Dit is het tweede deel van een serie blog artikels over het nut van online sociale netwerken voor genealogen. In dit artikel worden de mogelijkheden belicht op het gebied van zoeken naar profielen.
Op zoek naar verre familie en naamgenoten…
Zoals beschreven in het eerste deel van deze serie (Inleiding) van deze serie zijn er veel mensen actief op sociale netwerken. Geschat wordt dat 72% van de internetpopulatie actief is op minimaal één online sociaal netwerk. Voor stamboomonderzoekers zijn deze netwerken dan ook een mooi middel om (levende!) familieleden/naamgenoten te zoeken en om contact te leggen met verre tantes en achterneven. Omdat de sociale netwerken mede draaien op het leggen van links bieden alle sociale netwerken middelen om ‘vrienden’ te vinden, door toegang te verlenen tot de adresboek of simpelweg met een zoekfunctie. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor gebruikers, dus je moet er eerst voor (registreren en) inloggen.
… op de verschillende netwerken
Omdat Hyves een Nederlandse sociaal netwerk is zal je hier vooral Nederlandse naamgenoten kunnen opsporen. Hieronder de resultaten van zoeken op Coret: Facebook is internationaler, dus naamgenoten kunnen hier uit alle windstreken komen. Via de filter mogelijkheid (bijvoorbeeld Location) kun je zoeken naar personen die in hun profiel een (woon)plaats hebben opgegeven. Hieronder de resultaten van zoeken op de naam Balkenende: Ook LinkedIn zal bij het zoeken op naam zowel personen uit Nederland als de rest van de wereld vinden. Ook hier (in de linker kolom) de mogelijkheid om te filteren op bijvoorbeeld locatie. Hieronder de resultaten van zoeken op Coret: Ook bij het internationale Twitter resultaten van zowel Nederlandse als niet Nederlandse personen. Hieronder de resultaten van zoeken naar Van Buuren: Er zijn ook weer websites die het mogelijk maken om verschillende online sociale netwerken in één keer te doorzoeken, bijvoorbeeld Wink.
Op zoek binnen profielen
Naast het zoeken naar naamgenoten kun je ook specifieker zoeken, naar aanvullende informatie in profielen. Bij LinkedIn kun je bedrijfsnaam of functie als zoekargument gebruiken. Bij het Stamboom Forum kun je specifiek zoeken naar andere stamboomonderzoekers. Doordat genealogen in hun profiel op het Stamboom Forum aangeven welke familienamen zij (onder)zoeken kun je eenvoudig vinden welke genealoog je wellicht verder kan helpen.
Over de zoekresultaten
Niet iedereen wil gevonden worden! Sommige mensen schermen hun profiel af of gebruiken een alias of nepnaam. Hou hier rekening mee. Omgekeerd: wees er bewust van welke informatie van u te vinden is! Hoe vindbaar ben je zelf? Als je iemand hebt gevonden kunt je veelal niet direct contact leggen. Het eerste contact wordt gelegd door middel van een “vriendverzoek” (hierover in een later artikel meer). Dit verzoek kan geaccepteerd worden, afgewezen of gewoon weg genegeerd worden! Probeer hierbij eerst uit te vinden welke taal de ontvanger waarschijnlijk spreekt/leest, dat maakt het eerste contact wel zo makkelijk. Later in deze serie Sociale netwerken voor stamboomonderzoekers:
- groepen en vrienden
- halen en brengen
Zonder zeggen is het internet, en bij uitstek de sociale netwerken, een prachtige manier om naamgenoten te vinden en er contact mee te leggen. Twintig jaar geleden moest ik nog de telefoonboeken van heel Nederland napluizen om verre familie te vinden, en ze allemaal een brief sturen (waarop een derde reageerde).
Op Hyves heb ik een familiestamboom pagina aangemaakt, maar ik bleek naamgenoten daarvoor niet direct te kunnen uitnodigen. Ik moet ze eerst allemaal een vriendschapsverzoek sturen. Misschien ga ik dat nog doen, want tot nu toe (na 2 maanden) heeft nog niemand zich spontaan bij de pagina gemeld.