Genealogische conferenties in het buitenland Via Anna-Karin’s Genealogical Blog en de weblog van Kindo kan het verslag gelezen worden van Släktforskardagarna, oftewel de Zweedse genealogische dagen. Het is de jaarlijkse conferentie van de Zweedse Federatie van Genealogische verenigingen die dit jaar op 30 en 31 augustus 2008 werd gehouden in Malmö. Via Rootstelevision kun je een verslag zien – met boeiende sprekers als Tim Sullivan, CEO van The Generations Network (onder andere Ancestry.com) – van de Federation of Genealogical Societies Annual Conference op 3 tot 6 september 2008 in Philadelphia, Pennsylvnia. Het Britse Who Do You Think You Are? LIVE (gelieerd aan de Engelse variant van het TV-programma Verre Verwanten) is een drie daagse conferentie in Londen. Dick Eastman schreef er over, nam foto’s en op Rootstelevision kun je rapportages zien (door Dick Eastman). Het Franse Fédération Française de Généalogie organiseert elke twee jaar een nationaal congres. Een interview met de president Michel Sémentery over de 19e conferentie in Tours (vorig jaar) is te zien op Rootstelevision. De volgende conferentie zal op 22 tot 24 mei 2009 in Champs sur Marne worden gehouden. … en in Nederland Er zijn in Nederland diverse kleinschalige evenementen georganiseerd door archieven en genealogische verenigingen. Ook zijn er grote brede (lees: niet specifiek voor stamboomonderzoekers en historici) beurzen als de 50PlusBeurs waar bijvoorbeeld CBG en Genlias acte de présence geven. Maar waarom is er in Nederland geen grootschalig evenement voor stamboomonderzoekers en historici à la Who Do You Think You Are? LIVE? Mijn droom: een tweedaagse, groots opgezette Stamboom Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Droom even mee:

  • Een officiële opening door Minister van OCW Ronald Plasterk.
  • Workshops op gebieden als bronnenonderzoek, paleografie, heraldiek, enz.
  • Bij te wonen opnames van Verre Verwanten (televisie èn radio).
  • Demonstraties van genealogische programma’s/websites van diverse nationale en internationale spelers.
  • Lezingen door nationale of internationale bekende namen, zoals Dick Eastman, Jean-Paul Busker (oprichter van www.zooof.com) en Hans den Braber/Herman de Wit (Van papier naar digitaal).
  • Een discussiepanel waarin bepaalde onderwerpen door experts/bekenden als Yvette Hoitink (Nationaal Archief), Christan van der Ven (BHIC) Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn (Nationale Werkgroep Genetische Genealogie) worden besproken.
  • Tentoonstelling, bijvoorbeeld over perioden als Gouden Eeuw of WOII in relatie tot stamboomonderzoek.
  • En uiteraard… veel stands van archieven, genealogische, heemkunde en historische verenigingen, nationale en internationale (al dan niet commerciële) genealogische organisaties en websites (als Ancestry.com en FamilySearch.org), software leveranciers (als Aldfaer en GensDataPro), musea, uitgeverijen, drukkerijen en antiquariaten.

Een nationale Stamboom Beurs, komt u ook?