FamilySearch Er komen meer en meer scans van Burgerlijke Stand (BS) en Doop, Trouw en Begraaf registers (DTB) online beschikbaar. Gescand door archieven of gefotografeerd door vrijwilligers. Een andere speler die veel materiaal beschikbaar stelt zijn de Mormonen. Via hun website FamilySearch zijn onder andere heel veel scans van BS en DTB in te zien van diverse gemeenten in diverse Nederlandse provincies, waaronder:

  • Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Overijssel en Noord-Holland (BS 1792-1952)
  • Gelderland en Noord-Brabant (BS 1811-1950)
  • Zuid-Holland (BS 1811-1942)
  • Limburg (DTB 1600-1822)

Deze scans worden ter beschikking via de website search.labs.familysearch.org. De Nederlandse scans zijn nog niet geïndexeerd/getranscribeerd, dus je moet wel op basis van datum/plaats van de gebeurtenis de juiste collectie vinden en dan soms heel wat pagina’s doorbladeren om de akte te vinden. Maar dan heb je wel gelijk een digitale akte die je kunt downloaden en koppelen aan je stamboom!

Ik ben lui dus ik automatiseer…Ik wilde eigenlijk een lijst van alle personen uit mijn stamboom waarvan er een scan op FamilySearch beschikbaar zou kunnen zijn, een lijst met links. Wat ik wil was de inhoud van mijn genealogische data houden tegen de inventaris van scans op FamilySearch. Alsof je tegen je computer roept: Zoek de scans bij mijn genealogische gegevens!
inventaris_publicatie_suggesties

VoorbeeldMijn overgrootvader Bernardus Nicolaas Brizee is geboren in 1859 te Leiden. Uit het inventaris van FamilySearch blijkt dat zij de BS gegevens van de Zuid-Holland > Leiden > Geboorten no. 1-1026 1859 hebben. Even bladeren in de 527 pagina’s (!) en je vind de geboorteakte:
bs_geboorten_1959_bn_brizee_1859_familysearch

Automatiseren en delenDe methodiek om de gegevens uit een genealogische publicatie (GEDCOM) te houden tegen een inventaris van digitale scans bij FamilySearch was vrij snel gerealiseerd, mede doordat de inventaris gegevens via XML opvraagbaar zijn. Over het resultaat: ik ben nog wel even bezig met het downloaden van alle akten…
Ik heb deze “scan-zoek” service nu ook beschikbaar gemaakt voor auteurs op Genealogie Online. Hierdoor blijft het niet bij alleen roepen dat bron(vermelding)en belangrijk zijn, de zoektocht wordt ook nog eens gefaciliteerd! Een voorbeeld van een resultaatpagina van de “scan-zoek” service kunt u hier bekijken: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/familysearch.php

Dat wil ik ook!
Heeft u al een publicatie op Genealogie Online dan hoeft u alleen maar een nieuwe GEDCOM aan te bieden via mijn.genealogieonline.nl zodat uw publicatie wordt bijgewerkt. Heeft u nog geen publicatie bij Genealogie Online, maak er dan één aan door via www.genealogieonline.nl/nieuwe_publicatie/ uw GEDCOM aan te bieden.
Om de resultaat pagina te zien moet u achter het Internet adres van uw publicatie “familysearch.php” toevoegen, bijvoorbeeld https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boissevain/familysearch.php (omdat deze pagina meer voor de auteur is dan voor de gemiddelde bezoeker is er geen directe link vanuit de publicatie).

Alleen FamilySearch?Wat een dag geleden als een proof-of-concept begon smaakt naar meer. Zoals in de intro aangegeven, zijn er op veel meer plekken scans van akten beschikbaar. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Digitale Stamboom en Genlias (binnenkort WieWasWie) maar ook Van Papier Naar Digitaal, veelal is de kwaliteit van scans beter dan bij FamilySearch. Als er van dergelijke collecties een digitaal inventaris is, idealiter in XML (open data!), en er naar collecties of zoekfunctie ge-deeplinkt kan worden, dan kan de “scan-zoek” service worden uitgebreid!

Ik sta open voor suggesties.
[Update 22 juli 2010] Zie ook Scans zoeken bij AlleFriezen bij uw genealogische gegevens