Dit is het eerste deel van een nieuwe serie van blog artikels over het nut van online sociale netwerken voor genealogen. In dit artikel een inleiding in online sociale netwerken en de bijbehorende gebruikte kreten.

Online sociaal netwerk gedefinieerd

Met online sociale netwerken worden Internet toepassingen geduid waarmee je sociale contacten kan onderhouden. Dit varieert van een toepassingen met als doelgroep zakelijke gebruikers tot privé communities waartoe enkel een selecte groep mensen toegang hebben. De contact mogelijkheden kunnen bestaan uit het delen van berichten, nieuws, foto’s, favorieten en (persoonlijke) informatie. Sociale netwerken zijn er in vele maten en smaken. In deze blog serie wordt er nader in gegaan op Hyves, Facebook, LinkedIn, Stamboom Forum en Twitter.

Hyves

Hyves is een sociaal netwerk van mensen voornamelijk uit Nederland, met ruim 10,5 miljoen leden (waarvan 8,5 miljoen in Nederland) is het groot te noemen. De naam is afgeleid van beehive, wat bijenkorf betekent. Met Hyves kun je in contact blijven met vrienden en kennissen, die je zowel in het dagelijks leven of online bent tegengekomen. Je kunt onder andere je home pagina op Hyves aanpassen naar je eigen wensen, filmpjes uploaden, foto’s delen, notities maken, reacties geven, krabbels (korte berichtjes in profiel) en “wie wat waars” (wat doe je en waar) schrijven en lezen.

Facebook

Facebook is een Amerikaans sociaal netwerk met zo’n 500 miljoen leden, waarvan 3 miljoen uit Nederland. Zoals je bij Hyves krabbels plaatst kun je bij Facebook op elkaars Wall schrijven. De tekst die op je Wall staat is voor al je vrienden zichtbaar. Je kunt elkaar ook pokes geven (virtuele porren) of een (virtuele) taart voor iemand bakken. Foto’s en video’s kunnen ook onbeperkt worden geupload en op je site worden geplaatst. Deze foto’s zijn voor alle vrienden zichtbaar en al je vrienden kunnen ook een reactie plaatsen op de foto. Op de hoofdpagina kun je aangeven wat je op dat moment aan het doen bent en vrienden kunnen hierop tevens reageren. Dit kan tot leuke conversaties leiden!

LinkedIn

LinkedIn is een tool die vooral gebruikt wordt voor professionele doeleinden, voor het up-to-date blijven over je contactpersonen en branche en mensen en kennis te vinden die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Je kan je hele arbeidsverleden via LinkedIn bekendmaken, aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe positie of via bemiddeling van een kennis contact leggen met derde partijen die van betekenis kunnen zijn voor je carrière. Wereldwijd zijn er zo’n 80 miljoen personen actief, in Nederland zo’n 2 miljoen, wat relatief gezien het hoogste aantal is.

Stamboom Forum

Stamboom Forum is een sociaal netwerk rondom een passie: genealogie. Ruim 33 duizend leden discussiëren, stellen vragen en geven antwoord, delen informatie over bijvoorbeeld onderzochte familienamen, zoeken hulp bij identificatie van foto’s of lezen van akten en bieden genealogische vriendendiensten.

Twitter

Twitter is een apart soort sociaal netwerk, ook wel micro-blog benoemd. Het draait allemaal om tweets, tekstberichten van maximaal 140 tekens. De gedachte is om te delen wat er nu gebeurd. Wereldwijd zijn er 175 miljoen gebruikers geregistreerd, hiervan zijn er ongeveer 2,3 miljoen actief vanuit Nederland.

Profielen en vrienden/contacten/volgers

imageDe hierboven genoemde sociale netwerken zijn platforms met inhoud van en door gebruikers, met interactie en dialoog, zonder tussenkomst van een (professionele) redactie. Twee aspecten zijn hierbij nog van groot belang. Ten eerste het profiel: dit is de pagina die informatie geeft over de gebruiker, veelal met beschrijving en foto. Via privacy instellingen kunnen je invloed uitoefen op de zichtbaarheid van je profiel en informatie die je deelt. Bij elk netwerk dien je hier goed naar te kijken, wat wil ik delen en wat alleen met een beperkte groep?imageHet andere aspect, zijn de “linken” in het netwerk, bij de één worden dit vrienden genoemd, bij andere contacten of volgers. Door het leggen van deze “links” met vrienden, familie, kennissen, collaga’s, bedrijven of Bekende Nederlanders kan je met hen informatie delen en op de hoogte blijven van elkaars activiteit. Het vormt het online sociale netwerk.

Advies: probeer het!

Ik raad een ieder aan om, zo ver u dit niet al heeft gedaan, te experimenteren met de genoemde sociale netwerken. Bij alle hier genoemde netwerken kunt u zich gratis registreren en uitproberen wat het u kan bieden en wie er nog meer actief is. Het uitschrijven van een sociaal netwerk is altijd mogelijk (al zult u soms even moeten zoeken binnen de betreffende site).Persoonlijk gebruik ik Hyves vooral voor de familie (met name neven en nichten), LinkedIn uiteraard zakelijk en Facebook voor de vriendenclub. Het Stamboom Forum gebruik ik voor alle genealogische mogelijkheden en Twitter (@coret) gebruik ik voor… tja, daar ben ik nog niet over uit, van alles en nog wat!Later in deze serie Sociale netwerken voor stamboomonderzoekers: