blogcoret

Jaar: 2013

In Wat worden de 3 belangrijkste archieftrends in 2014?” noemt archivaris Christian van der Ven de volgende trend die ik graag eens uitdiep: 3. Verdienmodellen zijn uit, open data is in Archieven willen werk maken van open data, maar krijgen daarnaast steeds vaker de opdracht om geld te verdienen aan hun collecties. Van alles iets…

Lees verder

Veel van de genealogische gegevens die archieven onder de noemer Nadere toegang beschikbaar stellen aan hun bezoekers zijn tot stand gekomen door vele vrijwilligers. Echter, er zijn ook onderzoekers die bronnen indexeren, transcriberen en bewerken buiten het archiefsysteem. Wat gebeurt er met dit waardevolle materiaal? Het werk van vrijwilligers Veel archiefinstellingen maken gebruik van vrijwilligers…

Lees verder

Te vaak krijg ik van stamboom­onder­zoek­ers te horen dat ze niet verder zoeken als ze op WieWasWie geen scan zien. Dat is zonde, want zeker voor een bron als de Burgerlijke Stand is er vaak wel online een scan te vinden, je moet gewoon weten waar je moet zoeken. Proef op de som Om de…

Lees verder

Je kunt wel eens dagdromen over de ideale genealogische zoekmachine van een archief. Je kunt daarna suggesties opsturen en wachten tot de archief­instelling (of het bedrijf die de software levert) inzicht of budget krijgt, of klagen, of het erbij laten zitten… Of je grijpt gewoon zelf de koe bij de horens. Op basis van een…

Lees verder

Als we één liter melk kopen verwachten we één liter melk. Er zijn immers duidelijke afspraken gemaakt over wat één liter is. Het is een standaard die goed gedocumenteerd is. Zo weet enerzijds een producent hoeveel er in het pak moet en anderzijds weet de klant wat er in het pak zit. Gaat u naar…

Lees verder

Akten van overlijdensaangiften worden pas 50 jaar na het afsluiten van de registers openbaar. Er zijn natuurlijk ook andere bronnen waaruit eerder de gegevens van overlijdens kunnen worden gehaald, zoals de overlijdensberichten in kranten. Er zijn diverse websites die dit soort bronnen doorzoekbaar maken, zoals Mensenlinq, familieberichtenonline en familieberichten op internet. Het nieuwe Rouwbode zegt…

Lees verder