Genealogische internet services (met als doelgroep stamboomonderzoekers) zijn volgens mij als volgt te segmenteren:

  • Publiceren – Mogelijkheid tot publicatie van genealogische gegevens (zoals Genealogie Online)
  • Discussiëren – Discussie platform voor genealogen (zoals het Stamboom Forum)
  • Zoeken
    • .. van websites – Portals met links naar genealogische websites (zoals de Stamboom Gids)
    • .. van bronnen – Meta-searchengine voor genealogische bronnen (zoals TOP en Thematis)
    • .. van onderzoekers – Functionaliteit om onderzoekers met elkaar in contact te brengen (zoals het Wie (onder)zoekt wie? register)
    • .. van voorouders – Meta-searchengine voor genealogische websites door zoeken op (familie)naam

Mis ik nog segmenten?

Bovenstaande opdeling gebruikte ik vorig jaar om te zoeken naar ideeën voor nieuwe genealogische diensten. In de laatst categorie (Zoeken van voorouders) was er nog niet echt een website in Nederland. Je kunt natuurlijk zoeken met Google (of Google Genealogie), maar die weet het verschil niet tussen een familienaam, plaatsnaam of willekeurig zelfstandig naamwoord…. De Genealogie Werkbalk maakt het makkelijk om de belangrijkste genealogische bronnen vanuit de browser te doorzoeken. Maar het blijven verschillende te doorzoeken bronnen…

Het idee was dan ook geboren om een de site te maken waarmee je de stamboomsites op Internet zou kunnen doorzoeken, werknaam Voorouder Index. De site zou het mogelijk moeten maken voor stamboomeigenaren (die hun gegevens op Internet hebben gepubliceerd) om een index aan te leveren van hun gegevens. Een de-facto standaard hiervoor is het GENDEX formaat, ooit bedacht door Gene Stark. Via de Voorouder Index zou je dan op voornaam, achternaam en/of plaatsnaam kunnen zoeken. De resultaten zouden links zijn naar de sites van de stamboomeigenaren. Een Monitor functie (zoals Genlias Monitor en Digitale Stamboom Monitor) zou er ook bij komen, het zou immers weer een groeiende dataverzameling zijn die je in de gaten wilt houden. Uiteraard ook gelijk een Engelse versie in gedachte: Ancestor Index.

Ik was al een aardig eind gevorderd met de ontwikkeling van de website toen ik eind september een bericht zag van Gerrit Veldman (o.a. van www.voorouders.net). Hij had de site Stamboomzoeker.nl gelanceerd. Ik was niet blij, ietwat beteuterd… Er was namenlijk al heel wat werk verzet voor de Voorouder Index. Op zo’n moment komt de gedachte nog voorbij om de concurrentie aan te gaan, maar Stamboomzoeker.nl zag er goed uit, dus waarom de moeite?

Dan maar het alternatief, de site Stamboomzoeker.nl op weg helpen door geautomatiseerd (via een custom ‘API’) index gegevens aan te leveren van Genealogie Online aan Stamboomzoeker.nl . Voor Stamboomzoeker.nl betekende dit snel een grote set van doorzoekbare gegevens, dus voor de gebruikers viel er daadwerkelijk iets te zoeken. Ook de gebruikers van Genealogie Online zijn hiermee gebaat, omdat hun gegevens beter vindbaar zijn.

Een internationale versie van soortgelijke functionaliteit, gelieerd aan The Next Generation of Genealogy (TNG) van Darrin Lythgoes, is de TNG Network. Deze site werkt op basis van dezelfde input: GENDEX bestanden. Alhoewel TNG Network “slechts” 4,5 miljoen personen bevat (valt me eigenlijk vies tegen als je de potentiële groep gebruikers bekijkt) en Stamboomzoeker.nl ruim 6,1 miljoen (complimenten Gerrit!), is het wellicht een idee voor de twee site eigenaren om samen te werken? Dan krijgt FamilyTreeSeeker.com wellicht internationaal een boost. Nog een laatste suggestie voor Stamboomzoeker.nl: biedt ook een API aan zodat er genealogische mash-ups gemaakt kunnen worden (zie ook Na toegankelijke websites ook toegankelijke data! en https://api.coret.org/)!

Mijn lessons learned: blijf niet te lang broeden om een plan, wil niet te veel functionaliteit (perfect) in één keer live brengen, kortom, zorg voor een korte time-to-market!