Er zijn heel wat personen (particulieren) in Nederland bezig met genealogische websites/diensten. In alfabetische volgorde (een waarschijnlijke incomplete lijst):
- Eric Hennekam – Het Archiefforum
- Gerrit Veldman – Voorouders.net / Stamboomzoeker.nl
- Herman de Wit en Hein Vera – Digitale Bronbewerkingen Nederland en België
- John Ooms – Stamboom Surfpagina.nl
- Leon Graven – Kwartierstraat.nl
- Margaret Massop – Uw Stamboom Online
- Marius Bakker – StamboomOnderzoek.com
- Rob Kuijsten – Surname Navigator
- Walter Andreas Groen – Wazamar
- Tom de Neef – Genealogica grafica
Daarnaast heb je natuurlijk ook nog groepen, zoals:
- Afdeling Computergenealogie van de Nederlandse Genealogische Vereniging (o.a. Bas Wilschut) – GensDataPro / Stamboom.nl
- Aldfaer
Welke belangrijke personen/sites mis is?
Maar als je zo al het werk bekijkt van genoemde personen/groepen en hun sites, inclusief mijn eigen persoon/sites, dan lijkt er toch een boel “laten we zelf het wiel uitvinden” en “mijn site is uniek” rond te waaien!
Om gelijk maar in de verdediging te schieten: het is leuk om een website/dienst op te zetten en te zien dat het een aanwinst is. Voor velen is het een hobby welke dus in spaarzame vrije uurtjes wordt uitgevoerd, zaken als vergaderingen/overlegen, financiële aspecten en inleveren van vrijheid zijn hierbij dus niet gewenst.
Maar… wat zouden bovenstaande personen tot stand kunnen brengen als ze samenwerken!Gelukkig merk ik dat er wel sprake is van samenwerking. Zo lever ik bijvoorbeeld maandelijks per e-mail de nieuwe publicaties aan Leon Graven ter publicatie aan Kwartierstraat.nl. Voor de Stamboom Gids zijn er diverse personen die mij lijsten met relevante nieuwe genealogische websites aanleveren.
Samenwerking kan ook verder gaan, een voorbeeld van geautomatiseerde samenwerking: door een samenwerking met Gerrit Veldman worden de gepubliceerde personen op Genealogie Online automatisch geïndexeerd op Stamboomzoeker.nl. De gebruikers van Genealogie Online zijn erbij gebaat doordat hun gegevens weer beter gevonden kan worden. De gebruikers van Stamboomzoeker.nl kunnen in een grote hoeveelheid gegevens zoek. Voor beide groepen dus voordeel, voor Gerrit en mij dus een win-win situatie.
Ook op een ander vlak kun je samenwerken: afspraken maken over / komen tot standaarden. Zo nam Bas Wildschut van GensDataPro contact met mij (en Tom de Neef) contact op om afspraken te maken over het opnemen van geografische data in GEDCOM. In de nieuwste release van GensDataPro, versie 2.4.8, heeft Bas de plaatscoördinaten in GedCom gerealiseerd, zodat onder andere Genealogica Grafica (van Tom de Neef) en Genealogie Online (van ondergetekende) er gebruik van kunnen maken!
Een laatste samenwerking (de jongste) is weer van een andere orde. Zo is Eric Hennekam een nieuw project gestart met werknaam “Roots De Leeuw“. In het kort komt het project er op neer dat we met een heleboel Nederlanders een familiegeschiedenis gaan maken van een bekende Nederlander (thans is Paul de Leeuw in beeld). Eric heeft hierbij mij gevraagd of ik (een deel van) de website wilde verzorgen. Of het project gaat lopen is nog even afwachten, maar ik kijk uit naar de samenwerking!
Ideeën, opmerkingen en vragen over samenwerking op het vlak van genealogische internet sites en diensten? Geef uw reactie!
Samenwerking tussen de verschillende websites lijkt me uitstekend, maar er is een verschil tussen Het Archiefforum en de andere websites denk ik.
Het Archiefforum is een nieuwswebsite.
Het Archiefforum richt zich op een veel bredere doelgroep. Sterker nog vragen m.b.t. families worden (bijna) allemaal verwijderd c.q. doorverwezen naar andere websites, zoals Genealogieonline etc.
Vier belangrijkste doelgroepen:
1. Archivarissen en DIV-ers
2. Communicatie medewerkers archiefinstellingen
3. Archiefonderzoekers, zoals historici, auteurs, genealogen etc.
4. Onderzoeksjournalisten
Zoals uitvoerig aangegeven op Het Archiefforum zijn er gesprekken gaande met enkele partijen die bovengenoemde doelgroepen ook vertegenwoordigen.
