Genealogische websites (diensten) maken is voor mij een hobby die in de (late) avonduurtjes wordt bedreven. Om dit alles leuk te houden qua kosten heb ik veelal reclame uitingen op de websites geplaatst. Met wisselend resultaat overigens. Als je zelf adverteerders gaat zoeken kost dit veel tijd. Nederlandse sites als M4N en Linki zijn marktplaatsen voor reclameruimte aanbieders en vragers. Wat je dan nog moet doen is zelf de relevante advertenties voor je doelgroep zoeken en de betreffende codes in je website incorporeren. Dan heb je ook nog Google Adsense, die neemt nog meer werkt uit handen: op basis van de content van een pagina presenteert Google “relevante” advertenties. Uiteraard in de hoop dat hoe relevanter de reclame is er meer gebruikers op de reclame klikken (pay-per-click) en eventueel daarna een product aanschaffen (par-per-lead/pay-per-sale). Het sleutelwoord is relevant. In de praktijk zijn de advertenties op genealogische websites niet echt relevant. Als het nou nog relevant was dan zou je het als “service” kunnen zien. Maar, meestal zijn gewoon schreeuwende reclame uitingen … En zoals ik al eerder betoogde: Ancestry is big business, genealogie is not (yet?)!

Reclame op websites schrikt sommige mensen ook af. Zeker op een site als Genealogie Online hebben mensen mij aangegeven dat zijn het niet prettig vinden dat “hun publicatie” wordt vergezeld met reclame. Alhoewel de consensus in de discussie over reclame op het Stamboom Forum toch lijkt te zijn dat “we” dit moeten accepteren, weet ik dat er genealogen zijn die om deze reden ervan af hebben gezien om te publiceren op Genealogie Online.

Reclame is hoe dan ook irritant: op TV (ik kijk steeds minder), in zo’n gratis (regionale) krant (ook die lees ik om die reden minder) en ook op websites. En als websitebeheerder merk je ook dat er ineens tijd gaat zitten in optimalisatie van je site ten behoeve van de reclame inkomsten. Ik vind dat je een goede website (commercieel of niet) best mag promoten, veelal geldt er hoe meer gebruikers hoe succesvoller de site/service wordt (sneeuwbal effect). De verleiding om dit te doen onder iemands anders zijn naam wordt dan zelfs groot, er aan toegeven (persoonlijk of door grote bedrijven in consumenten fora) is dom.

Waarom die schreeuwende/irritante/afschrikwekende/irrelevante reclame dan niet weghalen hoor ik u denken… Bij mij is dit kwartje in ieder geval wel gevallen.

Ik ga dan ook, in eerste instantie als proef, de reclame uitingen van al mijn websites verwijderen. Enerzijds scheelt dit tijd en “ruimte” op scherm. Anderzijds scheelt die wel inkomsten. Ik hoop erop dat mijn andere “bron van inkomsten” iets toeneemt: donaties.

Pfff, dat lucht op… reclamevrij…