Eén van de personen die ik heb uitgenodigd voor het Eén vraag interview was Herman de Wit, bekend van o.a. geneaknowhow.net en Digitale Bronbewerkingen Nederland en België. De vraag van het interview was: Wat heeft internet de beoefenaars van genealogie gebracht (of wat gaat het brengen)?

Herman gaf hierop het volgende antwoord:

Tsja, met zo’n vraag zijn boeken vol te schrijven, filosofisch, technisch, historisch, utopisch en wat dies meer zij. Maar uiteindelijk is het internet voor de genealogie, en voor al het andere in ons leven, niet meer dan een verdraaid handig hulpmiddel, een communicatiekanaal, een informatiekanaal. Afstand en tijd zijn vrijwel tot nul gereduceerd, waardoor informatievergaring, over van alles en nog wat, en communicatie, met iedereen en altijd, vrijwel oneindig zijn geworden.

En toch … de genealogie blijft gewoon wat ze altijd al is geweest: een ontdekkingsreis, waarbij iedere keer weer opnieuw naar oorspronkelijk en doorslaggevend bewijs moet worden gezocht. Of het nu gaat om een kale stamboom of een complete familiehistorie. Bewijs dat twee personen in een bepaalde relatie tot elkaar staan en bewijs dat twee feiten behoren tot dezelfde persoon of omstandigheid. Bewijs, met of zonder internet.

Herman de Wit