoekfunctie) beschikbaar, bij sommige bronnen is de functie wel zichtbaar… verwarrend.

Scans

Het kopen van scans is verbeterd, alhoewel de Bestel pagina mij nog op het verkeerde been zette. De bestelpagina heeft het immers alleen over bestellen via e-mail, maar AlleDrenten.nl is voor de scans nu gekoppeld aan de winkelwagen van de website van het Drents Archief. Je kunt dus bij een scan op de ‘bestel scan’ knop klikken.

GEDCOM

Over de GEDCOM export was ik in het vorige artikel kort, ik verwees alleen naar GEDCOM bestanden die niet aan de GEDCOM standaard voldoen mogen de naam GEDCOM niet dragen! In dit artikel wil ik wat dieper op de GEDCOM problemen ingaan. Laten we onderstaande embedde overlijdensakte van AlleDrenten.nl als voorbeeld nemen.

Als je van deze akte het GEDCOM download om te importeren in je stamboomprogramma dan krijg je onderstaande GEDCOM:

0 HEAD
1 SOUR DrenLias.nl
2 VERS 1.0
2 CORP Drents Archief
0 @I1@ INDI
1 NAME Antonia /Brizee/
1 SEX F
1 OCCU
1 FAMS @F1@
0 @I2@ INDI
1 NAME Johannes /van Krugten/
1 SEX M
1 OCCU bedrijfsleider
1 FAMS @F1@
0 @I3@ INDI
1 NAME Aart /van Krugten/
1 SEX M
1 OCCU kellner
1 FAMS @F1@
0 @I4@ INDI
1 NAME Maria Jacoba /Wassink/
1 SEX F
1 OCCU
1 FAMS @F1@
0 @F1@ FAM
1 HUSB @I3@
1 WIFE @I1@
1 CHIL @I4@
1 DEAT
2 PLAC Meppel
2 DATE 05-05-1950
0 TRLR

Bovenstaande “GEDCOM” voldoet ten eerste niet aan de standaard, zucht. De standaard is toch goed is beschreven en er zijn diverse validators die gebruikt kunnen worden om te controleren of er aan de standaard word voldaan! Veel stamboomprogramma’s en websites zullen echter proberen er toch wat van te maken bij import. Als je bovenstaande GEDCOM echter “zo goed als” interpreteert dan worden de volgende feiten zichtbaar:

Het echtpaar Aart van Krugten (bedrijfsleider van beroep) en Antonia Brizee hadden een dochter genaamd Maria Jacoba Wassink. Johannes van Krugten was bedrijfsleider.

Eh? Deze akte ging toch over het overlijden van Johannes van Krugten? En Johannes was toch de zoon van Aart en Antonia en partner van Antonia? En de akte gegevens bevatten toch ook de woonplaats, leeftijd en geboorteplaats van de overledene? En waar is de bronverwijzing? Deze mist totaal… De conclusie kan niet anders zijn dat de “GEDCOM” die AlleDrenten.nl biedt ongeldig, foutief en onvolledig is. Drents Archief: ik zou – om jullie gebruikers te beschermen – de “GEDCOM” functie uitzetten en van de leverancier eisen dat zij deze functie naar behoren laten functioneren of geld terug betalen.

Beveiliging

Ik ging in het vorige artikel ook in op de beveiliging van de website. Alhoewel AlleDrenten.nl geen financiële of medische gegevens beveiligt, was èn is de beveiliging ver onder de maat: geen https bij overdracht privacy gevoelige informatie (ook al is dit alleen naam, e-mail en wachtwoord) en gebruikersnaam en wachtwoord komen plaintext tezamen in beeld en in de e-mail. Het versturen van e-mail uit iemands anders naam (bijv. medewerkers van het Drents Archief 😉 is ook nog steeds mogelijk.

Overpeinzing

Je vraagt je toch af wat er in de afgelopen 9 maanden is gebeurd aan de bèta van AlleDrenten. Wellicht waren er nog grotere problemen. Maar de door mij gemelde problemen staan niet eens op de Bekende problemen pagina? Je gaat je hierdoor wel afvragen hoe het staat gesteld met de IT kennis van de leverancier en het opdrachtgeverschap van het Drents Archief. Het geeft het gehuil in de ‘promo’ video toch een andere betekenis 🙂