Wat is nu gedegen genealogische onderzoek? Hoe dien je om te gaan met akten, bronnen en archieven? Wat is de juiste wijze van gebruik van technologie in stamboomonderzoek? Hoe moet je omgaan met het delen van informatie? Hoe publiceer je genealogische gegevens op Internet? Wat moet je doen om je genealogische vaardigheden te verbeteren?
Op bovenstaande vragen zijn er tal van antwoorden te geven. Daar stamboomonderzoek van nature een hobby is zijn er ook nog eens erg veel uiteenlopende meningen over. Je zou verwachten dat genealogische organisaties zoals het Centraal Bureau Genealogie (CBG), de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV), de Genealogische Computer Vereniging (GCV) of het Vlaamse Samenwerkingsverband Vlaamse Verenigingen voor Familiekunde (SVVF) antwoord heeft in de vorm van een set van genealogische standaarden en richtlijnen. Helaas, een gemis! (Of heb ik ergens een publicatie over het hoofd gezien?)
Op zoek naar genealogische standaarden en richtlijnen…
Een zoektocht op het Nederlandstalige internet levert weinig op. Omtrent het publiceren zie je wel het een en ander, alhoewel veelal gericht om “ouderwetse” gedrukte publicaties en hier en daar gedateerd (‘Layout opmaak in WP’). Voorbeelden hiervan zijn de publicatierichtlijnen voor het Kwartierstaatboeken (van Genealogische Vereniging Prometheus), Ons Voorgeslacht, Gens Nostra en Afstamming van Karel de Grote.
De bredere zoektocht naar genealogische standaarden en richtlijnen bracht mij bij de site van de Amerikaanse National Genealogical Society (NGS). Het NGS (niet te verwarren met het Nederlandse NGV!) heeft op hun website een set van genealogische standaarden en richtlijnen die zij aanraden voor een ieder die zijn/haar vaardigheden en expertise in genealogie wil verbeteren. Het NGS is geen accrediterende of handhavende agentschap en beoordeeld niet of deze aanbevelingen worden nageleefd in particuliere gevallen (zie ook de discussie Certificering/keurmerk).
Bij gebrek aan een set standaarden en richtlijnen van een Nederlands(talig)e genealogische organisatie schaar ik mij achter de aanbeveling van het NGS! Het is mijn mening een mooie set genealogische standaarden en richtlijnen die elke stamboomonderzoeker zou moeten hanteren. Om deze reden heb ik de set van genealogische standaarden en richtlijnen vertaald en geplaatst op de website Genealogie Online (ook beschikbaar in één handzaam PDF document):
- Standaarden voor gedegen genealogisch onderzoek
- Richtlijnen voor het gebruik van akten, bronnen en archieven
- Standaarden voor het gebruik van technologie in genealogisch onderzoek
- Standaarden voor het delen van informatie met anderen
- Richtlijnen voor het publiceren van pagina’s op het Internet
- Richtlijnen voor genealogische zelfverbetering en groei
Goed idee Bob! Nuttig.
Weer zo’n goede actie. Compliment.
Maar zou een Neerlandicus het kunnen kuisen om het beter leesbaar te maken?
Gary Bergman
Bob,
Wat is volgens jou een “standaard”. De aangehaalde tekst bevat in mijn ogen “slechts” etische richtlijnen. Een “standaard” moet in mijn ogen iets zijn wat normatief iets voorschrijft en er moet een organisatie zijn die de “standaard” beheert. Vooral aan dat laatste ontbreekt het in de genealogie. Dat neemt niet weg dat er wel sprake is van standaardisatie in de praktijk (de facto standaard dus). Op http://www.saintclair.org/numbers vind je een overzicht van de nummering in genealogische output.
anoniem,
Ik ben het eens met je definitie van een “standaard”. Dat de NGS “standaarden en richtlijnen” ogen als ethische richtlijnen komt denk ik vooral door de gekozen vorm. Sommigen (zie reactie op Stamboom Forum) vinden de vorm juist belerend. Omdat genealogie vooral een hobby is worden regels/normen al snel als storend ervaren. Maar ik denk denk veel stamboomonderzoekers gebaat zijn bij een set regels die aangeven wat goed onderzoek behelst. Het aantal de facto standaarden is volgens mij helaas beperkt.
Wat betreft de organisatie die de “standaard” beheert: ja! En bij voorkeur een Nederlands(talig)e genealogische organisatie. Ik hoop dat mijn artikel (dat ik hen ook heb gemaild) hen op een idee brengt. Helpt mee roepen!
Ter info:
Er zijn in Nederlands perspectief twee instellingen die een norm kunnen vaststellen en verbindend kunnen verklaren: 1) het College en Forum Standardisatie en 2) het NEN (Nederlands Normalisatie Instituur).