Vandaag had ik post van het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek van het Leids Universiteit Media Centrum (LUMC). Het betrof de uitslag van het Y chromosomaal DNA onderzoek van sample “YY51” in het kader van het Project Genetische Genealogie in Nederland waar ik al eerer op mijn weblog over schreef. IMG_1596 De uitslag van 4 pagina’s bevat een uitleg van het onderzoek zelf en het onderzoeksresultaat: het haplotype en haplogroep. Daarnaast ook 4 pagina’s met uitleg van de Y Chromosome Haplotype Reference Database waar in gezocht kan worden. Bas Lems (bestuurslid NGV) heeft ook meegedaan en schreef onlangs op zijn weblog in het artikel DNA gezocht:

De resultaten van het onderzoek zijn nu deels bekend en uit het rapport dat ik kreeg toegestuurd blijkt dat ik behoor tot haplogroep I (de letter i, niet het cijfer 1). Een haplogroep is een groep individuen met sterke overeenkomsten in de DNA-structuur. Haplogroep I komt (van oorsprong) buiten Europa niet voor en is het sterkst vertegenwoordigd in de bevolking van Scandinavië, Bosnië/Herzegovina, Kroatië en Sardinië. In Nederland komt het relatief weinig voor.

Laat sample “YY51” nu ook een haplogroep I zijn! Het DNA profiel bestaat naast de haplogroep (typering van de Single Nucleotide Polymorphisms) en uit het haplotype voor 16 STR’s (Short Tandem Repeats). Bijvoorbeeld DYS19 is 14 en GATA_H4 is 11. Duidelijk toch ?! Ok, ik snap er nog niets van, dus ik kan het ook nog niet helder uitleggen… Ik ga me eens inlezen en wellicht dat er nog informatie komt van Project Genetische Genealogie in Nederland (helaas zat bij deze niet in hetzelfde postpakket, gemiste kans). Eén ding zit me wel dwars: van wie is sample “YY51” ? 20080229-191718 20080229-191704-ingezoomdHierboven een foto van de “onderzoekset DNA – wangslijm IND” die was verstrekt. De DNA monsters waren stuk voor stuk voorzien van een stikker met streepjescode ter identificatie van het monster. Mijn monster had dus de identificatie VAE670 (hiernaast vergroot). Op het voorblad van de brief van het LUMC (dat bovenin dit artikel is afgebeeld) wordt gesproken over samplecode “YY51”. Deze wordt ook in de rest van het rapport gebruikt. Mijn naam is er met de hand boven geschreven, afgaande op de postcode van de afzender door de heer Barjesteh van Waalwijk van Doorn van het Project Genetische Genealogie. Wellicht dat ik nu te veel “chain-of-evidence” CSI paranoia ben, het LUMC hoeft niet persé mijn naam èn DNA te hebben, maar waarom is de identificatie van het monster niet gebruikt? Nu moet ik er maar op vertrouwen dat sample “YY51” overeenkomt met ene Bob Coret…