Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto’s (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen. Bron: Wikipedia

Een weblog is een ideaal middel om stukjes familiegeschiedenis te delen of mooie resultaten van stamboomonderzoek te presenteren! Ook archieven gebruiken weblogs op nieuws te melden of verhalen achter archiefstukken te beschrijven. U kunt via uw weblog een bepaalde boodschap uiten, uw mening omtrent actualiteiten of software/websites spuien, om hulp vragen, mooie materiaal ten toon spreiden of gewoon verhalen vertellen. De doelgroep kan de familie zijn of collega stamboomonderzoekers, maar uw weblog wordt ook geïndexeerd door Google waardoor de teksten die u schrijft een diversiteit aan bezoekers zullen trekken.

U hebt het zelf in de hand, u bent de uitgever zoals ook onderstaande video (in Engels met Nederlandse ondertiteling) laat zien:

Er zijn vele aanbieders van gratis weblog software, zelf gebruik ik voor deze weblog Google’s dienst Blogger.com. Blogger.com is Nederlandstalig, eenvoudig te gebruiken en is met je Google account zo aan te maken (heb je nog geen Google account, ook dat is zo aangemaakt). Voor het opzetten van een weblog hoef je dus geen software te installeren, je hebt alleen een browser nodig! Het aanmaken van een weblog houdt oa. in dat je de weblog een naam geeft. Ook kun je de opmaak aanpassen door te kiezen uit diverse sjablonen.

Nadat het weblog is aangemaakt kun je artikels plaatsen. Via een eenvoudige tekstverwerker kun je bij Blogger.com je artikels schrijven, afbeeldingen plaatsen (door bijv. uw eigen foto’s/scans te uploaden) en links leggen naar andere websites/blogs. Hieronder een afbeelding van deze blogposting “in wording”.

Het adres van uw weblog kunt u bekend maken bij uw ‘doelgroep’ via e-mail, andere bloggers,  Twitter/Facebook/Hyves, en, als deze te maken heeft met genealogie, via de Weblogs sectie van de Stamboom Gids. 
Heeft u inspiratie nodig voor uw genealogische weblog, kijk dan eens naar de volgende voorbeelden:

Probeer het eens! Bevalt het niet, dan kunt u de weblog altijd weer verwijderen. En heeft u naar aanleiding van dit artikel een weblog gemaakt of nog vragen, laat het weten via de commentaar functie van deze weblog.