De naam The Generations Network (voorheen MyFamily.com, Inc. Corporate) zegt u wellicht niet zo veel, maar de indrukwekkende lijst met genealogische websites/diensten (deels commercieel) die onderdeel van dit bedrijf uitmaken zullen u wel bekend voorkomen:

Vooral de laatste initiatieven in bovenstaande rij vind ik interessant. Waren de websites eerst Angelsaksisch gericht, de laatste tijd komt ook Europa goed in beeld!

Verantwoordelijk voor de Europese (en Australische) activiteiten van Ancestry is Josh Hanna. In onderstaande video wordt hij geïnterviewd door Dick Eastman op de National History Show in London (mei 2007).

Een tijd geleden stuurde ik Josh Hanna een e-mail met als prikkelend onderwerp Ancestry going Dutch?! Alhoewel hij op de vlakte bleef gaf hij aan dat Nederland zeker zijn interesse had.

Stelt u zich eens voor:

“u heeft toegang tot miljoenen akten alsmede uitstekende stamboom en familiegeschiedenis websitebouwfunctionaliteit”

In het blog artikel Commercie op genealogisch internet vroeg ik mij af Nederland genoeg commercieel interessant zou zijn (in het interview geeft hij aan dat Ancestry in de UK 200.000 abonnees heeft, best aardig!). Ook al zou Ancestry.nl deels een directe concurrent zijn van mijn Genealogie Online website, zou ik Ancestry.nl toch toejuichen en dan vooral vanwege de nieuwe te ontsluiten bronnen. Met een dergelijke commerciële dienst komt er ook geld beschikbaar voor het scannen van bronnen en ook (zoals in bovenstaande video) sponsering van genealogische evenementen. Hoe dan ook, een Ancestry.nl zou het Nederlandse genealogische speelveld aardig door elkaar husselen!

Voordat Ancestry.nl een feit is zullen Hanna en collegae nog heel wat werk moeten verzetten, niet in het minst gesprekken met archieven enzo… (iemand al dit soort berichten opgevangen?) O ja, ook nog een klein technisch puntje: de domeinnaam ancestry.nl is al geregistreerd (een gevalletje cybersquatting?).

[Update 23/07/2007] Some (non-Dutch) readers apparently were wondering if Ancestry.nl is for real. The short answer: No, I wish! A translation of this article can be found on The Ancestry Insider (Thanks!). May be I have to blog in English more often …