Het is een favoriete bezigheid van bloggers om aan het eind van het jaar lijstjes te maken met de meest favoriete blogartikels op basis van bezoekersaantallen. Ik wilde mij hier in eerste instantie ook aan wagen, maar vond het unfair om een artikel uit januari 2010 te vergelijken met een artikel dat pas in december is gepubliceerd…Wat wel opviel in dit lijstje was een door de jaren populair blijvend artikel uit 2007: Top 5 Nederlandse stamboom sites. Tijd om weer eens te kijken naar dit onderwerp.

Groei in aantal aanbieders

Als je kijkt naar Nederlandse websites waar je je stamboom kunt publiceren, dus sites die een service bieden, dan valt op dat er enkele nieuwe spelers bij zijn gekomen, waaronder Stamboom Nederland van het CBG, Mijn Voorouders van Gerrit Veldman en Mijn Genea van Gábor Hummel. Volgend jaar kan dit lijstje in ieder geval worden uitgebreid met WieWasWie, die ook de mogelijkheid gaat bieden om stamboomgegevens te publiceren.

Onderstaande tabel geeft per website aan over hoeveel personen er informatie is te vinden (openbaar èn achter login):

Nederlandse website voor het publiceren van stambomen Aantal personen
(in duizenden)
(*1)
Genealogie Online 12.164
Stamboom Nederland 5.337 (*2)
Stamboom (NGV) 3.719
Stamboom Onderzoek 1.377
Uw Stamboom Online 946
Mijn Genea 666
Stamboom (HCC!Genealogie) 571
Mijn Voorouders 220

(*1) Zoals ook in Top 5 Nederlandse stamboom sites is aangegeven zijn niet alle telmethoden van de diverse sites gelijk, sommige sites tellen bijv. personen die niet getoond mogen worden in verband met privacy wel mee, anderen niet.
(*2) Er zijn geen actuele en accurate cijfers gevonden van Stamboom Nederland, het getal 2,5 miljoen heeft het CBG in een persbericht genoemd. [update 5-1-2010, cijfers van CBG]

Groei in aantal gepubliceerde personen

Als je het aantal gepubliceerde personen in januari 2007 grofweg vergelijkt met de aantallen nu dan zie je de volgende groei:

  • Genealogie Online 6x zo groot;
  • Stamboom (NGV) 3x zo groot (in Top 5 Nederlandse stamboom sites werd nog de kritische opmerking geplaatst dat de site door het NGV niet actief beheerd leek, met de nieuwe NGV website en integratie van de stambomensite is er weer volop aandacht, met mooi groei tot gevolg!);
  • Uw Stamboom Online 3x zo groot;
  • Stamboom Onderzoek 2x zo groot.

Een kleine nuancering van de groei: deze kan enerzijds komen doordat meer mensen hun stamboom publiceren en anderzijds doordat de publicaties zelf groeien (stamboomonderzoekers zitten immers vaak niet stil)!

Internationale sites ook gericht op Nederland

Er zijn ook nog enkele internationale websites waar stamboomgegevens gepubliceerd kunnen worden en die ook een Nederlandse weergave hebben. De aantallen zijn hier veel hoger (getallen zijn in miljoenen!), maar hiervan is niet te zeggen hoeveel betrekking heeft op Nederlandse stamboomonderzoekers en/of gegevens.

Internationale websites voor het publiceren van stambomen Aantal personen
(in miljoenen)
Mundia (van Ancestry) 2.094
MyHeritage 675
Geneanet 404

Over de kwaliteit

De hier getoonde tabellen zeggen iets over de kwantiteit (maar nog niets over aantal bezoekers en afbeeldingen), maar bijna niets over de kwaliteit van service èn gegevens! Ik wil daarom afsluiten met het herhalen van een oproep die “anoniem” plaatste bij Top 5 Nederlandse stamboom sites:

Aardig overzicht, maar ik ben wel eens benieuwd naar een objectieve vergelijking door een onafhankelijke organisatie of computer- of genealogietijdschrift die daarbij ook de kwaliteit van stamboomsites beoordeeld!

Wellicht iets voor @TamuraJones? Hij heeft in ieder geval Stamboom Nederland al beoordeeld in Stamboom Nederland: conclusion.