Om de werking van een webdienst als Genealogie Online goed uit te leggen is een beschrijvende tekst als Alle mogelijkheden op een rij niet genoeg. Om deze reden had ik al een lange tijd een demonstratie, in wezen een soort PowerPoint in Flash formaat. De laatste tijd kwamen er verschillende ‘screencast’ programma langs, zoals Jing en ook Screencast-O-Matic.

Jing is een programma dat je dient te download en te installeren. Je kunt er op eenvoudige wijze “filmpjes” mee maken van wat er op het scherm gebeurt. De eerste indruk was dat ik hier wel een nieuwe presentatie mee kon maken, maar bij het gebruik miste ik toch wel een handige feature: het opnemen van geluid. Ik wilde namenlijk de presentatie van commentaar voorzien.

Toen Screencast-O-Matic langs zag komen in één van mijn feeds in Google Reader was mijn interesse weer gewekt. Deze software hoeft niet geïnstalleerd te worden, het werkt met behulp van Java, een knap staaltje werk. Het opnemen van wat er op het scherm gebeurt en opnemen van geluid via een microfoon werkten. Omdat er weinig tot geen bewerk mogelijkheden zijn moest ik de presentatie die ik had uitgewerkt van zo’n 8-10 minuten een paar keer over doen (ben een perfectionist). Maar over take 5 was ik redelijk tevreden (geluidskwaliteit laat nog wel te wensen over). Juist op het moment dat ik wil opslaan (ik neem aan de film transporteren naar de server van Screencast-O-Matic) blijkt dat de server van Screencast-O-Matic down is… tja, het is nog een beta…

Omdat ik het script van de presentatie al klaar had wilde ik de presentatie gewoon maken. Dus even Google’n naar alternatieve programma’s. Programma’s die presentatie op Internet plaatsen zoals Zoho Show voldeden niet aan mijn wensen. Eén van de programma’s die als resultaat te voorschijn kwam was Wink (van DebugMode). Dit programma had ik ook gebruikt om de eerste presentatie mee te maken, maar ondersteunde toen geen geluid. Nu wel! Ik kan dit programma dan ook aanraden een ieder die een presentatie wil geven.

Hieronder het resultaat van de noest arbeid, ik hoop een enthousiast makende presentatie!

Adblock

/**/

Nog even kort iets over Google. Ik probeer mijn websites zoekmachine vriendelijk te maken (zelfs te optimaliseren) zodat zoekmachines als Google mijn content kunnen vinden. Toch was ik verbaasd toen ik vanavond (rond acht uur) zag dat het artikel dat ik (gisteravond) in het Stamboom Forum had geplaatst over de nieuwe presentatie getiteld “Rondleiding Genealogie Online” de volgende dag al in Google was te vinden:


Ben benieuwd wanneer dit artikel in Google’s index komt…

[Update 0:45] Wow! Een klein half uur na publicatie in dit artikel al vindbaar!