Er zijn heel wat personen (particulieren) in Nederland bezig met genealogische websites/diensten. In alfabetische volgorde (een waarschijnlijke incomplete lijst):

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog groepen, zoals:

Welke belangrijke personen/sites mis is?

Maar als je zo al het werk bekijkt van genoemde personen/groepen en hun sites, inclusief mijn eigen persoon/sites, dan lijkt er toch een boel “laten we zelf het wiel uitvinden” en “mijn site is uniek” rond te waaien!

Om gelijk maar in de verdediging te schieten: het is leuk om een website/dienst op te zetten en te zien dat het een aanwinst is. Voor velen is het een hobby welke dus in spaarzame vrije uurtjes wordt uitgevoerd, zaken als vergaderingen/overlegen, financiële aspecten en inleveren van vrijheid zijn hierbij dus niet gewenst.

Maar… wat zouden bovenstaande personen tot stand kunnen brengen als ze samenwerken!Gelukkig merk ik dat er wel sprake is van samenwerking. Zo lever ik bijvoorbeeld maandelijks per e-mail de nieuwe publicaties aan Leon Graven ter publicatie aan Kwartierstraat.nl. Voor de Stamboom Gids zijn er diverse personen die mij lijsten met relevante nieuwe genealogische websites aanleveren.

Samenwerking kan ook verder gaan, een voorbeeld van geautomatiseerde samenwerking: door een samenwerking met Gerrit Veldman worden de gepubliceerde personen op Genealogie Online automatisch geïndexeerd op Stamboomzoeker.nl. De gebruikers van Genealogie Online zijn erbij gebaat doordat hun gegevens weer beter gevonden kan worden. De gebruikers van Stamboomzoeker.nl kunnen in een grote hoeveelheid gegevens zoek. Voor beide groepen dus voordeel, voor Gerrit en mij dus een win-win situatie.

Ook op een ander vlak kun je samenwerken: afspraken maken over / komen tot standaarden. Zo nam Bas Wildschut van GensDataPro contact met mij (en Tom de Neef) contact op om afspraken te maken over het opnemen van geografische data in GEDCOM. In de nieuwste release van GensDataPro, versie 2.4.8, heeft Bas de plaatscoördinaten in GedCom gerealiseerd, zodat onder andere Genealogica Grafica (van Tom de Neef) en Genealogie Online (van ondergetekende) er gebruik van kunnen maken!

Een laatste samenwerking (de jongste) is weer van een andere orde. Zo is Eric Hennekam een nieuw project gestart met werknaam “Roots De Leeuw“. In het kort komt het project er op neer dat we met een heleboel Nederlanders een familiegeschiedenis gaan maken van een bekende Nederlander (thans is Paul de Leeuw in beeld). Eric heeft hierbij mij gevraagd of ik (een deel van) de website wilde verzorgen. Of het project gaat lopen is nog even afwachten, maar ik kijk uit naar de samenwerking!

Ideeën, opmerkingen en vragen over samenwerking op het vlak van genealogische internet sites en diensten? Geef uw reactie!