Pas als deze gesprekken zijn afgerond dieper ingaan op eventuele samenwerking met andere sites.
Alhoewel ik geenzins samenwerking wil tegengaan toch nog even een argument voor de “ieder voor zich” optie. Doordat mensen alleen (of in kleine groepjes) bezig zijn ontstaat er ook een soort competitie. Men houdt elkaar wakker door zich te blijven verbeteren. Dit stimuleert de ontwikkeling!
We willen niet dat er op deze wereld alleen één Microsoft of NGV is…
In alle eerlijkheid moet ik er gelijk bijzeggen dat deze stimulering niet altijd op gang komt: Stamboom.nl van het NGV lijkt zich niet echt te ontwikkelen door jouw (mooi en innovatieve) alternatief Genealogie Online.
R. Huzen
Samenwerken blijkt in de praktijk wat moeilijker dan men zou verwachten in een wetenschap welke zich juist erg goed leent voor samenwerken….
Sinds 2003 proberen wij als internetdomein http://www.genealogie-westbrabant.nl regionale samenwerking tot stand te brengen tussen de naar schatting ca. 1000 genealogie die aktief zijn op het internet in west-brabant.
Zie ook onze brochure op http://www.genealogie-westbrabant.nl/brochure met onze doelstellingen.
Helaas hebben wij moeten constateren dat het een heel moeizaam proces is. De meeste genealogen blijven hangen in de onderzoeksfases: Verzamelen & Publiceren. Voor uitwisselen en samenwerken is vaak minder interesse. Wat hier van de oorzaak is, kan men naar raden maar mijnsinziens is dit 2-ledig:
1. De meeste genealogen hebben beperkte tijd voor hun onderzoek en besteden deze tijd primair aan het verwerken van hun eigen onderzoeksresultaten van de eigen familienaam. Daarna gaan ze op zoek naar een andere hobby.
2. Fanatieke genealogen zijn oh zo bang om de door hen zo spaarzaam verzamelde gegevens vrij te geven aan anderen. Dit uit angst van plagiaat, maar ook uit eergevoel. Hij of zij is immers DE beste genealoog…en de naam of plaats die hij/zij onderzoekt mag niemand anders over publiceren…
Gelukkig zijn er ook genealogen die wel begrijpen hoe samenwerken en uitwisselen een synergie effect kan hebben.
Intussen hebben wij 8 werkgroepen waarin genealogen samenwerken en publiceren, een forum voor uitwisselen en een netring voor de eigen website.
Dit alles heeft de nodige inspanning gekost, maar leidt uiteindelijk wel tot samenwerken…
Wat betreft het skala aan websites wat er momenteel beschikbaar is op het gebied van genealogie tja…daar zou best wel wat standaardisatie door samenwerking tot stand kunnen worden gebracht.
Maar ook hier kan het zelfde aan de hand zijn als met de genealogen??
Daarnaast is het aantal onderwerpen toch vaak heel uiteenlopend:
– Portalen
– Publicaties
– Nieuwsgroepen
– Fora
– Netringen
– Verenigingen
– Bronbewerking
– Archiefbronnen
– Archiefdiensten
– Nieuwsdiensten
– Bibliotheken
– Hulpwetenschappen
– genealogische software
– Familieberichten
– Contactdiensten
– Start en surf Pagina’s
– Zoekmachines..
etc
De vraag is of specialisatie per onderdeel beter is dan schaalvergroting door samenwerken.
Wat er nodig is, is een bindende faktor welke de prikkel geeft tot samenwerking.
Gelukkig lost dit probleem zich net als in de natuur en bedrijfsleven op termijn vanzelf op. De sterkste zal de (concurentie)strijd overleven wat vervolgens ten goede komt van de kwaliteit. waar het onze bezoekers toch uiteindelijk om te doen is..
Wij staan uiteraard open voor samenwerking ook buiten onze regio.Dus als er ideeen zijn laat het ons weten.
Marc Gabriels
http://www.genealogie-westbrabant.nl
http://genealogie-westbrabant.blogspot.com/
Als je een mooie verfdoos hebt ga je alle kleuren niet bij eklkaar doen want dan krijg je een vieze bruine kleur. Daarom ook niet bij stambomen allemaal bij elkaar want de kleur wordt dan ook vies. Het is dus geen goed idee van die samenwerken.
Hans
Het zo mooi zijn als er een unieke standaard formulering voor de bronnen komt. Iedereen zou dan een akte uit een bron kunnen “claimen” omdat deze informatie bevat voor zijn genealogie. Het zo vervolgens zichtbaar moeten worden als meerdere mensen dezelfde bron claimen. Zo kan je beter samen werken en de kans op fouten en dubbel werk reduceren.
met vriendelijke groet,
Remko Ooijevaar