Op dit moment wordt er druk gewerkt door projectbureau STAP en haar toeleveranciers aan WieWasWie, de opvolger van Genlias en de Digitale Stamboom. We moeten nog even geduld hebben, de eerste versie zal pas “in de eerste helft van 2011” beschikbaar komen. WatKunJeErMee? Het werk zit ‘m enerzijds in het bouwen van de website zelf, de functionaliteiten. Zo moeten gebruikers op WieWasWie onder andere eenvoudig en uitgebreid kunnen zoeken, ze moeten reacties kunnen geven en die moeten worden verwerkt. Ook zal het mogelijk worden om een stamboom of persoonsdossier te maken, op te slaan en met anderen te delen. WatZitErIn? Het werk zit ‘m anderzijds in het vullen van de database “onder” WieWasWie. In ieder geval zal de data die nu beschikbaar is in Genlias en de Digitale Stamboom beschikbaar komen, deze zal dus moeten “verhuizen”. Voor stamboomonderzoekers zal ook van belang zijn welke data er nog meer bijkomt. Kortom, welke archieven gaan meedoen met WieWasWie (en wie blijft het eigen losse wiel uitvinden/gebruiken of blijft zelfs inactief op Internet)? WieDoetMee? Er lopen nog gesprekken met diverse archieven. Ook zijn er gesprekken met diverse musea om ook de biografische informatie van niet papieren collecties (foto’s, merklapjes) beschikbaar te krijgen via WieWasWie. Een blik op de huidige Deelnemerspagina van WieWasWie leert dat de volgende archieven nu meedoen:
- Archief Delft
- Archief Eemland
- Brabants Historisch Informatie Centrum
- Drents Archief
- Gelders Archief
- Gemeentearchief Rotterdam
- Groninger Archieven
- Het Utrechts Archief
- Historisch Centrum Overijssel
- Historisch Centrum Het Markiezenhof
- IISG
- Nationaal Archief
- Nieuwland Erfgoed
- Noord-Hollands Archief
- Regionaal Archief Leiden
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- Regionaal Historisch Centrum Limburg
- Stadsarchief Breda
- Tresoar
- Westfries Archief
- Zeeuws Archief
WatMissenWe? Alhoewel al een aardige lijst, mis ik wel enkele archieven:
- Stadsarchief Amsterdam
- Streekarchief Goeree-Overflakkee
- Groenehart Archieven
- Regionaal Archief West-Brabant
- Gemeentearchief Den Haag
Mist u nog bepaalde archieven? Laat het weten op dit weblog of dat van WieWasWie! Of vraag bij het betreffende missende archief of zij voornemens zijn om te participeren… Kijken of we die “schapen” ook over de dam krijgen! (via Flickr Creative Commons, door Hans S)
Ik mis er veel meer.
Bijv.
– Gemeentearchief Schiedam
– Historisch Centrum Leeuwarden
– Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht
– Gemeentearchief Roosendaal, Venlo, Venray, Roermond
– etc.
Een goed initiatief, maar:
Ook bij ons in het Zonnige Zuiden mis ik nog een aantal (veelal reeds digitaal beschik- en raadpleegbare) archieven:
-Stadsarchief 's-Hertogenbosch (uitgebreider als BHIC, o.a. inzien van aktes)
-Regionaal Archief Tilburg (idem)
-Regionaal Archief West Brabant
-Streekarchief Bommelerwaard
Met vriendelijke groet,
Daan Eras – Tilburg
De archiefdiensten die op de deelnemerspagina van WWW staan hebben de INTENTIE om mee te doen. Het is nog niet bekend welke voorwaarden WWW stelt aan deelname en of de potentiële deelnemers hun volledige content aan persoonsgegevens kunnen toevoegen aan WWW.
Ik mis ook nog de Gemeentearchieven van Vlaardingen en Gorinchem….
Ik mis het Waterlands Archief uit Purmerend!
Ik mis straks vooral Genlias. Het kunnen matchen van twee verschillende namen is essentieel. Regelmatig kom je afwijkende schrijfwijzen tegen en met het uitproberen van een paar varianten maak je dan flinke stappen voorwaarts. Niet alle vernieuwing is vooruitgang, ook al wordt door een enkeling met enige trots gerept over het grote aantal personen dat er van één naam verschijnt. Het gaat niet om de kwanitieit maar vooral om de kwaliteit.