Na een uur niet drinken en eten was het zo ver: ik kon mijn DNA afstaan door 45 seconden mondwater in mijn mond te spoelen en dat daarna weer in een potje te spugen. Weer eens een andere methode van stamboomonderzoek! Genetische Genealogie Het was voor mij de tweede keer dat ik mijn DNA afsta ten behoeve van genealogisch onderzoek. Zoals ik al aankondigde in Een nieuwe fase in genealogisch onderzoek doe ik mee met het Project Genetische Genealogie in Nederland. In het genoemde artikel beloofde ik u op de hoogte te houden van het proces en de resultaten. Reden dat ik dit (nog) niet heb gedaan is dat de eerste kennismaking (de “intake”) met het werk van de Nationale Werkgroep Genetische Genealogie niet echt positief was. Laten we het er maar op houden dat ik hogere verwachtingen had…. Ik hoop dat het DNA materiaal dat ik reeds medio april heb opgestuurd iets oplevert. Tot op heden heb ik er in ieder geval nog niets over gehoord (zelf geen ontvangstbevestiging)…. Post uit Salt Lake City IMG_1329 Het pakketje dat vandaag via de post uit Salt Lake City, Utah, Amerika kwam is afkomstig van de Sorensen Molecular Genealogy Foundation (SMGF). Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor de promotie van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van genetica, genealogie en toepassingen hiervan die de mensheid bind. Our mission is to change the way we think about each other, and hopefully the way we act towards each oterh, by showing we are on great human family. OK, dit overtuigde mij ook niet zo. Maar resultaten van de gratis DNA test komen in de Sorensen Database: ’s werelds grootste collectie van gecorreleerde genetische en genealogische informatie, welke miljoenen genealogische records en genetische informatie bevat van ruim 100 duizend DNA monsters van over heel de wereld (zowel Y-chromosoom die van vader op zoon wordt doorgegeven als mtDNA dat van moeder op kind overgaat). IMG_1338 De website van het SMGF zag (en ziet) er goed uit en ook het postpakketje zag er zeer verzorgd uit: duidelijke informatie (over wat er met het materiaal gebeurt en het juridische deel) in een doosje dat je ook weer gebruikt om het DNA monster en persoonlijke informatie inclusief kwartierstaat op te sturen. En zoals ik dit artikel al begon, niet een schraper waarmee je wat wangslijm verzameld maar een potje mondwater. IMG_1340 Ook bij deze genealogische DNA test ben ik toch weer wat sceptisch. Zal het me iets brengen dat mijn genealogische onderzoekt helpt? Of geeft het algemene informatie over afstamming in delen van de wereld? Ook hier is het weer afwachten, als er resultaten zijn zal ik deze op mijn weblog plaatsen. U ook? Tenslotte, de DNA kit is gratis, dus ook u kunt eenvoudig meedoen. En het SMGF werkt ook graag samen met familienaam projecten, genealogische verenigingen en andere groepen! Heeft u al ervaring met genetisch genealogie? Ik hoor het graag via de commentaar functie bij dit artikel.[Update 31/7] Vanavond ontving ik de volgende e-mail van Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn van Project Genetische Genealogie in Nederland:

De resulaten van het onderzoek naar Uw dna-profiel verwachten wij in de komende weken binnen te krijgen. De eerste 200 resultaten zijn reeds bij ons binnengekomen en aan de deelnemers doorgestuurd. Op dit moment telt het project zo’n 400 deelnemers en er komen er nog dagelijks bij! De voorlopige conclusies zullen begin oktober bij het symposium van het Genootschap te Amsterdam worden bekend gemaakt en eind november volgt er een dag in Leiden waarbij de publicatie over dit project ten doop wordt gehouden en waarbij er uitgebreid ingegaan kan worden op de individuele resulaten en de conclusies.