Genealogie is puzzelen: in archieven zoeken naar bewijsstukken die de relaties leggen om zodoende de genealogie uit te breiden.

Dit keer draai ik het voor de aardigheid eens om, een “genealogische” puzzel.

Komende maand zullen 5 paren in Den Haag hun trouwfeest vieren. Hun achternamen zijn Jansen, Bakker, Smit, Vermeer en Kok. De voornamen van de mannen zijn Jan, Cornelis, Hendrik, Gerrit en Leendert. De voornamen van de vrouwen zijn Maria, Johanna, Catharina, Elisabeth en Anna. Bedenk dat geen van de paren hetzelfde aantal jaren getrouwd is. Probeer op basis van de volgende aanwijzingen te bepalen welke man en vrouw bij elkaar horen en hoeveel jaar zij getrouwd zijn:1. Johanna is niet zo lang getrouwd als Hendrik of het echtpaar Bakker, maar langer dan Cornelis en het echtpaar Jansen.2. Elisabeth is twee keer zo lang getrouwd als het echtpaar Smit, maar de helft zo lang als Jan.3. Het echtpaar Kok is 10 jaar langer getrouwd dan Gerrit en 10 jaar korter dan Catharina.4. Cornelis en Anna zijn 25 jaar korter getrouwd dan het echtpaar Vermeer, die 30 jaar getrouwd zijn, zij zijn het langst getrouwd.5. Noch Maria, noch het echtpaar Jansen is het minst lang getrouwd.6. Leendert is 25 jaar getrouwd.

Dit is een Nederlandse vertaling van http://www.genealogyworldwide.com/Img/logic_anniversary_puzzle.gif via http://blog.eogn.com/eastmans_online_genealogy/2006/11/genealogy_fun.html Bij dit bericht kunt u geen commentaar achterlaten, anders wordt wellicht de oplossing geplaatst.