blogcoret

Jaar: 2014

Op 10 december 2014 verzorgde het HCC!genealogie haar eerste 2 webinars! Live kon er meegekeken worden naar de presentaties van Cor van Rooij  (Kennismaking met genealogie) en John Glaser (Internet als bron voor genealogie). Ik keek mee en doe verslag van de technische kant van het verhaal. Wat is een webinar? Wikipedia geeft de volgende…

Lees verder

Met het nieuws dat de commerciële genealogische dienstverlener MyHeritage nog actiever wordt in Nederland zie je her en der berichten van mensen die bang zijn dat gegevens “gejat” en commercieel uitgebuit zullen worden, want in de voorwaarden staat zoiets als: Door inhoud op de Website te publiceren, verleent u ons een royalty-vrije, wereldwijde, eeuwigdurende en…

Lees verder

Als genealoog weet je dat namen – voornamen en familienamen – op verschillende wijzen geschreven kunnen worden. Dit betekent dat bij het zoeken via zoekmachines ook de naam varianten meegenomen moeten worden. Er zal eerst gekeken moeten worden wat een zoek­machine kan: is het alleen zoeken op exact voorkomen van de naam of is er…

Lees verder

Een tweetal mooie genea­logi­sche bron vormen de gezins­kaarten en woning­kaarten. Via Open Archieven kunt u helpen deze bronnen te indexeren zodat ze doorzoekbaar worden op naam. Gezinskaarten Delft De gezinskaarten maken onderdeel uit van het bevolkingsregister. De gezinskaarten zijn een rijke bron aan informatie. Naast familienaam en voornamen staat er per persoon het geslacht, de…

Lees verder

Het Drents Archief heeft deze week een beta versie van een nieuw DrenLias beschikbaar gesteld. Beta staat hierbij voor een in ontwikkeling zijnde versie. Het is dus niet de finale versie maar geeft een goede indruk en nodigt mij in ieder geval uit om een kritische blik te werpen en het Drents Archief (en andere…

Lees verder

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. Een drietal projecten die relevant zijn voor de genealogie, waaronder 2 uit het Continuous Access To Cultural Heritage (CATCH) programma, wil ik in dit artikel belichten. LINKing System for historical family reconstruction (LINKS) Het LINKS project, onder leiding van prof. dr….

Lees verder