Wil je meewerken aan een interview?
Het interview bestaat uit één vraag!
Op ProBlogger kwam ik het artikel 1 Question Interview van Darrin Rowse tegen. Het idee: stel één en dezelfde vraag aan diverse personen en plaats de reacties (al dan niet verzameld) op de weblog. Hoe kijken diverse personen in een bepaald veld tegen een bepaald thema/verschijnsel aan (dit heeft ook wel wat weg van het co-blog van Het Archiefforum)? Een leuk idee dat ik ook eens op mijn weblog Blog Coret wil uitproberen, uiteraard “over het raakvlak van Internet en genealogie”.
De vraag die ik heb gekozen is een brede vraag, waar een ieder wel een mening of zelfs visie over heeft, positief dan wel negatief:
Wat heeft internet de beoefenaars van genealogie gebracht (of wat gaat het brengen)?
Het antwoord mag in één zin of één verhaal. Ik ben benieuwd naar de verschillende antwoorden!
Ik heb deze vraag om te participeren in beginsel naar een groep personen gestuurd waarvan ik het e-mail adres had en waarvan ik inschatte dat zij hierop een antwoord konden/wilden geven en wier antwoorden ik ook graag zou willen lezen. Maar graag wil ik ook een ieder die de uitnodiging per e-mail niet heeft ontvangen bij deze uitnodigen om de vraag te beantwoorden via de commentaar optie!
PS. Teksten op mijn weblog vallen onder een Creative Commons licentie, welke onder andere commercieel gebruik verbiedt.
[Update]
Ingezonden bijdragen zal ik hier melden, inclusief links naar de bijdragen:
Hallo Bob Coret,
Een simpele vraag en een eenvoudig antwoord. Het internet is voor ons beoefenaars van de genealogie een geweldig hulpmiddel. Ja wel een hulp middel. Elke informatie die u van het internet afhaald, dient u eigenlijk in de archieven op juistheid te controleren. Het internet is vaak een soort van super index, zodat u thuis in alle rust zaken kan opzoeken om zodoende in de archieven sneller de informatie te kunnen vinden.
Cees Paarlberg
Ik vind dat internet voor genealogie een ware revolutie heeft betekend.
Genealogie is opener geworden, omdat mensen via internet gemakkelijk kennis kunnen nemen van elkaars werk en informatie kunnen uitwisselen. Genealogie is laagdrempeliger geworden, omdat ook mensen die niet beschikken over veel vrije tijd er nu mee bezig kunnen zijn. Genealogie is ook uitgebreider geworden, doordat een groot deel van het onderzoek gemakkelijker kan worden gedaan zodat genealogen veel meer gegevens kunnen vinden.
Het internet heeft geleid tot toegankelijkheid van genealogische informatie voor mensen over de hele wereld. Er staan databases vol met informatie op internet, vele, vele websites met stambomen. Woon je niet bij een archief in de buurt? Geeft niets, je kunt toch aan de slag. En je kunt veel makkelijker dan vroeger contact leggen met verre neven en nichten die aan dezelfde stamboom werken.
Doordat je niet per se meer naar een archief hoeft, heeft het internet ook gezorgd voor een enorme toename in beoefenaars van de genealogie. Oftewel: een van de dingen dat internet de beoefenaars van genealogie heeft gebracht, is een groot aantal mede-beoefenaars van de genealogie!
Op internet kun je (en helaas beperken veel mensen zich tot dit) vooral gegevens van geboorte, huwelijk en overlijden vinden, oftewel een “skelet” van een stamboom. Maar er is natuurlijk nog veel meer informatie te vinden. Dan moet je toch (nog) wel de archieven in. Met zo’n stamboom-skelet als handig uitgangspunt kun je in het archief gegevens nakijken en aanvullen i.p.v. het skelet (en de rest) pas in het archief samen te stellen. En met internet vind je voorouders en hun nakomelingen op plaatsen waar je het niet zou verwachten, bijvoorbeeld omdat je op Genlias geen provincie hebt opgegeven of omdat je heel makkelijk online data van allerlei plaatsen kunt bekijken, en dat doe je dan, omdat het kan!
Een nadeel is, dat de informatie op internet er door mensen opgezet is, en mensen maken fouten. Zo kan bepaalde verkeerde informatie, eenmaal door iemand op een website geplaatst, een eigen leven gaan leiden. Omdat er op 3 andere websites dezelfde informatie staat, ben je geneigd aan te nemen dat het wel zal kloppen. Maar hebben mensen deze informatie uit dezelfde bron, dan kan het er dus 4 keer verkeerd staan! Als niemand moeite neemt om het origineel erbij te leggen, blijft zo’n “verkeerde” stamboom soms jarenlang in circulatie, zonder verbeterd te worden.
Met dit caveat in het achterhoofd, vind ik het internet een grote verrijking voor de beoefenaar van de genealogie.
Internet is een net dat door velen wordt uitgegooid om – bijvoorbeeld op het gebied van de genealogie en andere vormen van wroeting in het hebben en houden van anderen zonder dat die anderen daar over worden geconculteerd of zelfs maar de gelegenheid krijgen hun eigen zegje te
doen, maar dit ter zijde – van alles en nog wat te vangen, waarbij men geen rekening houdt met het feit dat de mazen van het net in bepaalde
gevallen weleens te groot zouden kunnen zijn om de zaken die echt van belang zijn binnen de netomgeving te houden en dus in de verkeerde
veronderstelling komen te verkeren dat bij de vangstpoging een eclatant succes is behaald dat zijn weerga in de nabije of verre geschiedenis niet kent, waardoor een of meer raadselen van het hedendaagse bestaan worden voorzien van een passende oplossing, tenminste in een beperkt
oplossingsdomein.
Op 19-jarige leeftijd ben ik begonnen met een reeds bestaande, maar erg sumiere stamboom en een handgeschreven kladje. Nu, bijna 10 jaar later, heb ik dankzij het internet een uitgebreide stamboom en contact met mensen over de hele wereld die familie bleken te zijn of die gewoon dezelfde naam dragen.
Het internet is zoals eerder gezegd een hulpmiddel, maar wel een verdraaid handig hulpmiddel.
Uiteindelijk zal ik, wanneer ik daar tijd voor heb, de archieven in gaan duiken om alle gegevens te verifiëren. Tot die tijd zoek ik rustig verder via het internet.